У дневном листу ,,Политика“, реномираном писаном медију, у рубрици ,,Погледи“, 24. јула појавио се проблематичан текст пуковника у пензији Радисава Ристића који се односи на рад удружења војних пензионера. Наш колега није бирао речи како би омаловажио десетак удружења који обухватају војнопензионерску популацију.

У редовима који следе објављујемо најпре реаговање на Ристићев текст Удружења војних пензионера Србије који је упућен Редакцији ,,Политике“, а у другом делу и текст који је изазвао толико буре и негативних коментара.

 

Покушај дискредитовања војнопензионерских удружења

Текст пуковника у пензији Радисава Ристића објављен у ,,Политици“ од 24. јула, чији је наслов ,,Војнопензионерска елита”, врви од нетачних чињеница, получињеница, злонамерног приказивања стварности и покушаја да се надменим, осионим и душебрижничким стилом изазове пометња у редовима војних пензионера. У ове спарне дане, када је у медијима мање врућих тема, кибицујући згодну прилику, Ристић је потурио текст који баца љагу на војнопензионерска удружења, нека мање, нека више, понашајући се као врховни судија и елитни аналитичар. При томе, барем када је реч о репрезентативном удружењу (Удружење војних пензионера Србије) није посегао ни за једном тачном чињеницом која би белодано дочаравала његове високопарне речи. 

Да би поентирао и што више поразио своје колеге, аутор је сараднике председника десетак удружења назвао увредљивом речју ‒ ,,камарилама“. При томе је, зарад замешатељства, удружења поделио на она која, наводно, подржавају властодршце и на сваки начин му се улагују и она друга ‒ која подржавају ,,партије, странке и покрете“.

Посебно је проблематична реченица пуковника Ристића да удружења ,,испразним,  најчешће лажним обећањима, да ће радикалним потезима, које годинама износе, кренути у борбу за остварење неостварених права војних пензионера“, јер намерно пренебрегава чињенице које говоре о бројним и веома разуђеним активностима тих истих удружења.

Што се Удружења војних пензионера Србије тиче, напомињемо да је оно вишегодишњом борбом правним средствима, стигавши и до Уставног суда Србије, у два наврата успело да поврати окрњена права на висину пензија. Сада се бије битка за враћање одузетог дела пензије од 2014. до 2018. године, на основу Закона о привременом уређивању начина исплата пензија. С тим у вези, пре две године, покренута је народна иницијатива и упућена Народној скупштини РС, коју је потписало 33.898 људи, али, нажалост, Скупштина се о тој иницијативи није изјаснила. УВПС се два пута огласило уставном иницијативом, али Уставни суд Србије није реаговао правовремено ни праведно. Тако ће правда бити затражена пред Европским судом за људска права у Стразбуру. Удружење се у вези са нарушеним правима војних пензионера и искрслим проблемима, у последња три месеца, два пута обраћало председници Владе РС. Током ове године више пута су упућивани захтеви или примедбе на примену закона министру одбране и министру за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Уосталом, чланови, а један од њих је и Ристић, најбоље знају шта је све то удружење учинило за њих.

Ваше читаоце је нетачно Ристић обавестио да је најмасовнији ,,ванелитни“ део војних пензионера. Ево и тачних података. У Србији је укупно 36.000 корисника војне пензије. У наше удружење је учлањено њих 21.500, а у удружењима који су придружени чланови УВПС је још око 3.500 чланова. Изван УВПС у осталим удружењима је још око 2.000 корисника војне пензије. Укупно у удружењима војних пензионера обухваћено је око 27.000 корисника војне пензије. ,,Ванелитни“ део броји само око 9.000 корисника војне пензије, што на најбољи начин демантује пензионера Ристића.

Аутор инкриминисаног текста је до сада у више наврата на web сајтовима блатио УВПС, што најбоље говори о њему. Било би корисније када би он ваљаним, објективним, инспиративним и инструктивним текстовима доприносио остваривању права војних пензионера.

УДРУЖЕЊЕ ВОЈНИХ ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ

 

*************************************

Интегрални текст објављен у листу ,,Политика“:

Војнопензионерска елита

            Бројни штампани и електронски медији извештавају ових дана о елитама које битишу у оквиру постојећих политичких странака, државних и друштвених институција, разних удружења, клубова... Нажалост, и поред постојања десетак војнопензионерских удружења, јавност остаде ускраћена за информације о њиховим елитама. А те елите су, истини за вољу, знатно бројније и са становишта интелектуалних и цивилизацијских квалитета супериорније од многих парламентарних и ванпарламентарних странака.

Кад се говори о интелектуалним квалитетима војнопензионерске елите, реч је понајпре о челницима војних пензионерских удружења који се, готово свакодневно, обраћају свом плебсу разврстаном у десетак разједињених организација. Ванелитни састав је, иначе, одавно огуглао на мудровања својих елитних представника сазданих у лику председника војнопензионерских организација и њихових камарила у виду комисија, главних, управних и иних одбора. 

У неприкосновену елиту војнопензионерске популације сврставају се, поред осталих, и они који, супротно статуту свог удружења, најнепосредније сарађују са владајућом државном, односно властодржачком елитом. Други, опет, отворено подржавају партије, странке и покрете опозиционог опредељења.

Улагујући се властодршцима, првонаведеним војнопензионерским елитистима не пада на памет да им, и када за то постоје јаки разлози, изговоре било коју ружну, односно критичку реч. Одбијају учешће у протестима које организују остала војнопензионерскаудружења, цивилни пензионери и синдикалне организације. И све то уз очигледно несагласје са већинским делом свеукупне војнопензионерске популације. Испразним, најчешће лажним обећањима да ће радикалним потезима, које годинама износе, кренути у борбу за остварење неостварених права обесправљених војних пензионера, годинама опстају на руководећим местима.

Тиме се посебно карактерише такозвано репрезентативно удружење војних пензионера коме је придружен Клуб пензионисаних генерала и адмирала. Симптоматично је, при томе, да се међу члановима тог клуба налазе имена бивших начелника Генералштаба Војске СРЈ, односно Војске Србије и Црне Горе и Војске Србије, као и бивши помоћници министра одбране. Сви до једног су се током активне службе веома често оглашавали у медијима, да би после одласка у пензију једноставно замукли.

Опозиционо настројена војнопензионерска елита отворено флертује са елитом опозиционих странака, не устручавајући се да јавно учествује у скуповима и протестима које организују противници владајуће коалиције. Не пропуштају, такође, прилику да кроз медије наклоњене опозиционој елити активно учествују у блаћењу припадника владајуће елите.

Имајући у виду проблеме с којима се суочавају војни пензионери у вези са незаконитим и неуставним законским одредбама донетим на њихову штету, никако се не смеју пренебрегнути захтеви који допиру из најмасовнијег, ванелитног, дела војнопензионерске популације. А један од тренутно најактуелнијихзахтева односи се на неопходност уједињења свих постојећих организационих облика војнопензионерских удружења, без досадашњих доживотних челника.

Радисав Ристић