Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 124 gostiju na mreži
Обраћање председника УВПС Љубомира Драгањца председници Владе РС Ани Брнабић поводом непримереног иступања министра финансија Душана Вујовића
четвртак, 14 децембар 2017 16:44
Уважена госпођо председнице,

Обраћамо Вам се поводом непримереног иступања у Народној скупштини Републике Србије министра за финансије Душана Вујовића, који је у конфузном обраћању народним посланицима неочекивано показао елементарно непознавање Закона о пензијском и инвалидском осигурању и грубо извртао чињенице о начину обрачуна пензија.

Војни пензионери широм Србије, увређени, разочарани и резигнирани, веома одлучно и принципијелно реагују на ставове министра Вујовића да ће пензије убудуће бити социјална категорија, односно да за висину пензије неће бити пресудно ко је колико радио и колико је уплаћивао допринос у Фонд ПИО. Ако је то тачно, и ако је то и став Владе Републике Србије, произилази да се незаконито руши систем пензијског и инвалидског осигурања који је пажљиво грађен и трајао је деценијама.

Уверени да то није став Владе Републике Србије, очекујемо да ће се предузети потребне мере да министри не иступају као ,,слободни стрелци“, поготову да се не упуштају у тумачење закона који недовољно познају, јер то у јавности изазива узнемиреност, доводи до слабљења поверења у извршну власт, а у свакодневни живот грађана уноси забуне.

 

Удружење војних пензионера Србије очекује од министра Вујовића да се, посредством медија, извине јавности за грубе грешке и превиде и  ниподоштавајуће помињање пензионера. Цинично звуче Вујовићеве речи да су предстојећим увећањем пензија од пет одсто награђени они који су заслужни за фискалну стабилизацију буџета. Права истина је да су најмање награђени они којима је највише одузето, а да су највише награђени они којима ништа није одузето или су им месечна примања смањена сразмерно много мање него пензионерима. Дакле, догодило се нешто што је потпуно супротно од очекиваног и праведног.

Економски исцрпљену популацију војних пензионера посебно погађа изјава  министра Вујовића да ће пензије бити враћене на ранији ниво када се за то стекну услови. Намећесе питање: зашто се од једне друштвене групе одузима део примања, то јест правно валидна стечена имовина, да би се додало другој друштвеној категорији? Има ли у томе правде? Колико ће дуго да траје ,,привремени закон“?

Министар Вујовић није прихватио савете Фискалног савета Србије, институције за које и Влада и сви други релевантни друштвени фактори наводе да је значајно допринела стабилизацији државне касе. Сада се на хоризонту делимично разазнаје ко све, раније и сада, упорно делује против пензионера, то јест контра њиховог економског, а тиме и укупног положаја у друштву.

Молимо Вас, госпођо  председнице Владе Републике Србије, да не дозволите да о материјалној судбини око 1.700.000 пензионера и даље одлучује пензионер Душан Вујовић, јер очигледно из визуре материјално добростојећег пензионера не види оне колеге у Србији који сваког месеца једва састављају крај с крајем.

 

 

 

Коментари  

 
#16 mesab 07-01-2018 21:21
Није ми баш јасно зашто колеге сво дрвље и камење бацају на министра Вујовића? Па ваљда и врапци знају ко је "главни и одговорни уредник!" Ко се пита и ко одлучује о свему у нашој држави. Па и за ову непримерену противуставну отимачину личне својине - пензија! Зна се ко је осмислио и на преварни начин кроз скупштину прогурао тај "хумани Закон" и отимачину. И не само од "богатих" пензионера, него и оних других - сиромашних, укинувши им усклађивање пензије два пута годишње са порастом трошкова живота! У том правцу треба управити све стреле! Протесте припремати, на улице масовно излазити! Ако се сами за то не изборимо, нико нам други неће помоћи!
Ови док су на власти, поготово, никад неће!
 
 
#15 Valter 01-01-2018 14:38
Ministar Vujović je 2014 poštedio zaposle-ne manjim smanjenjem plata nego primanja penzionera- I sad opet: povećanje plata 10%a penzije 5%. Dokle tako, nejednakost gradjana?
 
 
#14 @kom.Milan 22-12-2017 14:00
predsednica Vlade Srbije',na pitanj jednog od poslanika uSkupstini Srbije'ijvila j da ce zakon o privremenoj isplti penzija biti ukinut u 2018.godini,ali od toga nema nista i ako je to izjavila javno u visokoj ustanvi.Jaci je stav Inistra Vujoica od stava Predednice Vlade Srbije.
 
 
#13 Dragan 18-12-2017 17:08
Posle toliko proteklih godina konačno se iz zimskog sna probudio i UVPS. Samo neka napiše koji je sledeći korak. Možda će to neko i pročitati, jer izgubljeno poverenje u rukovodstvo se teško vraća!
 
 
#12 Акакије 16-12-2017 18:56
Да ли ја ово добро видим? Ил' се мени "само тако ствара"? На ово чекамо годинама!
Значајно упечатљивије и корисније би било да сте објавили и колико је ПРИЈАВЉЕНО Вујовићево богатство, као и које тзв. "странке" је био оснивач г. Вујовић, исти, дакле, Вујовић који сада ведри и облачи и одлучује о судбини пензионера, како оних са пристојним пензијама, тако и оних који имају пензију 10 - 15.000 динара, или чак и мању. А истовремено с небеских висина, охоло испира мозак пензионерима...
 
 
#11 Moma 16-12-2017 12:01
Na zapadu su tako regulisane penzije, svima su jednake,bez obzira ko je koliko uplacivao, konkretno u Danskoj i nisu dovoljne za normalan zivot pa danci odlaze da zive tamo gde je jeftinije, sela... Ministar Vujovic svakkako ima dobru penziju i bas ga briga za osatale penzionere.
 
 
#10 Djordjevic Mirjanal 16-12-2017 10:35
Mnogo sam razocarana povredjena ko supruga majka sto noko nema razumevanja za vojne porodice vojni pezionera obracala sam se svim istitucijama u Srbiji dame prime ali nikad nisam dibila odgovor ponosna sam na svog supruga kojeg nema vise. Ii
 
 
#9 Саво 15-12-2017 18:23
Господин Арсеније , без валидних доказа и даље вређе УВПС. Ко је он? Да ли је члан УВПС? У ранијим иступањима именовани је оспоравао легитимност УВПС а сада позива на масовне протесте. Именовани истиче да је "УВПС коначно схватило оно сто је нама (незна се ко су они) било јасно.......". Наведеном изнјавом именовани вређа достојанство,ак тивност и непроцењив допринос УВПС , изабраног предсједника, Главног и Извршног одбора, као и Организације УВП широм Републике Србије.
Арсо "НО ПАСАРАН"
 
 
#8 Gaja 15-12-2017 16:03
Није то министар Вујовић изјавио случајно, већ наменски и намерно.Он је само рекао оно што мисле председник државе и премијер владе. Јер, да није тако, њега би извиждали посланици владајуће коалиције, а овако су морали да га подрже.
 
 
#7 Djordje 15-12-2017 14:38
Povećanje za nas nije 5%, već samo 3,75%, jer nam od toga 25% odmh uzimaju. To oni ili neće ili ne mogu da shvate. Matematika im je izgleda slabija strana.
 

Додај коментар