Ових дана интензивно се разматра предлог буџета Републике Србије за 2018. годину. Од многих реаговања издвојили смо оно које је изрекао Павле Петровић, председник Фискалног савета Србије, објављено на сајту Телевизије Н1. Из тог текста доносимо занимљиве изводе:

,,Председник Фискалног савета Србије Павле Петровић рекао је да је предложени државни буџет Србије за 2018. годину избалансиран и да је дефицит мали, што је добро, али да добро стање у државној каси није искоришћено да се пензије врате на ниво пре 2014. године.

На седници Одбора Скупштине Србије за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Петровић је рекао да ће мали планирани дефицит омогућити смањење јавног дуга 2018. године за два процентна поена - са 65 на 63 одсто бруто-домаћег производа (БДП), али и у том случају дуг и даље остаје висок и треба га смањивати.

Додао је да Фискални савет замера што просечне пензије нису враћене на ниво од пре смањења, иако тадашња криза јавних финансија више не постоји.

,Пензије су стечено право и везане су за висину уплате доприноса, а могле би бити и правно оспорене, па би тако могао настати додатни трошак. Није више оправдано продужавати привремене мере смањења пензија', рекао је Петровић.

Зараде у јавном сектору су, како је рекао, изнад економске снаге земље.

,Издаци за плате морају да расту спорије од раста БДП, па је неопходно смањивати фонд за плате, који ће и наредне године бити исти као и ове, и износиће 8,3 одсто буџета', оценио је Петровић.

Он је рекао да повећање плата у јавном сектору за наредну годину није урађено по уређеном систему јер је неко добио 10 одсто, неко пет, а неко ништа.