Прошло је месец дана од увођења ванредног стања у Србији. Мерама државе по свему судећи највише је погођена најстарија популација наших грђана. Узраст људи изнад 65 година је и најосетљивији на корона вирус, па је мера изолације и социјалне дистанце био неопходан како би се заштитило здравље времешних људи. Неки старији су се већ привикли на нову животну потребу, али није мали број оних којима је ситуација све теже подношљивија. Обратили смо се за помоћ психологу Влајку Пановићу.

Клинички психолог др Влајко Пановић који је цео радни век провео на Војномедицинској академији и слови као изузетан стручњак, напомиње да ову ситуацију нисмо бирали већ је наметнута готово целом човечанству. Погрешно је, како наводи, размишљати у правцу да ли су, у ванредној ситуацији проузрокованој корона вирусом, старијима од 65 година ускраћена нека права. То је погрешно схватање ситуације. Наводи да је тим ограничењима, посматрано с медицинске тачке гледишта, право на живот по снази избило на прво место. Из тог угла треба и посматрати личне проблеме који наступају у изолацији.

-Знам да многима изолација тешко пада, али треба се стрпити. Време треба садржајно испунити. Најпре запослити руке, како год то схватили. Ако неко има услова да се, на пример, бави столаријом, ваља се тиме заокупити. Ко има дара за сликарство, сада је прави час да нешто занимљиво наслика. Наравно, треба запослити и ум. Време је да старији прочитају све оне књиге које до сада, због разних обавеза, нису успели да пробистре. Многи се годинама кане да напишу нешто што су наумили да ураде, било да опишу неки догађај, своју биографију или нешто треће, а сада је управо наступио такав тренутак. Времена је напретек, у невољи је изолација створила услове за креативан рад.

Занимљиво је Пановићево размишљање о личном информисању у околностима какве јесу.

-Не треба се превише информисати. Потребне су паузе, скретање мисли, бављење неким угодним пословима. Претерана обавештеност о опасности која вреба од вируса, ствара код људи страх, јер смо ових дана непрестано бомбардовани бројем заражених и преминулих. Ако је неко објективно информисан, биће кадар да се одупре свим контраинформацијама. Актуелна ситуација може произвести стресове, а ако дуго потраје и људи се не владају онако како нас уче наука, воља и искуство, могући су хаос и паника. Људи изнад 65 година су богати искуством које млађима треба да помогне да не одлутају у нешто ирационално. То лоше, зналачки треба избећи. У свему овоме веома је важна и духовна димензија која чува интегритет човека и чини га отпорним на изазове, искушења, па и стрес. Молитва је код верујућих један од најбољих начина да се сачува унутрашњи мир.

Породица је на окупу и то је још једна предност ове невоље. У кућним условима се треба бавити и физичким активностима. Мада живим у малом стану, свакога дана одређено време проведем шетајући из једне у другу собу. Тако одржавам физичку, а и те како водим рачуна и о менталној кондицији, каже др Влајко Пановић.