Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 127 gostiju na mreži
Тамбурaшка диверзија Јована Тамбурића на истину
уторак, 06 децембар 2016 10:46
Циљани напади на Удружење војних пензионера Србије у режији неоствареног генерала Јована Тамбурића ових су дана попримили размере које превазилазе здрав разум. Острашћеност самопрокламованог  председника Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије који непрестано вапи за све већом славом, наводно борећи се за права војних пензионера, у лажима, подметањима, баратању полуистинама, уз увредљив, некултуран и иритантан тон, отишла је толико далеко да се може мирне душе назвати вербалном диверзијом на истину.

Груба је неистина и подметачина да је годинама ,,пензионерска популација предмет разних манипулација са циљем да се обезбеди њихова подршка појединим странкама, односно актуелним властима“. Веома је позната чињеница, господине Тамбурићу, да су управо на вашим скуповима виђани страначки прваци. Тек толико да се зна.

 
Донета пресуда Управног суда у вези са захтеваним увећањем пензија за 20 одсто
понедељак, 05 децембар 2016 18:30
У вези са захтеваним повећањем пензија дела војних пензионера путем ревизије и доношења нових решења у складу са Законом о ПИО и тако обрачуната пензија увећа за 20 одсто (детаље смо објавили на овом сајту 4. августа 2016. године), на основу члана 79 став 3. Закона о ПИО, Управни суд је  донео пресуду, коју доносимо у целости:
 
Широм Србије обележен Дан војних ветерана
субота, 03 децембар 2016 15:41
Низом активности у Србији је 2. децембра обележен Дан војних ветерана. Свечаности су започеле у преподневним часовима, када су, у знак поштовања и сећања на оне који за отаџбину дали своји животе, представници војне делегације у сарадњи са локалним самоуправама и ветеранским удружењима положили венце на споменике палим борцима и жртвама ослободилачких ратова Србије.

Делегација Удружења војних пензионера Србије коју су сачињавали председник Љубомир Драгањац, Остоја Поповић и Добривоје Димитријевић положила је венац на Споменик жртвама ратова и браниоцима отаџбине од 1990 до 1999. године на Савском тргу у Београду.

 
Честитка министра одбране поводом Дана војних ветерана
петак, 02 децембар 2016 14:54
Mинистар одбране Зоран Ђорђевић, поводом Дана војних ветерана, упутио је честитку Удружењу војних пензионера Србије, коју доносимо у целости:


,,Свим војним ветеранима упућујем искрене честитка поводом 4. децембра – Дана војних ветерана.

Настављајући традицију старих ратника Војске Краљевине Србије, дугу више од једног века, друга је година од када је установљен Дан војних ветерана, као један од војних празника у Министарству одбране и Војсци Србије, у знак сећања на 4. децембар 1912. године, велики историјски догађај за Србију – потписивање примирја у Првом балканском рату.

Војни ветерани су иза себе у историји ратовања на нашим просторима оставили у сећање бројне победе и дали несумњив допринос целокупној српској историји. Захваљујући свим незнаним и знаним, дужних поштовања, који су дали своје животе и многима који су остали инвалиди током последњих ратних дешавања на нашим просторима, ми данас слободно живимо.

Уз дубоко усађену потребу да спасимо од заборава све оне који су учинили дела за памћење кроз културу сећања о постојаности српског народа у протеклим ратовима и за наш народ тешким временима, честитам вам празник, у нади да се никада не понове страдања из прошлости и да Министарство одбране и Војска Србије допринесу очувању мира у земљи, региону и шире”.

 
Министар одбране примио чланове Удружења војних пензионера
петак, 02 децембар 2016 14:45

 

Министар одбране Зоран Ђорђевић састао се са делегацијом Удружења војних пензионера Србије са којом је разговарао о статусним и другим питањима од значаја за ту групу војних осигураника.

Председник Удружења које окупља око 27.000 војних пензионера, генерал-потпуковник у пензији Љубомир Драгањац, упознао је министра одбране са актуелним активностима и иницијативама Удружења.

Највеће интересовање делегација војних пензионера исказала је за најављене организационе промене у војном здравству, односно, на који ће начин оне утицати на њихово лечење и здравствено збрињавање.

 
Садржај новог броја листа „Војни ветеран“
четвртак, 01 децембар 2016 20:28
Из штампе је 1. децембра изашао 154. број „Војног ветерана“ који на 36 страница доноси више занимљивих прилога.

 

У уводнику као носећем прилогу броја аутор се бави недавно завршеном уставном иницијативом која је поднета Народној скупштини Републике Србије. Под насловом „ВЕРА У ПРАВДУ“ наводи се „да се правна држава не може оглушити о оправдане захтеве пензионера да им месечне принадлежности буду враћене на ниво од пре две године. Све масовнији захтеви оштећених војних пензионера значајно су оснажени прикупљањем 33.898 потписа којима се покреће уставна иницијатива за усвајање два закона за враћање ранијих права.

 
На једнократну помоћ од 5.000 динара имају сви пензионери са пребивалиштем у Србији
уторак, 29 новембар 2016 10:05
Из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Сектор ПИО стигла је информација следеће садржине:

..На једнократну исплату у износу од 5.000 динара имају право сви пензионери  са пребивалиштем на територији Републике Србије. Према томе, уколико  пензионери о којима је реч имају пријаву боравка на територији Републике Србије, а нису добили једнократну исплату, неопходно је да се јаве Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање ради регулисања истог”.

 
Писмо председнику Владе Републике Србије поводом протеста Војних синдиката Србије
понедељак, 28 новембар 2016 12:48

Поводом протеста Војних синдиката Србије Председник Удружења војних пензионера Србије Љубомир Драгањац упутио је писмо председнику Владе Републике Србије Александру Вучићу писмо следеће садржине:

,,Обраћамо  вам се поводом протестног окупљања чланова Војног синдиката Србије и покушаја да се у догађања испред зграде Министарства одбране Србије 27. новембра закулисним радњама увуче Удружење војних пензионера Србије.

 
Додела социјалне и хуманитарне помоћи у октобру 2016. године
понедељак, 21 новембар 2016 12:33
На основу Правилника о социјалној и хуманитарној помоћи Удружења војних пензионера Србије, Изврши одбор је на седници оджаној 9. новембра 2016. године, размотрио захтеве достављене уоктобру 2016. године, и на основу прописаних критеријума и испуњених услова, донео је одлуке о додели једнократне социјалне и хуманитарне помоћи:
 
Народној скупштини Републике Србије предати предлози два закона и потписи за народну иницијативу
четвртак, 17 новембар 2016 12:57
Представници Удружења војних пензионера Србије, на основу члана 107. Устава Републике Србије, члана 39. Закона о референдуму и народној иницијативи и члана 150. Став 1. Пословника Народне Републике Србије поднели су данас: (1) Предлог Закона о престанку важења Закона о привременом уређивању начина исплате пензија (,,Службени гласник РС”, број 116/14), и (2) Предлог Закона о изменама Закона о пензијском и нинвалидском осигурању (,,Службени гласник РС”, бр. 34/03, 64/08 – УС, 84/04 – др. Закон, 85/05, 101/05 – др. Закон, 6306 – УС, 5/09, 107/09, 101/10, 93/12, 62/13 и 108/13, 75/1014 и 142/2014) са предлогом да се, на основу члана 167. Пословника Народне скупштине, донесу по хитном поступку.
 
Основни подаци о предстојећој подели станова
уторак, 08 новембар 2016 12:15
Управа за Инфраструктуру  Министарства одбране РС доставила ја стамбеном органу МО пријаву за расподелу 135 станова на неодређено време, од чега је 116 станова опредељено за поделу по ранг-листама, а 19 станова у закуп које није могуће поделити, јер у тим местима нема стамбених интересената.
 
Успешно завршено прикупљање потписа за народну иницијативу
уторак, 08 новембар 2016 11:37
Удружење војних пензионера Србије, као што се и очекивало, успешно је окончало акцију прикупљања потписа за народну иницијативу, којом треба да буде укинут Закон о привременом уређењу начина исплате пензија, то јест да се месечне принадлежности пензионера врате на ниво од пре две године. Подршку одлуци Главног одбора Скупштине УВПС дало је око 33.000 потписника, чиме су се стекли услови да Народна Скупштина неодложно, по хитном поступку размотри предлоге: (1) Закона о престанку важења Закона о привременом уређивању начина исплате пензија („Службени гласник РС“, бр. 116/14) и (2) Закон о изменама Закона о пензијском и инвалидском осигурању(„Службени гласник РС“, бр. 34/2003, 64/2004, 84/2004, 85/2005, 101/2005, 63/2006, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 63/2013, 102 /13, 75/2014 и 142/2014), којим се брише члан 80б тог закона.
 
Отпочела вакцинација против сезонског грипа
петак, 04 новембар 2016 11:13

У свим војноздравственим установама ових дана отпочела је вакцинација против грипа.

У Институту за епидемиологију, који се смештен на Војномедицинској академији, отпочела је вакцинација против сезонског грипа. Та мера препоручује се особама које имају кардиоваскуларне проблеме, затим онима који болују од дијабетеса, па бубрежним и болесницима који болују од других хроничних болести.

 
Заинтересованост војних пензионера за промене у војном здравсту
четвртак, 03 новембар 2016 11:08
Удружење војнијх пензионера Србије упутило је Управи за војно здравство допис следеће садржине:

,,Из средстава јавног информисања сазнали смо да је у току планирање реорганизације Војномедицинске академије, а и војног здравства у целини. Из штурих информација, међутим, није јасно каквог су садржаја и домета промене и како ће се то рефлектовати на лечење војних осигураника.

Корисници војне пензије најбројнија су категорија војних осигураника који се лече у војноздравственим установама, па су разумљиво најзаинтересованији да промене буду у складу са достигнутим нивоом стандарда лечења и потреба војних пензионера и њихових чланова породице. Очекујемо да у процес промена у војном здравству буду укључени представници Удружења, међу којима је не мали број високостручних кадрова, оних који су обављали најодговорније дужности у систему војног здравства.

 
Упућена преставка Међународном суду за људска права у Стразбуру
среда, 02 новембар 2016 11:17
Уз стручну и техничку помоћ УВПС корисник војне пензије упутило је представку Међународном суду за људска права у Стразбуру која се односи на признавање права на ванредно повећање пензија за 11,06 одсто, по вредности бода од 9,40 динара. С обзиром на то да су надлежни судови у Србији пресудама признали вредност бода од 9,02 динара, сматрајући да је редовно повећање пензија од 4,21 одсто део ванредног повећања, од Међународног суда за људска права се очекује да се изјасни да ли су повређена права корисника војне пензије.

Право на представку Међународном суду имају само корисници војне пензије који су поднели уставну жалбу а Уставни суд Србије је одбацио. Представка се подноси у року од шест месеци од дана пријема решења Уставног суда Србије. За подношење преставке не наплаћују се таксе.

Корисници војне пензије који желе да упуте представку Међународном суду за људска права у Стразбуру за образац представке и стручна објашњења могу се обратити Извршном одбору УВПС.

.

 

 

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 10 od 44