Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 125 gostiju na mreži
На седници Главног одбора Скупштине УВПС покренута процедура за укидање Закона о привременом начину исплате пензија
четвртак, 14 децембар 2017 17:19
У Дому ВС у Београду данас је одржана седница Главног одбора УВПС на којој су разматрана важна питања из оквира делокруга рада организације. Између осталог донета је одлука  о  смерницама и Критеријумимаа о расписивању и спровођењу редовних избора у Удружењу војних пензионера Србије у 2018. години. Усвојен је План рада Удружења за 2018. годину и План финансирања за 2018.годину. Усвојена је платформа за обележавање 25-годишњице УВПС. Донетета је и Одлука о упућивању захтева председнику Владе републике Србије да се покрене процедура за укидање Закона о привременом начину исплате пензија и Закона о изменама Закона о ПИО.

Због великог интересовања наших чланова, ту одлуку доносимо у целини:

 

Доношењем и применом Закона о привременом уређивању начина исплате пензија („Службени гласник РС“, бр. 116/14) и Закона о изменама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању („Службени гласник РС“, бр. 142/2014 и др.)  оштећено  је  и дискриминисано преко 1 740 000 пензионера, међе којима је преко 40 000 војних пензионера који су радом на сложеним и одговорним пословима и уплатом доприноса у ПИО обезбедили пензије веће од 25 000 динара. Наведеном изменом Закона о ПИО обустављено је свим пензионерима редовно усклађивање пензија са кретањем потрошачких цена на територији Србије, односно прекинута редовна ревалоризација вредности пензија иако је евидентан тренд повећавања потрошачких цена, комуналних услуга, струје и пореза на имовину. Тиме је реална вредност пензија битно умањена, а већина пензионера доведена на ивицу егзистенције. За илустрацију напред наведених штетних последица по војне пензионере наводимо: Номинално повећање пензија од 01.01.2013. године до данас било је 5,75%, а инфлација односно трошкови живота су повећани за 15,6%.

Полазећи од напред изнетих чињеница, као и чињенице да су предметни закони неусклађени са Уставом Републике Србије и међународним актима које је  ратификовала Србија, а доследно опредељењу да проблеме војних пензионера решавано кроз институције система, ово Удружење је спровело поступак народне иницијативе за укидање предметних закона.

Предлог народне иницијативе за неодложно укидање Закона о привременом уређивању начина исплате пензија („Службени гласник РС“, бр. 116/14) и Закона о измени и допуни Закона о пензијском и инвалидском осигурању („Службени гласник РС“, бр.  34/2003, 64/2004, 84/2004, 85/2005, 101/2005, 63/2006, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 63/2013, 102 /13, 75/2014 и 142/2014), потписало је 33 898 бирача – војних пензионера, па је, на темељу тога, иницијативни одбор, основом чл. 107. Устава Републике Србије, чл. 39. Закона о референдуму и народној иницијативи и члана 150. став 1. Пословника Народне скупштине Републике Србије, поднето дана 17. новембра 2016. године Народној скупштини Предлог закона о престанку важења Закона о привременом уређивању начина исплате пензија и Предлог  закона о изменама и допунама Закона о ПИО.

По одредбама члана 152. Пословника Народне скуштине, председник Народне скупштине био  је  дужан  напред  наведене  предлоге  закона  одмах  по  пријему доставити народним посланицима, надлежним одборима (из члана 48, 52. и 61. Пословника) и Влади, али то није учинио. Алтернативно, уколико је председник Народне скупштине сматрао да предлози закона нису у складу са Уставом, Законом и Пословником Народне скупштине, био је дужан поступити по одредби члана 153. Пословника Народне скупштине, што, такође, није учинио, па закључујемо да поднети предлози закона испуњавају услове за увршћење у дневни ред седнице Народне скупштине прописане чланом 85. став 2. Пословника Народне скупштине.

Међутим, по напред наведеним предлозима Народна скупштина није одлучивала ни на једној у међувремену одржаној седници, нити су ти предлози изношени на разматрање ради уврштавања у дневни ред тих седница, иако је предложено да се и ови предлози закона разматрају по хитном поступку.

Иницијативни одбор је у више наврата ургирао да Народна скупштина одлучи по предметним предлозима, али то није учињено, нити смо од компетентних органа Народне скупштине добили било какав одговор, па смо се обратили непосредно председнику Народне скупштине. На наведени акт председник Народне скупштине није одговорио, већ смо добили одговор потписан од стране „овлашћеног лица за поступање по захтевима“, у чијој компетенцији свакако није одлучивање и поступање по предлозима закона.

Стога је иницијативни одбор за споровођење народне иницијативе, основом чл. 39. ст. 3. и 41. ста. 2. Закона о референдуму и народној иницијативи, дана 27. јула 2017. године поднео жалбу надлежном суду због неправилног поступања председника Народне скупштине по предлозима за доношење предметних закона. По тој жалби до данас нисмо добили било какав одговор иако је рок за одлучивање по њој 48 сати од пријема.

Како се види, предметну легитимну и легалну народну иницијативу надлежни државни органи су прећутно игнорисали, а то чине и даље. Стога Вам се обраћамо апелом да Влада, као један од овлашћених предлагача, уважи предметну народну иницијативу и, као своје, поднесе Народној скупштини предлоге за доношење предметних закона. Уколико, ипак, сматрате да за то нема основа, очекујемо аргументован одговор о разлозима за такав став, ради упознавања свог чланства односно потписника предметне иницијативе.

Истичемо да овакво, објективно цењено, игнорисање предлога народне иницијативе и кршење Устава и Закона од стране највиших законодавних и судских органа већ резултира негативним политичким тензијама међу потписницима народне иницијативе, па не можемо искључити и јавне протесте у свим градовима где је народна иницијатива пописивана (43 највећа града у Србији).

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари  

 
#11 @gmail.Milan 09-01-2018 19:55
A sada posle otimanja penzija i javnog obecanja Premijerke da ce se Zakon o privremenom umanjenju penzija od strane Vade nastao tajac i niko vise ne pominje ponzionere.Postavljni zahtei UVP niko ne tretira,kao i peticiju.Treba i dalje vrsiti pritisak ista kao i za penziju.
 
 
#10 nevenka grgic s maj. 17-12-2017 18:46
Neverovatno je da nadlezni organi ne postuju zakon. Da li smo mi u pravu ili ne odgovor bi morao da slijedi. Ovako ispada da smo mi generacoja sledbenika antifasizma, gradili i izgradjivali svoju zemlju, voleli je ,voleli avoj narod, nismo distojni istine i pravde na zalasku zovota. Molimo da nas ne ponizavaju tuzbama pritiv drzave koju smo i mi stvarali i volimo.
 
 
#9 Kalimero 17. 16-12-2017 23:05
Iz iznetog očito je da nas ignorisu i sa nama se poigravaju kao sa malumnicima.Žalosno je što tako olako se poigravaju sa stečenim poverenjem, ali ne trebaju zaboraviti da se to može kao bumerang da im se osveti i izgube mukotrpno stečeno poverenje, pa kako su došli tako i da odu. Iz do sada iznetih stavova u javnosti od strane najviših državnih organa proizlazi da nemaju sluha ni volje za rešavanje naših egzistencionaln ih problema, zato, ne gubeći vreme trebamo se prestrojiti i prduzeti energičnije oblike ispoljavanja radi reševanja naših egzistencionaln ih pitanja,i poštovanja ljudskog dostojanstva.
 
 
#8 pera 16-12-2017 15:33
vidite da neće da nas čuju, jer ne donosi političke poene.
 
 
#7 Milan 16-12-2017 13:55
Vlast se i dalje pravi luda! Imamo Predsednika Srbije koji je bio brilijantan student prava, pa valjda zna da je smanjivanje penzija neustavno. Osim toga, polozio je i zakletvu da ce postovati Ustav!
Nema nam druge, nego da ih kaznimo na izborima!
Takodje, pripremati tuzbe za Strasbur.
 
 
#6 Максим Огорчени 15-12-2017 22:06
Ма, какви протести; видело се колико се власт обазирала на јесење београдске протесте. Ову и овакву власт једино могу продрмати изборни резултати. Дакле, најпре су на реду београдски пензионери на пролећним градским изборима. Кад иза паравана узмете оловку у руке, МИСЛИТЕ О ТОМЕ!
 
 
#5 Luba Vranjski 15-12-2017 18:49
Dogorelo je do kraja. Masovni protesti u svim gradovima u istom danu su neminovnost i to bez prekida dok penzionerski glas, vlast ne cuje i da odgovor.Jedan od povoda je i zadnja sednica Skupstine gde, o ovoj inicijativi ni reci,a po pitanju penzija se pretrca na brzake ne uvazavajuci glas penzionera.Jednostavno uradise i rekose kad se steknu uslovi.Uslovi su se stekli jer para ima a za tri godine penzionerska populacija se smanjila za 24.000,sa ubrzanom tendencijom daljeg smanjenja.
 
 
#4 celik 61 15-12-2017 16:45
opet cemo se cerati po sudovima a gradjani srbije placati kamate, advokate i korumpirane politicare.predstoji nam duga i iscrpljujuca borba pa ko prezivi pricace.
:-x :-x :-x :-x :-x
 
 
#3 Djordje 15-12-2017 14:27
Podržavam ovo obraćanje Vladi RS, ali slušajući neka nena iznošenja o pitanju penzija,mislim da i od ovoga neće biti ništa. O tome ne odlućuje ona. Vidimo kako se radi, pa gospodo izvolite glasajte na predstojećim izborina.Ja sigurno neću.
 
 
#2 Djuza 14-12-2017 22:45
Još jedno pismo, zahtev, obraćanje,.... u nizu i dugi niz godina. Penzioneri uopšte, a posebno naša kategorija su proteklih godina izloženi izuzetno negativnom tretmanu od strane vlasti. Zar treba biti nešto posebno pametan pa zaključiti da smo mi njima zadnja rupa na svirali i da, shodno našim mlakim i neodlučnim potezima, ne trzaju mnogo na naše dopise, molbe, žalbe, predloge i sl. Valjda smo nešto naučili iz svega toga što nalaže potrebu za menjanje taktike i iznalaženje novih modela u kontaktu sa njima jer ovako, pokazalo se, nije dobro po nas. Najkraće: mi smo njima teret pa se tako i odnose prema nama. A mi izigravamo finoću, pristojnost,..... i dostojanstveno propadamo. Dokle vise??
 

Додај коментар