У Закључку Владе Републике Србије за усклађивање пензија стоји да ће се извршити усклађивање пензија корисницима војних пензија остварених до 31. децембра 2007. године, и то тако  што ће на пензије увећане  од 1. јануара 2008. године за проценат усклађивања 4,21 одсто утврђен Одлуком о усклађивању војних пензија за 2007. годину (,,Службени војни лист, број 13/08), применити проценат усклађивања од 6,57 одсто, чиме се обезбеђује да укупно усклађивање пензија на месец децембар 2007. године износи 11,06 одсто, што је увећање у складу са чланом 75. Закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању (,,Службени гласник РС,” број 85/05).

Међутим, један број корисника војне пензије поставља питање зашто се усклађивање врши по стопи од 6,57 одсто, наводећи да је укупно повећање  11,06 одсто, а ако се рачуна да је извршено усклађивање од 4,21 одсто, онда рачунају да би проценат усклађивања могао да се добије простим одузимањем 11,06 минус 4,21 одсто, па би се добила бројка од 6,85 одсто.

У закључку Владе РС тачна је цифра 6,57 одсто, јер када се вредност бода 9,02 динара увећа за 4,21 одсто добија се вредност бода 9,40 динара, по којем је у јануару 2008. године исплаћивана пензија. Ако се вредност бода од 9,40 динара увећа за 6,57 одсто (према закључку Владе РС) добија се вредност бода 10.01758. Када се вредност бода 9,02 динара увећа за 11,06 одсто, добија се вредност бода 10,01761, што је до треће цифре децималног броја иста вредност. У оба случаја, заокруживањем на три децимале, добија се вредност бода од 10,018.

Удружење ће и даље заступати став да се 11,06 одсто примени на вредност бода од 9,40 динара. С тим у вези се очекује и одлука Уставног суда Србије на многобројне уставне жалбе.

Удружење препоручује корисницима војне пензије да не одустају од тужби, због тога што тога што Фонд ПИО не надокнађује трошкове судског процеса и адвоката, а ни затезне камате.

Детаљнија образложења Удружење ће саопштити за два до три дана, после проучавања свих валидних чињеница.