Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 114 gostiju na mreži
Министар и РТС против војних пензионера
четвртак, 15 децембар 2011 15:42

Медијска кампања против војних пензионера

НЕПОТПУНО И ЈЕДНОСТРАНО ИНФОРМИСАЊЕ

 

Позивајући се на Закон о јавном информисању, председник Удружења војних пензионера Србије Љубомир Драгањац, 15. децембра ове године, упутио је Одговор Радио-телевизији Србије  због непотпуног и  једностраног обавештавања јавности о положају и статусу војних пензионера. Реч је о прилогу у „Дневнику“ од 9. децембра који показује  да  министар одбране Драган Шутановац ни  овога пута није нимало благонаклон према пензионисаним припадницима Војске и Министарства одбране, а РТС је поново објавила прилог о  војним пензионерима  а није ни покушала да чује и другу страну. Одговор објављујемо у целини:

„Сходно Закону о јавном информисању, молимо да објавите  овај одговор Удружења војних пензионера Србије због  непотпуности  информација које је Радио-телевизија Србије изнела о војним пензионерима у емисији „Дневник“, у оквиру изјаве министра одбране Драгана Шутановца, 9. децембра 2011. године. У том прилогу је изнето  више непотпуних информација које могу да наведу на погрешан закључак  о положају и статусу  војних пензионера чији је легитимни представник ово удружење.

 
Захтев за одлагање интеграције Фонда СОВО у Фонд ПИО
среда, 14 децембар 2011 19:56
 
Саопштење Удружења војних бескућника
уторак, 13 децембар 2011 14:09
Саопштење за јавност Удружења војних бескућника Србије
(Сајт Удружења војних бескућника)

 
ИНТЕРВЈУ: Томислав Симовић о положају војних пензионера
недеља, 11 децембар 2011 21:28

"Војни ветеран" бр. 95, новембар 2011.

Са Томиславом Симовићем  о 18. година Удружења ВПС  и положају војних пензионера

ГОНЕ НАС ПРЕКО „РТА ДОБРЕ НАДЕ“

Мени је потпуно разумљиво зашто је дошло до потписивања и реализације Петиције и Притужбе надлежним органима и институцијама. То је логичан след и последица односа саме државе према нама и један  од корака на путу наше даље борбе за права, све до Стразбура....“

Поводом 18. годишњице оснивања Удружења војних пензионера Србије, замолили смо господина Томислава Симовића, генерал-пуковника у пензији, једног од оснивача и ранијих председника УВПС (1993-1995), да нас подсети на то време оснивања и изнесе своје виђење данашњег положаја војних пензионера.Симовић је обављао низ одговорних дужности у војсци,  а једно време био је и министар одбране у Влади Србије.Стога је и његово промишљање и расуђивање  о Удружењу израз богатог војничког, политичког и животног искуства.

 
Саопштење за јавност УВПС
петак, 09 децембар 2011 21:02

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ УВПС

ПОВОДОМ ТРАГИЧНЕ СМРТИ  ПАЛКА И ИЛОНКЕ ПОЊИГЕР

Трагична погибија војног пензионера Палка Пoњигера и његове супруге Илoнке,  који су са трогодишњим сином скочили са 6. спрата  војног самачког хотела „Звездара“,  када је дете неким чудом и срећом  преживело, веома је изненадила  и ожалостила војне пензионере. Они који су познавали овај брачни пар нису  могли ни  да замисле да ће тако да заврше  људи  који су се пре три године толико радовали што су  најзад,  после дугог периода у браку,  добили дете.

Истражни органи ће, колико то буде било могуће, расветлити ову тешку трагедију и одговорити на питање шта је то што је   породицу Поњигер навело  и повукло  у смрт.

Палко Поњигер био је војни пензионер и члан Удружења војних пензионера Србије. И он је делио судбину људи са нерешеним стамбеним питањем, тзв. војних бескућника од којих су многи морали да напусте станове у бившим републикама.  Поњигеру  је остао стан (гарсоњера)  у Сарајеву. Формално је поседовао стан, а практично га није имао и није њиме располагао, а  није   могао да добије  бесповратни  кредит од 20.000 евра. Покушавао је на више начина да реши свој стамбени проблем,  али, нажалост, у томе није успео.   Био  је у неповољној материјалној ситуацији јер му је, поред осталог,  сваког месеца на име дуга и камате за трошкове становања одбијано 9.424,66 динара од пензије.

 
Образац тужбе за понављање поступка (11,06)
среда, 07 децембар 2011 23:53

ОРИЈЕНТАЦИОНИ ОБРАЗАЦ ТУЖБЕ

На захтев више корисника војне пензије, посетилаца сајта,  доносимо оријентациони образац  тужбе за понављање поступка окончаног правоснажном пресудом. Аргументи којима се побија законитост Одлуке УО Фонда СОВО, садржани у обрасцу тужбе за понављање управног поступка,  могу се користити и у случајевима проширења већ поднетих тужби, односно при  подношењу нових тужби.

 
Здравствене књижице
среда, 30 новембар 2011 21:14

СТАРЕ КЊИЖИЦЕ  ВАЖЕ ДО КРАЈА ЈУНА

Из Фонда СОВО стигло је обавештење да је до сада одштампано 89.000 здравствених књижица и да ће до краја године књижице бити одштампане за све војне осигуранике. Дистрибуција би требало да почне у јануару или фебруару 2012. године,  по добијању идентификационе картице. Директор Фонда СОВО обавестио је Републички завод за здравствено осигурање да старе војне здравствене књижице важе до краја јуна 2012. године.   Ч.А.

 
Додела станова и бесповратни кредит
среда, 30 новембар 2011 20:42

Новости из Министарства одбране

ИСПЛАЋЕНО 1200 БЕСПОВРАТНИХ КРЕДИТА
Стамбени орган МО од почетка септембра  ове године поделио је укупно 46 станова, а од тог броја војни пензионери су добили  15, или 33 одсто. Такође,  стамбени орган Фонда СОВО поделио је  6 станова у гарнизону Београд.

Према најновијим подацима, добијеним из стамбеног органа МО, на ранг листи  за коначно решење стамбеног питања чека 7073 корисника војне пензије. Од тог броја без икаквог је стана 2947 лица,  а са делимично решеним стамбеним питањем  је 4126 лица.

Највише их  чека на стан у Београду - 4647, у Новом Саду - 655, а у Нишу - 688.

 

На листи чекања на стан у стамбеном органу Фонда СОВО је 421 молба, од којих само  66 лица имају комплетну документацију.
 
Да ли застарева тзв. мали дуг
уторак, 29 новембар 2011 18:59

ПРЕКИНУТА  ЗАСТАРЕЛОСТ

За 47.069 корисника војне пензије  пензионисаних пре 1. августа 2004. године, Фонд СОВО је, као што је познато,  у периоду од 1. августа  2004. до 30.11. 2007. године исплаћивао мање пензије од припадајућих, услед чега је настао укупан дуг у износу од  4.512.720.000,00 динара, односно од око четири месечне пензије сваком оштећеном појединачно.

Законом о Војсци Србије (чл. 193. ст.2.) обавезана је Влада Републике Србије да питање наведеног дуга реши до 31. марта 2008. године, али то није учинила ни до данас, нити има индиција да ће то учинити у догледно време.

 
Повеља УВПС граду Чачку
четвртак, 24 новембар 2011 16:07

 

Из Градске организације УВП Чачак

ГРАД ПОМАЖЕ ВОЈНИМ ПЕНЗИОНЕРИМА


У сали Скупштине града Чачка,  18. новембра  2011. године, одржана је редовна годишња Скупштина Градске организације УВП Чачка. Скупштини су присуствовали председник УВП Србије Љубомир Драгањац, градоначелник града Чачка Велимир Станојевић, председник Скупштине града Вељко Неговановић, начелник Управног Моравичког округа Дарко Домановић, представник Команде гарнизона Горњи Милановац мајор Иван Марјановић, председник СУБНОР-а Чачак Пантелија Васовић, председник РВС Драган Васовић, председник цивилних пензионера Чачка Милорад Марић, председник Градске организације УВП Краљево Цветан Стаменковић са сарадницима, представник Градске организације УВП Ужице Миломир Станић са сарадницима, власница апотеке „Neven-pharm“ Гордана Манчић и директор штампарије „Бајић“ Андрија Бајић.

Седницу Скупштине отворио је председник УВП Чачак Ђуро Јовановић, а после избора радног председништва, седницом је  председавало Радно председништво.
 
Пропусти на ВМА
среда, 23 новембар 2011 15:53

Извињење начелника ВМА због дугог чекања на преглед

КАЗНЕНЕ МЕРЕ ЗБОГ ПРОПУСТА

„Београђанка Мирослава Петровић (50)“, како извештава Блиц,  „пожалила се управи ВМА, наводећи да је преживела ноћну мору чекајући седам и по сати да дође на ред за преглед који на крају није урадила. Начелник ВМА Марјан Новаковић извинио јој се због непријатности. Он истиче да ће, чим се утврди  ко је од запослених одговоран за овакав пропуст, бити предузете адекватне казнене мере.

- Преглед сам заказала пола године раније. Тог 12. септембра дуже од пола сата чекали смо да се појави ане­стезиолог, јер је колоноскопија требало да се ради у општој анестезији. Пацијенти који су имали заказан преглед доста касније него ја, улазили су пре мене, а мени је, кад год бих питала кад ћу доћи на ред, речено да сачекам. Тог дана ми није било добро јер ништа нисам смела да једем и пијем 24 сата пре тог прегледа. Око 13 сати, после четири сата чекања, речено мије дођем у 16.30 сати. Нисам могла више да чекам и отишла сам кући - прича Мирослава Петровић која се због тога обратила и  Блицу.

 
Молба за отпис камате
понедељак, 21 новембар 2011 11:17

Молба војној установи „Дедиње“

285  СТАНАРА  ВОЈНИХ ОБЈЕКАТА ТРАЖЕ ОТПИС КАМАТЕ

Удружење војних пензионера Србије упутило је,  16. новембра 2011. године,  допис директору Војне установе  „Дедиње“ са препоруком да се члану УВПС Благоју Караџићу уважи молба којом тражи да буде ослобођен плаћања камате на главни дуг на име цене смештаја у војном објекту „Галеб“ у Београду исказан у изјави – сагласности за стављање административне забране од 1. 4. 2011. године.

У допису УВПС наведени су разлози због чега би требало уважити Караџићеву молбу:

„Сматрамо да молбу треба уважити и именованог ослободити обавезе плаћања предметне камате, а из следећих разлога:

 
Писмо Тијанићу
среда, 16 новембар 2011 13:49

Измишљени скандал  у  емисији „Шта радите, бре“

НОВИНАРСТВО НА НИВОУ ТРАЧА

Поводом објављивања неистинитих информација о раду Удружења војних пензионера Србије   у емисији  РТС „Шта радите, бре“, председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је писмо генералном директору РТС Александру Тијанићу које објављујемо у целини:

„Поштовани господине Тијанићу,

У емисији Радио-телевизије Србије  -  „Шта радите, бре“, 10. новембра 2011. године, у прилогу о војним пензионерима из Лесковца,  објављено је више неистина о Удружењу војних пензионера Србије.

У поменутој емисији објављена је, између осталог,   изјава председника општинске организације удружења војних пензионера Лесковца о томе како му је, наводно, републичко удружење војних пензионера доделило,  а затим  одузело Повељу.

 
Додела станова у Новом Саду
уторак, 15 новембар 2011 19:22

Из Министарства одбране:
НАЈАВА ГРАДЊЕ У КАСАРНИ "ЈУГОВИЋЕВО"

 
Измишљена прича о повељи
уторак, 15 новембар 2011 17:32

Измишљена прича о додели и одузимању једне  повеље

КАД  ЛАЖ ОСВАЈА МЕДИЈЕ

Председник Општинске организације УВП Лесковца Златомир Пешић наставља да дезинформише јавност о томе како му је, наводно, Удружење војних пензионера Србије доделило,  а затим одузело Повељу, највише признање УВПС.

Тај измишљени скандал о Повељи прво су објавиле „Јужне вести“ и „Вечерње новости“,   па неки сајтови, а ових дана и Радио-телевизија Србије у емисији „Шта радите, бре“.

Пешић је, тако, због Повеље која му није додељена,  почео праву кампању против Удружења војних пензионера Србије,   чији је члан и председник једне општинске организације УВП.

Истина је да је Општинска организација УВП Лесковца предложила  Главном одбору УВПС да се њеном председнику,  Златомиру Пешићу,  додели Повеља, али Главни одбор је, скоро једногласно (један члан суздржан), тај предлог одбио.

 
<< Početak < Prethodna 41 42 43 44 Sledeća > Kraj >>

Strana 42 od 44