Састанак представника УВПС и Републичког фонда ПИО

ЧЕКА СЕ ПРЕСУДА УПРАВНОГ СУДА

Удружење војних пензионера Србије, 6. јула 2012. године, упутило је свим градским и општинским одборима УВПС информацију о састанку представника УВПС и Републичког фонда ПИО  поводом Одлуке Уставног суда о праву на ванредно повећање пензије за 11,06 одсто. Информацију, коју је потписао председник УВПС Љубомир Драгањац, објављујемо у целини:

 

„Поводом Одлуке Уставног суда бр. Уж-2666/2011 од 22. јула 2012. године  о укидању пресуде Управног суда којом је одбијена тужба корисника војне пензије за признавање права на ванредно повећање пензије за 11.06% од 1. јануара 2008. године, на иницијативу УВПС одржан је дана 4.  јула 2012. године састанак представника УВПС и Републичког фонда ПИО. На састанку су учествовали председник УВПС Љубомир Драгањац и члан Главног одбора УВПС Константин Арсеновић, а испред Републичког фонда ПИО, директор госпођа Драгана Калиновић и директор финансијског сектора господин Иван Мимић.

Представници УВПС су предочили да из садржаја Одлуке Уставног суда произилази да и војним пензионерима припада ванредно повећање за 11.06% и затражили став Фонда ПИО по том питању.

Руководиоци Републичког фонда ПИО нису оспорили становиште УВПС, уз наглашавање да се мора сачекати пресуда Управног суда чије је доношење наложио Уставни суд. Уколико Управни суд пресуди да ванредно повећање од 11.06% припада и војним пензионерима, Фонд ће неодложно  свим војним пензионерима пензионисаним до 1. јануара  2008. године  увећати пензије за 11.06% и тако обрачунате пензије исплаћивати у будуће. Упоредо са тим, Фонд ће обрачунати појединачан и укупан дуг настао неисплаћивањем припадајуће пензије од 1.1.2008. године до почетка исплате пензије увећане за 11.06%. Начин измирења тог дуга би био накнадно утврђен, а највероватније би био претворен у јавни дуг. У сваком случају, Фонд ће настојати да се тај дуг измири ван спора, јер свако парничење значи увећање дуга и штету по средства Фонда.

Истичемо да се Одлука Уставног суда и будућа Одлука Управног суда једнако примењује на све оштећене КВП, без обзира да ли су покренули управне или парничне поступке.

Управни суд је дужан донети пресуду у року од 60 дана од пријема одлуке Уставног суда. Зависно од тога, Удружење ће обавестити чланове како даље да поступају.“

 

Новости: Како се поштују одлуке Уставног суда