Државни секретар у Министарству одбране Републике Србије Зоран Ђорђевић са сарадницима сусрео се 7. августа са председником Удружења војних пензионера Србије Љубомиром Драгањцем, председником новобеоградске организације УВП (најмногољудније организације у земљи) Константином Арсеновићем (иначе потпредседник Народне скупштине Републике Србије).

 

Обавестивши представнике Министарства одбране о проблемима који тиште кориснике војних пензија, Љубомир Драгањац је посебно подвукао да су државне институције последњих година доносиле регулативу о укидању прописа и институција о социјалном осигурању војних осигураника и радиле на томе да се оно у целости или по деловима пренесе у надлежност већ постојећих републичких организација. Заложио се за поновно враћање пензионог и инвалидског осигурања у Фонд СОВО, у којем су биле изражене специфичности војне професије у односу на друга занимања.

Представници УВПС су нагласили да би државни органи требало ефикасније да решавају законом утврђена права корисника војних пензија, што се односи на тзв. мали дуг, који није остварило више од 12.000 војних пензионера. Предочена је и ситуација везана за остваривање права на ванредно повећање војних пензија 11.06 одсто, јер државни органи и поред пресуда Уставног суда упорно одбијају усклађивање месечних принадлежности, увећавајући судске трошкове у укупним трошковима који ће пасти на терет пореских обвезника. Било је речи и о мерама које треба предузети у вези са здравственим обезбеђењем корисника војних пензија, нарочито о правима које имају цивилни осигураници, а војнима је то ускраћено.

Државни секретар Зоран Ђорђевић обавестио је представнике УВПС да ће Министарство одбране, у оквиру својих надлежности, још једном анализирати предлоге и примедбе, те да ће с тим у вези предузети потребне кораке. За све оно што је у надлежности Министарства одбране (социјална помоћ и хранарина), после свестране и свеобухватне анализе, биће донета конкретна решења. Како је том приликом истакао Ђорђевић, одговорни у Министарству одбране остају отворени за даљи дијалог и деловање у складу са важећом законском регулативом.