Обележена 18. годишњица оснивања Удружења војних пензионера Србије

НИСМО БРАНИЛИ ИДЕОЛОГИЈУ, НЕГО ОТАЏБИНУ!

Свечаном академијом у Медија центру „Одбрана“,   у Београду,  Удружење војних пензионера Србије, 15. септембра ове године, обележило је 18. годишњицу оснивања.

Академија је почела државном химном  и одавањем поште преминулим члановима,  а настављена је  поздравном беседом председника УВПС Љубомира Драгањца, поздравним речима гостију и богатим сценско-музичким програмом  у извођењу наших врхунских уметника.

Свечаном скупу присуствовао је велики број војних пензионера и гостију међу којима су били државни секретар у Министарству одбране Игор Јовичић,  чланови делегације МО и Војске Србије генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић, генерал-потпуковник Младен Ћирковић, бригадни генерал Слађан Ђорђевић, пуковник Слађан Ристић и  пуковник Драган Петковић,  посланик  у Скупштини Србије Коста Арсеновић, делегација војних пензионера из Републике  Српске  са председником Милорадом Кутлешићем на челу,  делегација Удружења војних пензионера Републике Црне Горе са потпредседником Радивојем Здравковићем, делегација  Удружења ветерана одбране и безбедности Републике Македоније са председником Илијом Николовским,  делегација ВМА и војномедицинских установа са пуковником проф. др Предрагом Ромићем на  челу, делегације и представници Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца, Клуба генерала и адмирала, Удружења војних бескућника, Савеза удружења бораца НОР-а Србије, Савеза удружења потомака ратника ослободилачких ратова Србије од 1912 – 1920. године, Удружења породица палих бораца од 1990, бивши  председници УВПС  Томислав Симовић и Љубомир Бајић, председници општинских и градских организација УВП;   чланови  Главног, Надзорног и Извршног одбора, чланови  у органима Фонда СОВО, представници  медија и други.

 

Пошто је поздравио присутне  свечаној академији,  председник Удружења војних пензионера Србије Љубомир Драгањац  је, у надахнутој беседи, између осталог, рекао:

„Данас, даме и господо, уважени гости, драги војни пензионери, обележавамо 18. годишњицу оснивања Удружења војних пензионера Србије.

У протеклих  осамнаест година били смо у вртлогу многих крупних догађаја. Међутим, на овом свечаном  скупу нећемо се освртати на невоље које су нас пратиле и још прате.   Истаћи  ћемо само неколико најважнијих чињеница које су у  протеклом периоду обележиле живот  и рад нашег удружења  и у најкраћем осврнути се на статус и положај војних пензионера.

Од завршетка рата у бившој СФРЈ до данас, пензионисани припадници војске изложени су непрекидној и свеобухватној кампањи. Врло често се износи да су војни пензионери остатак комунистичке прошлости, да нису успели да одбране земљу и да су терет друштва.

Ништа од овога није тачно. Ми нисмо бранили никакву идеологију, бранили смо отаџбину. Све што је добијено, добијено је захваљујући војсци, а све што је изгубљено, изгубљено је захваљујући  лошој  државној политици и лошим преговорима за  „зеленим столом“.

Ми, војни пензионери, данас мирне душе и чисте савести можемо да кажемо да смо свој дуг према отаџбини поштено одужили. Од првих војничких корака до данас,  наш највернији пратилац је осећање љубави према отаџбини. Ту љубав смо у својој каријери, и у миру и у рату, доказивали својим делима пуним преданости и енергије. Нажалост, многи су испуњавајући заклетву, положили и живот за отаџбину.

Нисмо и не можемо бити терет држави   јер смо цео радни век, од мукотрпно стечене плате, добар део издвајали за пензиони фонд.

С друге стране, војни пензионери су једна велика и озбиљна резервна армија командног кадра која је у стању да сутра, ако затреба, да непроцењив допринос одбрани земље. Не потцењујемо данашње војне школе, али ратна искуства су показала да су наше војне школе и академије ишколовале  врхунске официре и подофицире. Нико од нас  не жели да поново ратује, али  сигурно не бисмо седели скрштених руку кад би нам отаџбина била угрожена. Тако нешто у нашој историји се више пута показало и понављало.

 

За ових осамнаест година,   у статусу војних пензионера било је падова и успона. Крајње је време да држава исправи грешке које су њени органи и институције током времена учинили према војним пензионерима. Због дугова државе према њима и укидања њихових  стечених права, војни пензионери сада масовно потписују Притужбу заштитнику грађана и Петицију надлежним  државним институцијама и органима и  с правом очекују да ће држава најзад почети да решава њихове проблеме.

Војни пензионери не траже било какве привилегије. Као истински родољуби, свесни су да морају да деле судбину народа, али никако се не могу помирити са чињеницом да им се укидају Уставом зајамчена права. Све што траже своди се на поштовање Устава и закона. Јер, у садашњем  времену кризе, кад инфлација обезвређује плате и пензије,  уколико се и даље настави кршење закона и укидање стечених права,  постоји реална опасност да један велики број војних пензионера буде животно угрожен.

Схватамо да се држава налази у тешкој ситуацији, али тражимо да се поштује закон; да се издвоје средства за исплату дуга војним пензионерима како не би био угрожен систем СОВО; да се издвоје средства за решавање стамбених проблема војних пензионера а посебно војних бескућника, да војни осигураници не прелазе у систем ПИО Србије  већ да Фонд СОВО остане при Министарству одбране;  и да се та проблематика, уз учешће војних пензионера, уреди новим законом о социјалном осигурању војних осигураника.

Удружење је патриотска и нестраначка организација. Верујемо у своју државу и очекујемо да ће она, у границама својих могућности, решити наше проблеме. Очекујемо то с правом, потпуно свесни да нема ни једног јединог разлога да наши оправдани захтеви не буду испуњени.

Дужни смо да интересе војних пензионера штитимо енергично и доследно, користећи сва законита средства, свесни снаге истине коју заступамо.

Овом приликом, на 18. рођендан нашег удружења, ред је да се захвалимо свима који су допринели његовом оснивању, стасавању и развоју, а посебно оснивачима који су понели највећи терет,  а који су имали визију да,  у времену које долази,  војни пензионери неће моћи опстати без јаке организације која ће бити у стању да штити њихове интересе. Та  масовна и снажна  организација је Удружење војних пензионера Србије.

Само у овој години наше удружење је у своје редове примило  1.100 нових чланова.  Од укупног броја  корисника војне пензије,   око 70 одсто су чланови Удружења. Али заштита интереса и решавање бројних проблема војних пензионера захтева  и даље омасовљавање чланства и јединствено деловање свих корисника војне пензије.

И на крају,  изузетно смо задовољни што сте се на ову свечаност одазвали у оволиком броју и у оваквом саставу. Желим вам свима дуг живот, добро здравље и пуно успеха у раду“.

У име  министра одбране  Драгана Шутановца и  Министарства одбране, скуп је  поздравио  државни секретар Игор Јовичић рекавши том приликом:  „Желим да поздравим  све присутне и да вам честитам Дан Удружења које  навршава 18. годину постојања. Овом приликом бих  указао на чињеницу да ваше удружење,  поред бројних тешкоћа,  успева да реализује своје програмске задатке и да на легитиман начин заступа интересе популације војних пензионера и представља ову категорију пензионера у нашој држави. На обострано задовољство, захваљујући доброј сарадњи са  МО и ВС,  у доброј мери успевамо да решавамо сва актуелна питања која се тичу вашег статуса у нашем друштву. Започети процеси реформе система одбране у друштву и свеопште реформе у друштву,  ново време и савремени токови намећу другачији начин организовања и пензионисане војне популације као и реализацију програмских задатака у односу на претходни период. У том смислу увек можете имати подршку МО јер ви представљате друштвену популацију која се не може занемарити и чији проблеми се не могу заобићи. Сарадња је један од основних постулата како са вашим удружењем тако и са сличним организацијама у нашој држави. Без сарадње и размене искустава нема прогреса. МО је препознало да је ваш рад од изузетне користи за систем и,  уз императив на бољу сарадњу,   оформило је Управу за традицију, стандард и ветеране  у оквиру Сектора за људске ресурсе МО са којим сте већ успоставили веома добру сарадњу. Верујем да ћете и у наредном периоду остваривати запажене резултате у области свог деловања на обострану корист и задовољство и вас и система одбране и тиме само потврдити висок ниво угледа вашег удружења,  у чему вам желимо пуно успеха. Дозволите ми да на крају, уз искрене честитке за ваш празник,  свим члановима пожелим успех у раду, добро здравље и дуг живот“.

Обраћајући се скупу, председник Удружења војних пензионера у Републици Српској Милорад Кутлешић је рекао:

„Даме и господо, другарице и другови, драги  војни пензионери, у име војних пензионера републике Српске, честитам вам Дан УВПС,   а самим тим честитам и нама,  јер Удружење војних пензионера Републике Српске придружено је УВПС. Такође, пошто је данас 18. година УВПС,  честитам вам и пунолетство,  јер данас,  по многим показатељима,  можемо рећи  да смо постали и пунолетни. Наше удружење војних пензионера у Републици Српској,  а хвала  Богу  данас има доста таквих  удружења, сматра се за једно отменије, културније, са више рада, са више ангажовања, али све што више радимо и све што смо бољи мање помоћи добијамо и мање се наш глас чује. Проблеми нас у Републици Српској су слични вашима, а наш највећи проблем је сада што се тужимо са Федерацијом БиХ преко Стразбура и осталих правосудних институција за поврат станова и једини смо досад успели да преко пресуде суда у Стразбуру вратимо један стан,  односно да исплате  нашег колегу а вашег овде мештанина господина мајора Бранимира Ђокића. Остало је стало и ту је проблем. Желим још да  се захвалим свима који су били у руководству УВПС, али морам да кажем, како је дошао господин Љубомир Драгањац на чело овог удружења,  са својим сарадницима и са овим одбором,  и ми осетисмо и почесмо поново да живимо. Гледамо у вас и захваљујемо се вама, захваљујемо се руководству зато што радећи за вас  -  радите и за нас. Јуче,   кад сам са мојим колегама прешао  Рачу, прекрстих се и рекох: живела мајка Србија!”

„Драги другови пензионери, данас сам срећан што сам са вама на овом свечаном скупу. Дошао сам из Подгорице да вам пренесем срдачне поздраве 3000 војних пензионера Црне Горе.  Све нас заједно муче исти проблеми, нерешено стамбено питање за многе наше колеге, закидање на нашим заслуженим пензијама, нерешено питање здравственог обезбеђења за кориснике војне пензије који живе у Црној Гори  а примају пензију из Србије и друге тешкоће.

Једним уговором Србија и Црна Гора потписале  су споразум у коме пише   „осим  за војне пензионере“. Било би добро кад би покренули питање да се реше ти проблеми ваших пензионера који доле живе а примају одавде пензију,  јер готовински плаћају здравствене услуге.

Срећно вам весеље, много среће, добро здравље, мирну старост и редовне и веће пензије вам желим“,  рекао је потпредседник Удружења војних пензионера Црне Горе Радивоје Здравковић, поздрављајући скуп.

 

Честитајући празник и поздрављајући присутне, председник  Удружења ветерана одбране и безбедности Републике Македоније Илија  Николовски  је рекао:

„Поштовани председниче, поштовани генерали, даме и господо, драги пријатељи, користим ову прилику да се захвалим на позиву који смо добили да присуствујемо овом свечаном скупу и да вам,  у име чланова  Удружења ветерана Републике Македоније и у своје лично име  честитам 18. рођендан.

Удружење ветерана одбране и безбедности Републике Македоније формирано је 2001. године. Чланови овог удружења су ранији припадници армије, полиције и свих сектора безбедности Републике Македоније. Међутим, по својим циљевима и задацима Удружење је потпуно компатибилно са циљевима и задацима вашег удружења што нам омогућује да сарађујемо. Наше удружење сарађује са свим удружењима из области одбране и безбедности  којих  у Македонији има доста. Међутим, у невладином сектору врло смо препознатљиви,  посебно што аналитички пратимо  сва друштвена  збивања у земљи и региону и,  аналогно томе,  врло често организујемо научно-стручне трибине и наше ставове преносимо државном руководству Македоније. Имамо  исте проблеме које и ви имате, међутим, то никоме не даје за право да те проблеме не решава. Сарађујемо са сличним организацијама у региону  и драго ми је да ћемо од данас сарађивати и са вама. У то име, још једном хтео бих да вас поздравим, да вам зажелим много успеха у вашем раду, да вам зажелим дуг и срећан живот, и да што дуже користите пензије“.

Представник ВМА и војномедицинских  установа пуковник проф. др Предраг Ромић, начелник Клинике за анестезиологију ВМА поздравио је присутне речима:    „Драги домаћини, уважени гости, драге досадашње и будуће колеге, драги војни пензионери, у име начелника ВМА и у име свих запослених у ВМА, желим да вас поздравим и да вам се захвалим на вашем позиву. Честитам вам овај значајан јубилеј;  надам се да ће тога бити још и да ћемо,  осим  пунолетности, достићи и  дубоку старост. Желим вам дуг и здрав живот,  а ту ћемо и ми доста да помогнемо“.

Обраћајући се свечаном скупу, председник УПВЛП  Златомир Грујић је, између осталог, рекао:

„Поздрављам вас испред  Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца које је било челни одред војнопензионерског организовања у Србији наставши  годину и по пре овог удружења с којим смо се  од његовог настанка интегрисали  и постали  нераскидиви део УВПС. Такође, поздрављам и све оне који су испољили толико енергије и воље да заједнички делујемо на јединству војнопензионерског кора. У протеклих 18 година УВПС се афирмисало као незаменљиви чинилац на јачању и одржавању статуса и решавања  социјалних проблема војних пензионера. Истовремено, оно је било и стуб око кога су се окупљали сви они који су желели да на прави начин решавају горућа питања која тиште нашу популацију. Због тога, сви они визионари који су уградили себе у настанак овог удружења, сви они наши другови који су уложили своје здравље и енергију,  заслужују посебно признање. Такође, и сви ентузијасти, сви посленици који свакодневно раде на решавању ових питања заслужују посебно признање  и мени је драго што и ове године, као и свих претходних,  они добијају заслужена  признања. Господине председниче, ја вам најсрдачније честитам празник. То је наш заједнички празник. Желим да удружење и убудуће ради на решавању свих ових питања, а као што сам то и раније говорио и сада тврдим, време које долази захтева да будемо још јединственији, да упрегнемо све наше снаге на решавању свих ових питања и да их решавамо заједно са нашом државом, са њеним органима. Посебно ми је драго што данас видим наше колеге који седе у првом реду у униформама и који су на тај начин, заједно са државним секретаром, изразили једну нераскидиву везу нашег активног официрског кора и нашег министарства са војнопензионерским кором и дај  Боже  да убудуће не буде никаквих подела,  да и даље делујемо св и јединствено и заједнички. Свима желим добро здравље, пуно среће, и да радимо још боље“.

У богатом сценско-музичком  програму  учествовали су наши познати уметници: професори  Оливер Wего и Снежана Берић – Екстра Нена,  првак београдског драмског позоришта  Зоран Симоновић,  познати глумци Лепомир Ивковић и Бошко Пулетић и Екстрадни оркестар уметничког ансамбла “Станислав Бинички”.


СВЕ
ЧАНОСТ  БЕЗ КОКТЕЛА

По завршетку свечане академије поједини чланови Уружења били су прилично  изненађени што на крају скупа, као и ранијих година, није приређен коктел.

Надлежни у Удружењу су нам објаснили да је тог дана, у исто време, у  Медија центру „Одбрана“,  одржаван  Први београдски безбедносни форум, који је окупио више од 300 домаћих и страних представника. Због безбедносних и техничких разлога  није било изводљиво да се организује  коктел.