Удружење војних пензионера Србије упутило је (17. децембра) писмо министру одбране господину Александру Вучићу са молбом за доделу једнократне донације у износу од 4.000.000 динара. Писмо обхављујемо у целости:

 

 

  1. ,,Скупштина Фонда за социјално осигурање војних осигураника, је на седници одржаној 29. децембра 2011. године, ставила ван снаге Правилник о начину коришћења средстава Фонда за СОВО која се издвајају за опоравак корисника војне пензије и који је престао да важи од 01.01.2012. године. На дан 31. децембра 2011. године, до када је био на снази поменути Правилник, остало је неисплаћено 626 донетих решења, (потребно је 30.217.000,00 динара) о додели једнократне помоћи корисницима војне пензије.

Укидање права на материјалну помоћ довело је до угрожавања егзистенције пензионисаних војних осигураника најнижих чинова и великог незадовољства војних пензионера у целини. То незадовољство и негативне политичке тензије су нарочито потенцирани чињеницом да су званичници Владе, па и министар одбране, јавно обећали да интегрисање Фонда СОВО у Фонд ПИО неће довести до укидања осталих права из социјалног осигурања војних пензионера, а то обећање је прекршено већ првог дана интегрисања фондова.

Ради ублажавања огромног незадовољства војних пензионера, Главни одбор УВПС

је на седници одржаној 26. јуна 2012. године, донео је Одлуку о формирању Фонда солидарности за пружање помоћи члановима УВПС. Средства Фонда се обезбеђују издвајањем у износу 0,08% од месечне нето пензије корисника војне пензије, који су чланови УВПС,  па је чланарина са постојећих 0,12% повећана на 0,20%  почев од пензије за месец јули 2012. године.

 Средствима Фонда солидарности располаже Извршни одбор Главног одбора УВПС и доносити одлуке за остваривање права о додели једнократне новчане социјалне и хуманитарне помоћи у складу са Правилником о начину коришћења средстава солидарности за пружање помоћи члановима Удружења војних пензионера Србије који је донео Главни одбор.

 Основни критеријум који се односи за остваривање овог права је укупни приход по члану породичног домаћинства, које је војни пензионер по закону дужан да издржава, а не прелази 13.900,00 динара, у месецу у којем подноси захтев.

 Средства фонда у износу 0,08%  од нето пензије су на месечном нивоу од око један милион динара. На основу критеријума, прописаних Правилником, могућа је додела у просеку око 25 једнократних помоћи. У времену од 1. августа до 30. новембра 2012. године, достављено је 225 захтева а решен је 101 и подељено 3.880.000,00 динара. Остала су нерешена 124 захтева, која би се по садашњој динамици решавања могла решити у пет наредних месеци, (потребно око пет милиона динара), под условом да се у овом периоду не достави ни један захтев а што је немогуће. Само до 15. децембра достављено нових 50 захтева.  

Господине министре,

На основу наведеног, обраћамо Вам се овим захтевом, да овом Удружењу доделите једнократну донацију у износу од око четири милиона динара, како би до Нове године решили преостала 124 нерешена захтева и овим војним пензионерима доделили једнократну помоћ и тако ублажили њихову тешку материјалну ситуацију. Поред тога што су у тешкој материјалној ситуацији многи од њих су болесни са тешким оболењима и имају додатна издвајања за куповину лекова и других помагала.

 У нади да ћете тражену донацију доделити овом Удружењу, а Удружење да реши захтеве овим војним пензионерима и тиме би се колико-толико ублажила њихова тешка материјална ситуација, унапред захвални“.