Уважена госпођо председнице,

Обраћамо Вам се поводом непримереног иступања у Народној скупштини Републике Србије министра за финансије Душана Вујовића, који је у конфузном обраћању народним посланицима неочекивано показао елементарно непознавање Закона о пензијском и инвалидском осигурању и грубо извртао чињенице о начину обрачуна пензија.

Војни пензионери широм Србије, увређени, разочарани и резигнирани, веома одлучно и принципијелно реагују на ставове министра Вујовића да ће пензије убудуће бити социјална категорија, односно да за висину пензије неће бити пресудно ко је колико радио и колико је уплаћивао допринос у Фонд ПИО. Ако је то тачно, и ако је то и став Владе Републике Србије, произилази да се незаконито руши систем пензијског и инвалидског осигурања који је пажљиво грађен и трајао је деценијама.

Уверени да то није став Владе Републике Србије, очекујемо да ће се предузети потребне мере да министри не иступају као ,,слободни стрелци“, поготову да се не упуштају у тумачење закона који недовољно познају, јер то у јавности изазива узнемиреност, доводи до слабљења поверења у извршну власт, а у свакодневни живот грађана уноси забуне.

 

Удружење војних пензионера Србије очекује од министра Вујовића да се, посредством медија, извине јавности за грубе грешке и превиде и  ниподоштавајуће помињање пензионера. Цинично звуче Вујовићеве речи да су предстојећим увећањем пензија од пет одсто награђени они који су заслужни за фискалну стабилизацију буџета. Права истина је да су најмање награђени они којима је највише одузето, а да су највише награђени они којима ништа није одузето или су им месечна примања смањена сразмерно много мање него пензионерима. Дакле, догодило се нешто што је потпуно супротно од очекиваног и праведног.

Економски исцрпљену популацију војних пензионера посебно погађа изјава  министра Вујовића да ће пензије бити враћене на ранији ниво када се за то стекну услови. Намећесе питање: зашто се од једне друштвене групе одузима део примања, то јест правно валидна стечена имовина, да би се додало другој друштвеној категорији? Има ли у томе правде? Колико ће дуго да траје ,,привремени закон“?

Министар Вујовић није прихватио савете Фискалног савета Србије, институције за које и Влада и сви други релевантни друштвени фактори наводе да је значајно допринела стабилизацији државне касе. Сада се на хоризонту делимично разазнаје ко све, раније и сада, упорно делује против пензионера, то јест контра њиховог економског, а тиме и укупног положаја у друштву.

Молимо Вас, госпођо  председнице Владе Републике Србије, да не дозволите да о материјалној судбини око 1.700.000 пензионера и даље одлучује пензионер Душан Вујовић, јер очигледно из визуре материјално добростојећег пензионера не види оне колеге у Србији који сваког месеца једва састављају крај с крајем.