„Политика“ у раљама политике

ЈЕДНОСТРАНО О ВОЈНИМ ПЕНЗИОНЕРИМА

У тексту под насловом „Најниже пензије повећане за 423 динара“,   19. октобра 2012. године,  „Политика“ се придружила  „Вечерњим новостима“ у једностраном,  непотпуном и нетачном  информисању јавности о војним пензионерима.  Новинар  „Политике“  Ј. Петровић   користио  је статистичке податке Фонда ПИО који се односе на војне пензионере и  упоређивао  их са подацима о цивилним пензионерима не улазећи у суштину и не узимајући у обзир све неопходне елементе да би упоређивање било реално. Он  наводи податак да су „пензије војних пензионера готово двоструко веће од принадлежности из фонда запослених и самосталаца“, што се уопште на такав начин не може поредити. Требало је да зна да 60,12 одсто војних пензионера има високу стручну спрему, вишу 7,39 одсто, а средњу 32,49 одсто, а у Србији: само 6,52 одсто  пензионера има високу, 4,46 одсто вишу, а 42,08 одсто има средњу  стручну спрему.


Пун радни стаж од 40 година има 50,51 одсто војних пензионера (од тога 13.03 одсто и преко 40 година), 28,80 одсто њих има изнад 35 година стажа, па тако 79,71одсто војних пензионера  има 35 и више година, а само 20,29 одсто има мање од 35 година стажа. Просечан радни стаж је сада 37,51 година (у цивилству је знатно краћи). Осим тога, велики је морталитет војних пензионера - месечно их умире између 100 и 150.

 

Да је новинар „Политике“ хтео да направи озбиљан чланак, онда не би упоређивао  просеке пензија различитих  категорија пензионера, него би пензије војних  пензионера са високом стручном спремом упоређивао  са пензијама исте  категорије цивилних пензионера. Могао је да се потруди и да од Фонда ПИО добије податке (које у Фонду због неког разлога крију) о пензијама по стручној спреми и по другим показатељима, па би, примера ради, дошао до податка да пензионери МУП-а имају  веће пензије од војних пензионера, да велики број цивилних пензионера са високом стручном спремом имају веће пензије од војних пензионера  истог нивоа образовања.

И Фонд ПИО,  свесно или несвесно, машући са таквим једностраним подацима, са голом статистиком,  стаје на страну оних који, као по неком задатку, износе једностране и нетачне податке о војним пензионерима.  Ако је Фонду ПИО стало до  објективног, свестраног и благовременог  информисања,  било би крајње време да објави податке о пензијама по школској спреми и другим значајним елементима.

Нажалост, војни пензионери немају могућности да равноправно одговоре свим медијима  који о њима износе једностране, непотпуне и нетачне податке. Али, сасвим је природно  да од Фонда ПИО очекују да им не подмеће клипове. У Фонду раде стручњаци  који знају шта се са чиме упоређује и шта је статистика.

Удружење војних пензионера Србије, позивајући се на Закон о  јавном информисању, 24. октобра 2012. године,  упутило је одговор главном и одговорном уреднику „Политике“ на текст „Најниже пензије повећане за 423 динара“ због једностраног обавештавања јавности о војним пензионерима. А недавно је сличан одговор, због непотпуног и нетачног објављивања чињеница о војним пензионерима, упутило и „Вечерњим новостима“ чији главни и одговорни уредник није нашао за сходно да тај одговор објави.