Из Градске организације УВП Чачак

ГРАД ПОМАЖЕ ВОЈНИМ ПЕНЗИОНЕРИМА


У сали Скупштине града Чачка,  18. новембра  2011. године, одржана је редовна годишња Скупштина Градске организације УВП Чачка. Скупштини су присуствовали председник УВП Србије Љубомир Драгањац, градоначелник града Чачка Велимир Станојевић, председник Скупштине града Вељко Неговановић, начелник Управног Моравичког округа Дарко Домановић, представник Команде гарнизона Горњи Милановац мајор Иван Марјановић, председник СУБНОР-а Чачак Пантелија Васовић, председник РВС Драган Васовић, председник цивилних пензионера Чачка Милорад Марић, председник Градске организације УВП Краљево Цветан Стаменковић са сарадницима, представник Градске организације УВП Ужице Миломир Станић са сарадницима, власница апотеке „Neven-pharm“ Гордана Манчић и директор штампарије „Бајић“ Андрија Бајић.

Седницу Скупштине отворио је председник УВП Чачак Ђуро Јовановић, а после избора радног председништва, седницом је  председавало Радно председништво.


Председник УВП Србије честитао је на обележавању 18. годишњице УВП Србије и УВП Чачак.  Одао је признање за оно што су урадили за 18 година, посебно на успостављању изванредне сарадње са градском управом града Чачка. Петиција и Притужба је у великом броју потписана. Та два документа су предата највишим органима  власти. Петицију која је упућена Народној Скупштини и Влади Србије потписало је 25.000 корисника војне пензије, а за неки дан биће још 5.000 – 6.000 потписа. Петицијом се тражи  доношење Закона о социјалном осигурању војних осигураника и одлагање примене одредаба Закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању војних осигураника који треба да ступе на снагу 1. 1. 2012. године.

Поводом 18. годишњице УВП Србије граду Чачку је додељена Повеља Удружења војних пензионера Србије - за добру сарадњу и помоћ Градској организацији Чачак у остваривању програмских циљева и задатака.

Традиционално добра сарадња Градске организације са органима власти града Чачка омогућила је успешан рад организације и остваривање програмских циљева. После укидања гарнизона Чачак и гарнизонске амбуланте  градска власт је разумела невоље војних пензионера и трудила се да им помогне у складу са могућностима.

Председник УВП Србије Љубомир Драгањац уручио је Повељу, највеће признање УВПС,  граду Чачку, који је и први почео да помаже и прихвата војне пензионере као своје грађане. Мало је општинских и градских организација које могу своје скупове да одржавају у скупштинској сали.

Захваљујући се на признању,  градоначелник града Чачка Велимир Станојевић је рекао:

„Да вас поздравим и да се захвалим на високом признању. Проблеми војних пензионера су статусне и материјалне природе и сви делимо исту судбину. Разумели смо једни друге, комуницирали, чинили смо колико смо могли. Настојаћемо да ваше проблеме решавамо из наше надлежности колико ми то можемо. Војни пензионери Чачка деле судбину свих пензионера града. Чули смо да су ти проблеми од законодавних преко социјалних, здравствених пре свега материјални проблеми. На крају делимо судбину тешког живота, сви пензионери а посебно војни. Град Чачак и ваша организација, ако ништа друго, једни друге разумемо и комуницирамо. Ми смо помагали онолико колико смо могли, колике су нам законске могућности дозвољавале, пре свега желим да вам се захвалим на разумевању и изузетној  сарадњи.“

Председник УВП Чачак Ђуро Јовановић истакао  је да је  95,29% корисника војне пензије учлањено у Градску организацију УВП Чачак. Посебно је нагласио да су  прави сервис за КВП помажући им у остваривању њихових права.

По завршетку Скупштине за чланове Одбора и госте организован је заједнички ручак.

Ило Михајловски

Признања

Плакету УВП Србије добили су: апотека „Neven – pharm“, Миладин Ристановић и Марина Ранитовић, а захвалнице Божидар Симоновић и Љубиша Мартић.