Дневни лист ,,Политика“ објавио је предлог Фискалног савета Србије о варијантама усклађивања пензија у будужности. С обзиром на значај усклађивања пензија, текст доносимо у целости:

Фискални савет Србије саопштио је данас да је 2019. година „право, али и последње време” да се усвоји формула за усклађивање пензија.

Та формула је, како се наводи, интегрални део пензијских система у свим земљама ЕУ, укључујући и пензијски систем Србије од његових зачетака 1922. године.

Прошле године измењен је Закон о пензијском и инвалидском осигурању којим је укинуто усклађивање пензија с растом инфлације и бруто домаћег производа (БДП) и препуштено Влади Србије да, зависно од раста БДП, одређује висину пензија.

 

„Фискални савет је, на основу међународних и домаћих искустава, предложио пет могућих формула за усклађивање пензија које би биле економски одрживе и издашније од досадашње формуле”, наведено је у саопштењу.

Додаје се да је први предлог да се пензије усклађују с инфлацијом и делом раста БДП-а преко два одсто, а други да се 50 одсто пензије усклађује са инфлацијом, а 50 одсто са растом БДП-а.

Трећи предлог је да се 50 одсто пензија усклађује са инфлацијом, а 50 одсто са растом просечних зарада, четврти је да се 40 одсто пензије усклађује са инфлацијом и 60 одсто са растом просечних зарада и пети да се 30 одсто пензије усклађује са са инфлацијом, а 70 одсто са растом укупне масе зарада.

Највећи број земаља у ЕУ усклађује пензије на основу неке комбинације раста цена и раста зарада.

Фискални савет је навео да је поред одабира нове формуле потребно унапредити и ојачати механизме фискалних правила који ће обезбедити да се укупни расходи за пензије у будућности крећу у коридору од 9,5 одсто до 10,5 одсто БДП.

Циљ анализе је, како је наведено, да се подстакне друштвена дискусија како би нова формула била резултат „инклузивног процеса и уживала подршку што ширег круга релевантних друштвених актера”.

Додаје се да се „управо друштвено разумевање и подршка показују кључним за одрживост јавних пензијских система међугенерацијске солидарности”.

„Предуслов за усвајање нове формуле за усклађивање пензија је истрајавање на успешном спровођењу мера пензијске реформе из 2014. и да се због популистичких захтава не мења Закон о пензијском и инвалидском осигурању како би се укинули или ублажили пенали за превремено пензионисање јер у том случају предложена формула за индексацију не би била економски одржива”, навео је Фискални савет.

Оцењено је да би се усвајањем нове формуле ;за усклађивање пензија у Србији постигло да се „тешко остварена финансијска консолидација пензијског система преточи у дугорочно системско решење”.