Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 155 gostiju na mreži
Дневни лист ,,Политика“ о проблемима који тиште војне пензионере
уторак, 19 децембар 2017 15:51
У данашњем броју ,,Политике“, у рубрици економија (на 11. страни) под насловом НЕОЗБИЉНЕ ИЗЈАВЕ РУШЕ ПЕНЗИЈСКИ СИСТЕМ објављен је текст новинарке Јасне Петровић-Стојановић. У поднаслову тог прилога стоји: ,,Удружење војних пензионера Србије затражило од председнице владе да не дозволи да о материјалној судбини пензионера и даље одлучује актуелни министар финансија. Због порука које овај прилог носи објављујемо текст у целости:

Удружење војних пензионера Србије затражило је од премијерке Ане Брнабић да се влада огради од непримерених изјава Душана Вујовића, министра финансија, датих Народној скупштини,   када је показао елементарно непознавање Закона о ПИО  и грубо извртање чињенице о начину  обрачуна пензија.

Војни пензионери, увређени су, разочарани и резигнирани, ставом министра да ће пензије убудуће бити социјална категорија, односно да за висину пензије неће бити пресудно ко је колико радио и колико је уплаћивао допринос у Фонд ПИО. Ако је то тачно, и ако је то и став владе, произилази да се незаконито руши систем пензијског и инвалидског осигурања, каже Љубомир Драгањац председник овог удружења.

 

-Уверени да то није став владе, очекујемо да ће се предузети потребне мере да министри не иступају као ,,слободни стрелци“, поготову да се не упуштају у тумачење закона који недовољно познају, јер то у јавности изазива узнемиреност, каже он.

Удружење моли председницу владе да не дозволи да о материјалној судбини око 1.700.000 пензионера и даље одлучује пензионер Душан Вујовић, јер очигледно из визуре материјално добростојећег пензионера не види оне колеге у Србији који сваког месеца једва састављају крај с крајем.

Удружење због свега овог очекује од министра Вујовића да се извине јавности за грубе грешке и превиде и ниподоштавајуће помињање пензионера.

-Цинично звуче Вујовићеве речи да су предстојећим увећањем пензија од пет одсто награђени они који су заслужни за фискалну стабилизацију буџета. Права истина је да су најмање награђени они којима је највише одузето, а да су највише награђени они којима ништа није одузето или су им месечна примања смањена сразмерно много мање него пензионерима, каже Драгањац. Дакле, догодило се нешто што је потпуно супротно од очекиваног и праведног.

Економски исцрпљену популацију војних пензионера посебно погађа изјава  министра Вујовића да ће пензије бити враћене на ранији ниво када се за то стекну услови. Намеће се питање: зашто се од пензионера узима део примања, односно правно стечена имовина, да би се дала неком другом. И колико ће још дуго да траје ,,привремени закон“?

Министар Вујовић није прихватио савете Фискалног савета Србије, институције за које и влада наводи да је значајно допринела стабилизацији државне касе. Сада се разазнаје ко све, раније и сада, упорно делује против пензионера, то јест контра њиховог економског, а тиме и укупног положаја у друштву.

Удружење војних пензионера Србије упутило је јуче захтев председници владе да се укинр и Закон о привременом начину исплате пензија и Закона о изменама Закона о  ПИО.

Доношењем овог закона оштећено је више од 40.00 војних пензионера, који су уплатом доприноса у ПИО обезбедили пензије веће од 25.000 динара. Овај закон је онемогућио редовно усклађивање пензија са кретањем потрошачких цена чиме је њихова реална вредност значајно умањена,  а већина пензинера довела на ивицу егзистенције.

Рачуница и показује да је номинално повећа пензија од 1. јануара 2013. до данас било 5,75 одсто, а инфлација, односно трошкови живота повећани су за 15,6 процената.

 

 

 

 

 

Коментари  

 
#7 Valter 28-12-2017 23:06
O ministru Vujoviću: on je nas otpisao još 2014, kad je na pitanje zašto su penzije smanjene više nego plate odJagovorio "zato što zaposleni treba bolje da se oblače". Ja bih ga pitao "a šta će penzioneri zbog skupih lekova, treba li što pre da nestanu?I sad opet plate povećava za 10% a penzije 5%. Dokle više tako?
 
 
#6 Станко 21-12-2017 13:52
Крајње је време да се овај проблем реши и да се онима који су највише допринели финансијској консолидацији државне касе држава одужи бар тиме што ће одмах да укине тај закон о привременом рагулисању исплате пензија. У супротном могло би се догодити да се у све то укључи и уставни суд (да не кажем и међународни суд), када би се судском променом садашњег решења владе морале исплатити не само судски трошкови неко и затезне камате.Тиме би била нанета велика штета државном буџету, као што се и дешавало у прошлости.
 
 
#5 Арсеније Станковић 20-12-2017 15:57
Иако сам жесток критичар и опонент досадашњег неефикасног деловања председника УВПС, сада мислим да бисмо морали да подржимо његове последње јавне иступе који су потпуно у складу са интересима војних пензионера Србије, као и иступе и акције осталих удружења војних пензионера Србије. С тим у вези, сматрам да би једно заједничко саопштење свих удружења војних пензионера, које би се јавно публиковало преко средстава јавог информисања, и те како одјекнуло и било реалан притисак на извршну власт да се укине спорни Закон. Не треба бити искључив, свако ко је на страни правде пожељан је партнер војних пензионера Србије, и даће подршку! Од деклартивне љубави ми немамо ништа и наше породице од ње не живе! Зато, имате моју подршку али и позив да осмислите и конкретније акције до пролећа. А на пролеће, ако се не изборимо за укидање неуставног Закона и ако наставе да нас понижавају и осиромашују, масовни јавни протести!
 
 
#4 bozidar 20-12-2017 11:06
Ispravno.Alikako privoleti Vladu da uslisi
nase opravdane zahteve.
Malo smo zastupljeni u sredstvina informisanja na RTS nikako.Malo iili nikako ne koristimo proteste i dozvoljene pritiske na drzavne organe i njihove odluke.
 
 
#3 Okljev 55 20-12-2017 09:30
Sta pisati i kome? I sam sam bio licno izlozen torturi i pretnjama pojedinaca jer sam se prvo protivio prebacivanju vojnih penzionera u civilni PIO,kao i smanjenje penzija iznad nekog praga koji nazalost odredjuju takvi kao ministar Vujovic! Kako nekome objasniti da penzija nije socijalna kategorija vec steceno pravo?!
Ko ima pravo nekome uzeti a nekome kao niska mu je penzija pa ne treba? Taj koji ceo zivot nije knjigu uzeo u ruke, nista kreativno ucinio, nizasta nije imao odgovornosti ...sada se nagradjuje i polako priblizava meni i meni slicnim koji smo ucenjem, zalaganjem,obav ljanjem odgovornih funkcija stekao tu po njima " visoku" penziju i svako moze zavuci ruku u dzep i ueti a kada treba vratiti, NE,treba ovim jao sa malim jos dati i oni se izjednacise sa nama koji smo zivote dali za tu drzavu, njen opstanak , razvoj...!
Treba nas vratiti FSOVO i da pratimo povecanje aktivnih PVL kao sto je uvek bilo!!!!
 
 
#2 nn 19-12-2017 20:56
nema veze, sad ce izbori pa opet glasajmo za njih. ;-)
 
 
#1 Drecko 19-12-2017 20:01
Trazimo ostavku ministra penzionera Dusana Vujovica.
 

Додај коментар