Шта је УВПС предузимало да би спречило цепање система СОВО

СВИ ПОКУШАЈИ ДА СЕ ЗАУСТАВИ БЕЗАКОЊЕ

Од доношења Закона о изменама и допунама Закона о ПИО ово Удружење је покренуло низ иницијатива и активности којима је тражено да се посебним законом уреди социјално осигурање војних осигураника а интеграција Фонда СОВО у Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање Републике Србије одгоди. Наводимо само део иницијатива и активности  које је Удружење предузимало и на шта је указивало надлежним државним органима и институцијама:

 

1. Приликом израде нацрта Закона о Војсци Србије, Главни и Извршни одбор УВПС доставили су Министарству одбране више информација у којима су истицани проблеми, ставови и предлози у вези израде и доношења Закона о Војсци Србије у делу који се односи на пензијско и инвалидско осигурање. Поред информација, на нацрт Закона о Војсци Србије, радном тиму за израду закона и министру одбране, достављени су предлози у виду амандмана који се односе на пензијско и инвалидско осигурање;

2.После  усвајања предлога Закона о Војсци Србије у Влади Републике Србије и достављања у Народну скупштину Републике Србије на расправу и доношење, Удружење је доставило амандмане на предлог Закона о Војсци Србије и то свим посланичким групама у Народној скупштини Републике Србије, Министарству одбране и министру рада и социјалне политике.

3.Ради бољег упознавања надлежних ресорних служби и органа у министарствима  Владе, сачињена је  Стратегија и Информација о проблематици и начину уређења социјалног осигурања војних осигураника у којој су наведени разлози за посебним уређењем војних пензија, као искуства и начина уређења социјалног осигурања војних осигураника у иностраним армијама. У Стратегији и Информацији Удружење војних пензионера Србије је иницирало и предлагало Министарству одбране, Министарству за рад и социјалну политику, и Влади Републике Србије да преиспитају Одлуку о преношењу социјалног осигурања војних осигураника у надлежност Министарства за рад и социјалну политику.

У Стратегији и Информацији, Удружење је на бази свих истраживања предлагало да систем социјалног осигурања војних осигураника треба уредити посебним законом на начелу аутономности у организационом, материјално-финансијском и нормативном погледу.

4. Народној скупштини достављен је амандман на члан 7. Закона о буџету за 2011. годину да се средстава у буџету за 2011. годину увећају за 2.500.000.000 динара због насталог дуга војним пензионерима пензионисаним пре 1. августа 2004. године. Чланом 193. став. 2. Закона о Војсци Србије, Влада је била обавезна да проблем овога дуга реши до краја марта 2008. године, а који није решен ни до данас.

5.Уставном суду Републике Србије достављена је Иницијатива за покретање поступка за оцену законитости одредаба чл. 190, 191, 192, 193 и 197. став 2. Закона о Војсци Србије које се односе на усклађивање војних пензија, јер је брисан члан 261. Закона о Војсци Југославије, а који се  односио на усклађивање у проценту идентичном повећању (смањењу) плата активних војних лица.

 

6.Уставном суду Републике Србије достављена је  Иницијатива за покретање поступка за оцену законитости Одлуке министра одбране о усклађивању војних пензија од 1. јануара 2008. године.

7.Удружење је сачинило иницијативу под насловом „Новелација система социјалног осигурања војних осигураника“ са предлозима за уређење ове проблематике и у априлу 2009. године доставило је Влади Републике Србије и надлежним органима и институцијама. Сврха ове иницијативе је била да допринесе убрзању и адекватном решавању предметне проблематике. Ступањем на снагу Закона о Војсци Србије (1. јануара 2008. године), социјално осигурање војних осигураника било је у целини уређено Законом о Војсци Југославије и на основу тог Закона донетим подзаконским прописима. Законом о Војсци Србије (члан 197. став 2) прописано је да до доношења прописа о социјалном осигурању војних осигураника остају на снази одговарајуће одредбе Закона о Војсци Југославије, изузев одредбе о усклађивању војних пензија.

8.Удружење је, Радном тиму Владе Републике Србије за израду измена и допуна Закона о пензијском и инвалидском осигурању, доставило примедбе и предлоге за измене и допуне Нацрта закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању које се односе на кориснике војних пензија. Предлози за измене закона достављени су и: потпредседнику Владе господину Јовану Кркобабићу, и помоћнику министра за рад, госпођи Љиљани Радифковић.

9.Удружење је на предлог Закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, који је усвојила Влада Републике Србије, доставило начелне примедбе и амандмане свим посланичким групама у Народној скупштини, потпредседнику Владе господину Јовану Кркобабићу и министрима одбране и рада и социјалне политике.

10.Министарство финансија је било образовало радну групу за припрему прописа у вези са решавањем дуга према корисницима војне пензије, а коју су чинили представници Министарства финансија, Министарства рада и социјалне политике, Министарства одбране, Фонда са социјално осигурање војних осигураника, Дирекције Републичког фонда пензијског и инвалидског осигурања и три представника Удружења војних пензионера Србије. Представници Удружења у радној групи су доследно заступали став корисника војних пензија да дуг треба да буде исплаћен у целости најкасније до истека 2011. године, укључујући и по закону обрачунате камате и трошкове парничног поступка, односно ставове усвојене на седници Главног одбора.

Удружење је на те нацрте прописа: Уредбу а потом и на Закон о претварању доспелих, а неизмирених обавеза према корисницима војних пензија у јавни дуг Републике Србије, доставило потпредседнику Владе др Јовану Кркобабићу, министрима финансија, рада и социјалне политике, одбране, правде и директору Републичког фонда ПИО. Ови прописи ни до данас нису донесени.

11.Удружење је на основу члана 56. Устава Републике Србије дана 24. октобра 2011. године доставило Влади и Народној скупштини Републике Србије петицију 31.161 војних осигураника, којом се тражило доношење Закона о социјалном осигурању војних осигураника и одлагање примене одредаба Закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању које се односе на војне осигуранике. Копије петиције су достављено: потпредседнику Владе Др Јовану Кркобабићу, министру одбране господину Драгану Шутановцу,  министру рада и социјалне политике господину Расиму Љајићу, уз захтев да се приме делегације УВПС ради непосредног образложења захтева из петиције.

12.Удружење је на основу члана 25. Закона о заштитнику грађана, поднело је притужбу 21.758 корисника војних пензија против Фонда за социјално осигурање војних осигураника и Владе Републике Србије, због кршења права из пензијског осигурања, и то: неисплаћивања дела припадајуће пензије у периоду од 01. августа 2004. до 30. новембра 2007. године, и неусклађивања пензије са ванредним повећањем пензије за 11,06% од 01. јануара 2008. године.

Копије притужбе су достављено: потпредседнику Владе Др Јовану Кркобабићу, министру одбране господину Драгану Шутановцу,  министру рада и социјалне политике господину Расиму Љајићу, уз захтев да се приме делегације УВПС ради непосредног образложења захтева из притужбе.

13.Делегација Удружења коју је предводио, председник Удружења Љубомир Драгањац, је обавила разговор са потпредседником Владе господином Др Јованом Кркобабићем, министрима одбране, господином Драганом Шутановцем и рада и социјалне политике, господином Расимом Љајићем и том приликом образложила захтеве из притужбе и петиције.

14.Препорука за одлагање интеграције Фонда СОВО у Фонд ПИО, је,  12. децембра 2011. године, још једном достављена и то: потпредседнику Владе др Јовану Кркобабићу, министру одбране господину Драгану Шутановцу, министру рада и социјалне политике господину Расиму Љајићу, којом је тражено доношење Закона о социјалном осигурању војних осигураника и одлагање примене одредаба Закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању које се односе на војне осигуранике. У препоруци је наведено да се са уважавањем сагледају најминималнији захтеви садржани у петицији а потом донесе сврсисходна одлука пре него што ступе на снагу одредбе Закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању чије примене су од 1. јануара 2012. године.

15.Копија петиције је 19. децембра 2011. године достављена и председнику Републике Србије господину Борису Тадићу ради упознавања са захтевима изнетим у петицији.

Влада Републике Србије је на седници од 15. децембра 2011. године  донела Уредбу о интеграцији Фонда СОВО у Републички фонд пензијског и инвалидског осигурања, која се примењује од 1. јануара 2012. године. Овом Уредбом је и правно озваничено интегрисање Фонда СОВО у Републички фонд пензијског и инвалидског осигурања, у делу који се односи на пензијско и инвалидско осигурање.

16. Поступајући по петицији 31.161 војних осигураника и других грађана, УВПС је припремило Предлог закона о изменама и допуни Закона о ПИО, које је, преко народног посланика Константина  Арсеновића, поднело Народној скупштини на разматрање по хитном поступку.

Остоја Поповић