Главни одбор Скупштине Удружења војних пензионера Србије донео је закључак у вези са остваривањем права на ванредно повећање пензија за 11.06 одсто и исплату закинутог дела месечних принадлежности. Закључак доносимо у изворном облику:

 

,,На основу тачке 4. члана 16. Статута УВПС, и спроведене расправе на 13. седници одржаној 13. децембра 2012. године, а полазећи од чињеница:

 

-          Да пензије војних осигураника и поред одлуке Уставног суда још увек нису усклађене односно повећане за 11,06% од 01.01.2008. године;

-          Да Републички фонд за ПИО одбија захтеве за то усклађивање, а Управни суд одуговлачи са доношењем мериторне одлуке по предметним тужбама и не поштује одлуку Уставног суда по том питању;

-          Да поједини парнични судови досуђују исплату закинутог дела пензије по том основу, те

-          Да постоји опасност да 19. фебруара 2013. године наступи застаревање права на предметно повећање пензија.

 

ГлОд Скупштине УВПС доноси следећи,

 

З А К Љ У Ч А К

 

I  Препоручује се оштећеним корисницима војних пензија;

 

  1. Да до 19. фебруара 2013. године поднесу Републичком фонду за ПИО захтеве за ванредно усклађивање – повећање пензија за 11,06% од 01.01.2008. године и исплату закинутог дела пензије, уколико то већ нису учинили, и
  2. Да против негативних решења па захтевима покрећу управне спорове, а против евентуалних негативних одлука Управног суда поднесе уставне жалбе.

 

II Обавезује се Извршни одбор Главног одбора Скупштине УВПС да неодложно, а најкасније до 20.12.2012. године сагледа потребу покретања парница за наплату предметног дуга и припреми закључак како по том питању поступати.

 

У извршавању закључка ГлОд Скупштине УВПС под II, Извршни одбор Главног одбора закључује:

Према досадашњем поступању Републичког фонда ПИО и Управног суда, нема изгледа да ће у догледно време бити мериторно решено о праву КВП на ванредно повећање пензија за 11,06%.  Управни суд неће одлучивати о исплати до сада насталог дуга по том основу, већ је то у надлежности парничног суда. Рок застарелости дуга у парници тече од 19. фебруара 2008. године, па постоји опасност да наступи застарелост наплате дуга. То застаревање се несумњиво прекида подношењем парничних тужби, што подразумева аконтирање дела парничних трошкова од стране подносиоца тужбе. Позитиван исход парница није известан, јер парнични судови различито поступају - неки досуђују исплату дуга, а већина тужбе одбацује или одређује застој до одлуке Управног суда.

У складу са изнетим, сваки појединац треба сам да одлучи да ли ће покретати парницу или не. Ради помоћи КВП како поступати по питању  остваривања права на варедно повећање од   11,06 %,  објавити детаљна упутства и објашњења у ванредном броју листа „Војни Ветеран“, који члановима УВПС доставити до 29.12.2012. године.