Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije














Тренутно на мрежи

Imamo 117 gostiju na mreži
Фискални савет предложио могуће формуле за усклађивање пензија
четвртак, 07 фебруар 2019 11:58

Дневни лист ,,Политика“ објавио је предлог Фискалног савета Србије о варијантама усклађивања пензија у будужности. С обзиром на значај усклађивања пензија, текст доносимо у целости:

Фискални савет Србије саопштио је данас да је 2019. година „право, али и последње време” да се усвоји формула за усклађивање пензија.

Та формула је, како се наводи, интегрални део пензијских система у свим земљама ЕУ, укључујући и пензијски систем Србије од његових зачетака 1922. године.

Прошле године измењен је Закон о пензијском и инвалидском осигурању којим је укинуто усклађивање пензија с растом инфлације и бруто домаћег производа (БДП) и препуштено Влади Србије да, зависно од раста БДП, одређује висину пензија.

 

„Фискални савет је, на основу међународних и домаћих искустава, предложио пет могућих формула за усклађивање пензија које би биле економски одрживе и издашније од досадашње формуле”, наведено је у саопштењу.

Додаје се да је први предлог да се пензије усклађују с инфлацијом и делом раста БДП-а преко два одсто, а други да се 50 одсто пензије усклађује са инфлацијом, а 50 одсто са растом БДП-а.

Трећи предлог је да се 50 одсто пензија усклађује са инфлацијом, а 50 одсто са растом просечних зарада, четврти је да се 40 одсто пензије усклађује са инфлацијом и 60 одсто са растом просечних зарада и пети да се 30 одсто пензије усклађује са са инфлацијом, а 70 одсто са растом укупне масе зарада.

Највећи број земаља у ЕУ усклађује пензије на основу неке комбинације раста цена и раста зарада.

Фискални савет је навео да је поред одабира нове формуле потребно унапредити и ојачати механизме фискалних правила који ће обезбедити да се укупни расходи за пензије у будућности крећу у коридору од 9,5 одсто до 10,5 одсто БДП.

Циљ анализе је, како је наведено, да се подстакне друштвена дискусија како би нова формула била резултат „инклузивног процеса и уживала подршку што ширег круга релевантних друштвених актера”.

Додаје се да се „управо друштвено разумевање и подршка показују кључним за одрживост јавних пензијских система међугенерацијске солидарности”.

„Предуслов за усвајање нове формуле за усклађивање пензија је истрајавање на успешном спровођењу мера пензијске реформе из 2014. и да се због популистичких захтава не мења Закон о пензијском и инвалидском осигурању како би се укинули или ублажили пенали за превремено пензионисање јер у том случају предложена формула за индексацију не би била економски одржива”, навео је Фискални савет.

Оцењено је да би се усвајањем нове формуле ;за усклађивање пензија у Србији постигло да се „тешко остварена финансијска консолидација пензијског система преточи у дугорочно системско решење”.

 

 

Додај коментар