Широм Србије низом манифестација обележен је Дан војних ветерана. Празник ветеранима честитали су председник Србије Александар Вучић и министар одбране др Небојша Стефановић.

 У већини догађаја учествовали су и представници Удружења војних пензионера Србије. Делегација УВПС коју су сачињавали Добривоје Димитријевић, Синиша Антић и Драган Поповић положила је венац на Споменик народном хероју Милану Тепићу.

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, приредили су, поводом Дана војних ветерана, пријем за представнике ветеранских и традиционалних удружења у Дому Гарде на Топчидеру. У име Удружења војних пензионера Србије пријему је присуствовао председник Љубомир Драгањац.

Министар одбране је истакао да му је привилегија и задовољство што је, први пут у својству министра одбране, имао прилику да присуствује обележавању Дана војних ветерана. Он је подсетио да због пандемије ковида прошлогодишња свечаност није одржана, али да Министарство одбране и Војска Србије изузетно цене све оно што су ветерани учинили за Србију.Он је истакао да су ветерани пример свима како се воли и брани наша земља.

- Све што Министарство одбране буде могло у наредном периоду да учини, учиниће, иако формално то није у нашој надлежности. Да ли нешто јесте или није у нашој надлежности не значи да ми не можемо да се потрудимо и да се помучимо да олакшамо макар ваш живот, ако у тим временима није могло да буде лакше, макар да буде данас. Хвала на свему што сте урадили за нашу земљу. Живела Србија! – рекао је Стефановић.

Министар Стефановић и генерал Мојсиловић, после свечаног пријема поводом Дана ветерана, састали су се са породицама народног хероја мајора Милана Тепића, потпоручника Борка Никитовића и војника Стојадина Мирковића који су 1991. године херојски погинули у борбама у Хрватској.

Свечана академија одржана је у  Дому Гарде на Топчидеру. Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Сузана Пауновић, потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Министар Стефановић је, на почетку обраћања, захвалио породицама народног хероја мајора Милана Тепића, потпоручника Борка Никитовића и војника Стојадина Мирковића који су 1991. године херојски погинули у борбама у Хрватској, што су својим присуством обележили овај веома значајан свечани дан у коме поносно држимо подигнуту главу.

- Овај дан обележавамо на спомен из 1912. године, када је готово 400 хиљада војника наше земље тада добило статус, односно, звање ,,стари ратник", модерним језиком то би било оно што ми данас називамо ветеран. Статус, звање које се изнедрило први пут у то време, у време када је наша Србија водила ратове, не само за своју слободу већ рекао бих и за свој опстанак - истакао је министар Стефановић.

Према његовим речима, упоредо са јачањем Министарства одбране и Војске Србије, јачаћемо и наше могућности да поправимо положај наших ветерана како би заједно убрзаним корацима и достојанствено градили бољу будућност за нашу децу.

- Да никада не ратујемо, али да никад не заборавимо шта су људи који то јесу урадили учинили за свакога од нас. Живела Србија! - поручио је министар Стефановић.

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Сузана Пауновић, честитала је празник Дан војних ветерана, истичући да је у својој дугој и богатој историји Србија пролазила кроз различите периоде, мењала се, јачала и богатила.

- Са својом земљом јачала је и стасавала и њена војска, која је данас, са поносом то можемо истаћи, право огледало како се традиција може уклопити у савремене токове живота, а да се не изгуби суштина. А суштина је љубав према отаџбини, понос на оно ко смо, одакле смо и непокорност која је одувек била својствена нашем народу – истакла је Пауновић.


 
Слободу, како је додала, никада нисмо дали, а тешком муком и уз велике губитке долазили смо до дана победе, мира, весеља.

Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране Сектора за људске ресурсе пуковник Драган Милковић, говорећи о значају обележавања Дана ветерана, подсетио је да је, на више места и меморијала одата пошта и положени венци у знак сећања на борце који су положили животе за слободу Србије, почев од Српско-турских ратова до сукоба деведесетих година двадесетог века. Он је истакао да се Дан ветерана, као један од највећих војних празника, обележава у циљу очувања културе сећања на погинуле саборце и очувања и неговања традиција у Министарству одбране и Војсци Србије.