За војне осигуранике од 22. октобра почиње вакцинација против грипа. Набављена је четворовалентна вакцина (два типа А и два типа Б вируса). Реч је о најсавременијој вакцини. Одмах пошто су наручене вакцине стигле на ВМА, отпочета је њена дистрибуција у војноздравствене установе.

 

Вакцинација која је бесплатна препоручује се свим корисницима здравствених услуга, а нарочито ризичним групама: старијима од 65 година, срчаним, плућним, бубрежним и ендокринолошким болесницима. Такође је могу примити и труднице.

 

Вакцина ублажава компликације код већег броја болести, а ако се грип и догоди, , болест се јавља у благој форми и лакше се лечи.

 

Ефикасност вакцине је изнад 80 одсто, а имунитет траје од шест до осам месеци. Вакцину треба примити пре епидемије грипа, јер је стварање имунитета потребно две до три седмице.

 

Да би се вакцинисали, потребно је јавити се изабраном лекару, то јест здравственој установи где се осигуранику налази здравствени картон. Они који примарну здравствену заштиту остварују у војноздравственим установама, у њима ће и бити вакцинисани. Војни осигураници који здравствену заштиту остварују у цивилним здравственим установама, могу се одмах јавити изабраном лекару.

 

Војни осигураници са целокупне територије Србије могу вакцину да приме и у Институту за епидемиологију, који се налази у згради ВМА на петом спрату (соба број 11). Потребно је понети здравствену легитимацију.