Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 80 gostiju na mreži
Главни одбор УВПС о здравственој заштити
понедељак, 19 март 2012 14:22

Главни одбор УВПС о здравственој заштити војних осигураника

СПРЕМНОСТ ВЗУ  СА САРАДЊУ СА УДРУЖЕЊЕМ

Најважније питање  обимног дневног реда 10. седнице Главног одбора УВПС, одржане 15. марта 2011. године, у Медија центру „Одбрана“  у Београду,  било је: Стање и проблеми  здравствене заштите пензионисаних војних осигураника и усвајање предлога мера за разрешавање проблема.

Осим   чланова Главног, Извршног и Надзорног одбора УВПС, седници су присуствовали: помоћник начелника Управе за војно здравство МО пуковник др Угљеша Јовичић,  начелник Дијагностичко-поликлиничког центра ВМА пуковник проф. др Милан Ћирковић, управник ВМЦ „Славија“ пуковник др Славољуб Сталетовић, помоћник начелника тог центра за лечење потпуковник др Зоран Стошић, војни службеник из Фонда СОВО Љиљана Милићевић и начелник Правног одсека у Фонду СОВО Анђелка Радосављевић...

 
Преиначавање тужби (11,06)
среда, 14 март 2012 22:14

Преиначавање тужби

РЕПУБЛИЧКИ ФОНД ПИО КАО ТУЖЕНИК

Више војних пензионера,  који су тужили Фонд СОВО због неусклађивања  војних пензија за  11,06 одсто, ових дана обратило се Удружењу ВПС с питањем како да се понашају као тужиоци – ко је сада туженик и шта чинити?

Одговор  УВПС, који је потписао председник Љубомир Драгањац, гласи: „Од 1. јануара 2012. године, када су ступиле на снагу одредбе Закона о ПИО – по којима Фонд ПИО преузима послове пензијског и инвалидског осигурања војних осигураника од Фонда СОВО, Републички фонд ПИО је пасивно легитимисан за поступање у парницама, односно управним стварима, због неусклађивања (повећања) војних пензија за 11,06 одсто од 1. јануара 2008. године. Следствено томе,  у већ покренутим парницама против Фонда СОВО  потребно је, на основу члана  201. ЗПП, преиначити тужбе тако што ће као туженик бити означен Републички фонд ПИО“.

 
РФ ПИО: Оглас - бесплатно у бање
недеља, 11 март 2012 14:12

На основу члана 7 Правилника о друштвеном стандарду корисника пензија Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање („Службени гласник РС”, 29/2008, 24/2009, 10/2012.),  Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање  расписао је оглас за пријем захтева за упућивање корисника пензија на рехабилитацију за 2012. годину. Право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и чија је пензија за јануар, односно фебруар нижа од износа просечне пензије у Фонду, односно од 22.334,00 динара... Прочитајте оглас на сајту РФ ПИО.

 
Именовања и предлози министру
недеља, 11 март 2012 13:49

Именовање чланова Управног и Надзорног одбора Фонда СОВО: предлози министру

СРАЗМЕРНА ЗАСТУПЉЕНОСТ АКТИВНИХ

И ПЕНЗИОНИСАНИХ ПРЕДСТАВНИКА

Поводом ступања на снагу Уредбе  о надлежности, делокругу, организацији и начину пословања Фонда  СОВО, а у вези са именовањем чланова Управног и Надзорног одбора, Удружење војних пензионера Србије, 7. марта ове године,  упутило је министру одбране Драгану Шутановцу допис у коме предлаже  да  представници осигураника (АВЛ) и представници корисника права (војни пензионери) у наведеним органима буду заступљени у одговарајућој сразмери. Предложено  је да у Управни одбор буду именована четири војна пензионера, а у Надзорни одбор два војна пензионера... Прочитај вест до краја.

 
Социјална помоћ чека министрову сагласност
субота, 10 март 2012 23:26

Удружење војних пензионера  Србије обратило се министру одбране

ЗАХТЕВ ДА СЕ  ВРАТИ УКИНУТА ПОМОЋ

Поводом укидања Правилника о опоравку  и упућивања Предлога новог правилника министру одбране  -  на претходну сагласност,   Удружење војних пензионера Србије, 7. марта ове године,  обратило се министру одбране Драгану Шутановцу с молбом да подржи доношење поменутог новог правилника. У допису УВПС  се, између осталог,  истиче да је укидање Правилника о опоравку било противзаконито. Допис Удружења министру одбране објављујемо у целини.

 
Предлог Правилника упућен министру одбране
уторак, 28 фебруар 2012 14:50

На  21. седници Управног одбора Фонда СОВО, одржаној 27. фебруара ове године у Београду, одлучено је   да се  Предлог Правилника о употреби, условима и начину коришћења средстава за побољшање материјалног положаја пензионисаних војних осигураника упути министру одбране на претходну сагласност.

Удружење војних пензионера Србије ће се, према речима председника УВПС Љубомира Драгањца, посебно обратити министру одбране Драгану Шутановцу с аргументима  који упућују  на то да недавно укидање Правилника о опоравку није законито,  те да, уколико се не донесе нови правилник, то може да изазове теже и нежељене последице за најсиромашније и најугроженије војне пензионере.

 

 
Предлог новог правилника за помоћ војним пензионерима
недеља, 26 фебруар 2012 00:29

Заменик председника Управног одбора Фонда СОВО генерал-пуковник у пензији Божидар Бабић сазвао је 21. редовну седницу тог одбора за 27. фебруар 2012. године. Предвиђено је да се на седници, осим осталог, разматра и усвајање Правилника о употреби, условима и начину коришћења средстава за побољшање материјалног положаја пензионисаних војних осигураника.

Предлог Правилника, после разматрања на седници Управног одбора, са одговарајућим мишљењем,  доставља се  министру одбране  на усвајање и, уколико га министар усвоји, враћа се Управном одбору на даљу реализацију.

У наставку  објављујемо  текст предлога поменутог правилника и образложење Комисије за израду правилника.

 
УВПС помаже дечаку који је преживео пад са шестог спрата
четвртак, 23 фебруар 2012 17:44

НОВЧАНА И ПРАВНА ПОМОЋ

Удружење војних пензионера Србије уплатиће 100.000 динара на рачун Мирослава Мелега, брата од ујака  и старатеља малог М.П. чији родитељи су 8. новембра прошле године трагично настрадали скочивши са шестог спрата војног  хотела „Звездара“ у Београду. Удружење ће убудуће пружати  правну и сваку другу помоћ у остваривању права малог М.П. која му као детету без родитеља припадају.

Председник Удружења ВПС Љубомир Драгањац о томе је обавестио старијег водника Мирослава Мелега, на састанку у Удружењу,  21. фебруара ове године, на чему се Мелег, као дечаков старатељ, захвалио и истакао да је спреман да сарађује са Удружењем.

„С обзиром на чињеницу  да наш усвојеник за неколико дана излази из болнице, после две успешне операције и дуготрајног лечења, у маленом стану у коме живимо направили смо нови распоред, стварајући простор да наш шестогодишњи син буде заједно са њим. Веома сам захвалан Удружењу на оваквом хуманом гесту и на понуђеној помоћи  у остваривању права нашег штићеника, као и свим другим људима добре воље који помажу“, рекао је за „Ветеран“ Мирослав Мелег.

Трочлана породица Мелег живи у изнамљеном стану површине 37 квадратних метара.„Супруга Габријела и син Лука са нестрпљењем очекују  нашег новог члана породице, како бисмо  му пружили сву топлину дома. Учинићемо све да му помогнемо како би залечио физичке и душевне ране“,  каже Мирослав.

 
"Вести" о предлогу закона за враћање тзв. Малог дуга
среда, 08 фебруар 2012 14:54

У скупштинској процедури ускоро ће се, по хитном поступку наћи Предлог закона о претварању доспелих, а неизмирених обавеза према корисницима војних пензија у јавни дуг Републике Србије. Овај предлог закона је већ добио "зелено светло" неколико ресорних скупштинских одбора и у свему не би било ништа чудно да држава није "признала" да дугује чак 17,2 милиона евра више - него што стварно дугује.Цео текст на сајту „Вести“.

 
Питања о тзв. свођењу пензија
среда, 08 фебруар 2012 14:03

Ових дана више војних пензионера, посетилаца нашег сајта, поставили су питање  Удружењу ВПС о томе „шта је са новим решењима у складу са чланом 257. Закона  о ПИО  и  тзв. свођењем пензија?“  То питање се поставља и на другим сајтовима и ствара забуну међу војним пензионерима. Ево  одговора од надлежних у УВПС:

„ Члан 257 Закона о ПИО може се применити само за пензионисана војна лица која су после пензионисања засновала радни однос и радили најмање годину дана, и ако су за то време уплаћени доприноси и порези. Таква лица могу тражити да им се пензија прерачуна по Закону о ПИО и уколико је повољнија могу да је прихвате,  а уколико је неповољнија могу и даље да  је примају по старом.  Према томе, војни пензионери не треба да траже никаква нова решења од РФ ПИО  нити од ФСОВО, јер су постојећа решења важећа.“

 
Константин Арсеновић: Расположење да се брише спорни члан 8
уторак, 07 фебруар 2012 17:21
Народни посланик Константин Арсеновић изјавио је за „Политику“ да предлог закона о враћању тзв. Малог дуга војним пензионерима још није на дневном реду Скупштине, али верује да ће и преосталих 16.000 војних пензионера, који чекају да им се реши судски спор, добити новац одједном, а не у наредне три године, јер постоји расположење код свих посланичких група у Скупштини да се спорни члан 8 брише из поменутог предлога  закона.
Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Народни посланик Константин Арсеновић изјавио је за „Политику“ да предлог закона о враћању тзв. Малог дуга војним пензионерима још није на дневном реду Скупштине, али верује да ће и преосталих 16.000 војних пензионера, који чекају да им се реши судски спор, добити новац одједном, на не у наредне три године, јер постоји расположење код свих посланичких група у Скупштини да се спорни члан 8 брише из предлога поменутог закона.

 
Информација РФ ПИО
уторак, 07 фебруар 2012 00:31

Удружење војних пензионера Србије упутило  је свим градским и општинским организацијама УВПС  информацију  из Републичког фонда ПИО (Информација: 1. страна и 2. страна) о остваривању права војних осигураника, начину поступања при подношењу жалби и других поднесака, као и о  исплати пензија и новчаних накнада остварених у Фонду СОВО,   после преузимања послова пензијског и инвалидског осигурања, као и послова финансијског пословања, од 1. јануара 2012. године, од стране Републичког фонда ПИО.
*Корисницима  војне пензије у Републици Српској пензије ће бити уплаћиване 21. у месецу.
*Прочитај вести из Фонда СОВО
 
УВПС се обратило Делегацији ЕУ у Србији
уторак, 31 јануар 2012 14:22

Удружење војних пензионера Србије обратило се  Делегацији ЕУ у Србији

СПРЕЧИТИ  ДАЉЕ УКИДАЊЕ ЉУДСКИХ ПРАВА

Спорни предлог закона о враћању тзв. Малог дуга војним пензионерима не крши само  Устав Републике Србије него  драстично крши и регулативу Европске уније – став је Удружења војних пензионера Србије које је, 31. јануара ове године, после подношења примедби и предлога амандмана на поменути предлог закона, упутило молбу Делегацији Европске уније у Републици Србији – господину Венсану Дежеру - да благовремено саопште своје становиште у погледу усклађености одредбе члана 8. Предлога са регулативом Европске уније.

 
УВПС тражи нови правилник за помоћ КВП
петак, 27 јануар 2012 15:25

После укидања Правилника о опоравку

УВПС ТРАЖИ ДОНОШЕЊЕ НОВОГ ПРАВИЛНИКА ЗА ПОМОЋ КВП

 

На захтев Удружења војних пензионера  Србије од 25. јануара 2012. године, Управни одбор Фонда СОВО је, на својој 20. седници,  истог дана,  донео закључак у вези стављања ван снаге Правилника о начину коришћења средстава Фонда за СОВО која се издвајају за опоравак корисника војне пензије и поступања по донетим а неисплаћеним решењима за признавање права на једнократну новчану помоћ у 2011. години.

Према том закључку, Управни одбор Фонда СОВО  обавезао је стручну  службу тог фонда  да за наредну седницу Управног одбора достави податке о броју решења донетих до 31. децембра 2011. године и укупан износ финансијских средстава за исплату по тим решењима, као и своје мишљење о правној основи те исплате.

 
За и против војних пензионера
понедељак, 23 јануар 2012 16:04

Чекају се одговори  посланичких група у Скупштини

ЗА И ПРОТИВ ВОЈНИХ ПЕНЗИОНЕРА

Поводом Предлога закона о враћању тзв. Малог дуга војним пензионерима,  Удружење војних пензионера Србије упутило је примедбе и предлоге амандмана  на поменути Предлог закона свим посланичким групама у Народној скупштини Републике Србије очекујући од њих подршку и подношење  тих амандмана Скупштини.

До сада је примедбе и предлоге амандмана Удружења ВПС подржала Посланичка група ПУПС,  јер је народни посланик Константин Арсеновић, у њено  име, већ поднео амандмане (Амандман 1, Амандман 2, Амандман 3) на поменути Предлог закона Народној Скупштини Републике Србије, које је и Удружење предложило.

 
<< Početak < Prethodna 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 Sledeća > Kraj >>

Strana 39 od 44