Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је данас општинским и градским организацијама УВПС писмо следеће садржине:

Постало је уобичајено да 16. септембра обележавамо дан када је 1993. године, као добровољна, невладина, недобитна, интересна, социјално – хуманитарна, патриотска и нестраначка организација формирано Удружење војних пензионера Србије. Главни циљ оснивања било је остваривање и унапређење статусних права и интереса корисника војних пензија.

Дан организације обележавали смо неком од активности: масовним скупом у Дому Војске Србије уз богат културно-уметнички програм, свечаном седницом Главног одбора Скупштине УВПС, а јубиларних година и позивањем наших колега из региона. Свака општинска, односно градска организација маркирала је датум када је у тој средини основана организација. Окупе се тада чланови, уруче се признања најзаслужнијима, пруже им се важне информације и у пријатној другарској атмосфери размене мишљења. А онда се седне и за заједничку трпезу.

Прошле године за наш празник дивљала је корона, па није постојала могућност да се на прави начин обележи годишњица формирања УВПС. Ове године, опет због короне која се нагло шири, није могуће без ризика организовати свечане и радне скупове. Знајући да за славља никада није касно, остаје да се сачекају бољи дани.

Безмало три деценије наша организација стамено одолева насртајима проблема на својеврсној друштвеној ветрометини. Реч је о покушајима да се она разједини, маргинализује, па чак и укине. После сваког таквог напада, организација је јачала и бивала офанзивнија у заштити права чланова и враћању законом или другим актима утврђена права.

Два пута је Удружење помогло члановима да у дуготрајним судским процесима остваре право на закинути део пензије. У томе се, после маратонских правних ,,битака“ и успело. Сада се тренутно на више ,,фронтова“ чини све да се војним пензионерима врате средства одузета од пензија (од 2014. до 2018. године) на основу Закона о привременом начину исплате пензија. О томе ће чланови бити редовно обавештени путем сајта и на страницама ,,Војног ветерана“.

Удружење ће и даље на организовани начин пружати помоћ члановима у остваривању њихових права и легалних интереса из области пензијског, инвалидског и здравственог осигурања, социјалне заштите и стамбеног обезбеђења. Такође ће упорно и аргументовано иницирати решавање проблема и доношење прописа ради побољшања статусног и материјалног положаја војних пензионера. Бићемо упорни у зљахтевима да се пензијско и инвалидско осигурање војних осигураника врати у надлежност Фонда за СОВО.

УВПС је у Србији постало познато по пружању материјално-финансијске помоћи егзистенцијално угроженим члановима. У тешким временима, то се показало као најбољи лек за све недаће које притискају породице војних пензионера.

Период пред нама биће бременит проблемима, што ће изискивати нове напоре целокупне организације и сваког војног пензионера у превазилажењу

насталих потешкоћа и препрека. Указује се нова потреба да збијемо редове и ухватимо се укоштац са свим оним што нас оптерећује. Платформа за сваковрсна деловања јесте и биће Удружење војних пензионера Србије.

Двадесет и девету годишњицу од формирања УВПС обележавамо без помпе и традиционалних окупљања чланова. Наше мисли окренуте су породицама и решавању проблема уз помоћ организације, а личним ангажовањем. Верујемо да ћемо идуће године прославу организовати у повољнијим здравственим условима и повољнијем материјалном, социјалном и здравственом статусу.