Низом манифестација широм Србије трећи пут заредом обележен је 4. децембар ‒ Дан војних ветерана. Свечаности су одржане у касарнама, домовима војске, седиштима локалних самоуправа и културним установама и другим срединама. Србија је достојно и достојанствено исказала признање својим браниоцима и одала пошту ратницима који су положили животе на олтар отаџбине.

Поводом Дана војних ветерана, 4. децембра је у Задужбини Илије Коларца, одржана свечана академија на којој је одата почаст погинулим и преминулим војним ветеранима и уручена признања заслужнима.

Плакетом Министарства одбране награђено је Удружење војних пензионера Србије. То високо признање министар одбране Александар Вулин уручио је председнику УВПС, генерал-потпуковнику у пензији Љубомиру Драгањцу.

Скупу су уз министра одбране Александра Вулина присуствовали и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић с члановима колегијума, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, представници удружења ветерана, Министарства одбране и Војске Србије, пензионисани генерали, официри и подофицири, а и гости из јавног, културног и верског живота Србије.

 

Министар одбране Александар Вулин уручио је Златну плакету Министарства одбране потпредседнику Владе Републике Србије и министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу, док је Војна спомен медаља за допринос Министарству одбране и Војсци Србије уручена Мирославу Лазовићу, председнику Удружење ратних и мирнодопских војника инвалида Србије.

Захвалница Министарства одбране Савезу организације резервних војних старешина Србије, уручена је пуковнику у пензији Милојку Николићу.

Председник општине Прокупље Александар Симоновић поклонио је министру одбране Александру Вулину, копију заставе једне од најчувенијих јединица српске војске, 2. пешадијског пука „Књаз Михаило“ првог позива Моравске дивизије – чувеног „гвозденог“ пука.

У свом обраћању министар одбране Александар Вулин истакао је да у ратовима које је Србија водила, а које није изазивала, она давала и истурала испред себе најбоље и најдрагоценије што је имала.

-  Нису то никад били најбољи и највећи оклопи, нити најсавременији и најскупљи борбени системи, али увек су то били најбољи и највреднији људи од којих се тешко растајала. Они су ишли испред ње, тамо одакле је повратка било мало или га није било. Тешко се Србија растајала од своје деце, баш као што је послала 1.300 каплара, своју будућност, да сачува опстанак и постојање свог народа и своје земље, тако је у свим ратовима које није тражила и које није изабрала да води, Србија храброшћу својих људи превладала, побеђивала, опстајала и остајала - рекао је министар Вулин и додао да оно што су други народи препуштали другима, да изборе њихову слободу, да им уцртају границе и кажу где и колико могу да живе - српски народ није препуштао никоме осим себи.

Он је истакао да је српски народ увек био жељан слободе, не разумејући како уопште без слободе може и да се живи.

- Расељававајући кости по безбројним и бескрајним ратиштима, српски народ је упорно, тврдоглаво и жилаво изборио своје право да постоји и да живи како мисли да треба. Ја вам данас захваљујем поштовани ветерани и ратници, вама драге породице које сте остале без најдражих и највољнијих, у име читавог народа, што можемо да стојимо и говоримо и мислимо на свом језику у својој земљи, да је водимо како мислимо да треба, да јој се радујемо, да тугујемо и да буде наша.

Изборили сте право да сами одлучујемо о својој судбини, да сами бирамо своје непријатеље, да се радујемо својим пријатељима. Право да трајемо непрекинуто и слободно. Било је времена, деценија који нису тако далеко иза нас, када се Србија стидела оних који су је бранили, када су је мало учили, мало претили и мало више кажњавали него награђивали. И говорили јој да треба да се стиди оних који су се за њу борили. Говорили су јој да је свака цена коју је платила за слободу превелика, да су сви људи који су за слободу дали своје животе то урадили улудо, јер слобода и не значи превише ако си мали и малобројан. Говорили су јој и учили је да треба да се измакне од славе својих предака, да је и та слава можда упитна и нису можда преци радили баш најбољи посао и најбоље чинили тиме што су гинули за слободу својих потомака. Можда је могло другачије, јефтиније. Учили су је и говорили су јој да треба да се стиди генерације победника, да та честита српска униформа можда и није баш тако честита и можда не треба свако да је носи и можда не треба да личи на народ који је носио. Говорили су јој и покушавали да јој у главу уграде осећај страха и стида сваки пут кад изговори своје име, да треба да се одрекне оних који су је бранили да не изговара њихова имена, да им не допусти да живе и да трају. Говорили су јој да традиција коју имају, која је створила овај народ, вређа друге народе и друге земље, учећи је да треба да се одрекне своје прошлости, јер само тако имаће будућност - рекао је министар и констатовао да су та времена прошла у неповрат.

- Никада се више Србија неће стидети ниједног свог ратника, нити војника, ниједног свог борца нити једне своје ране, нити сузе, никада се више Србија неће стидети ниједног свог ратника. Зато данас стојимо поносно овде пред вама и са вама, да вам се захвалимо на томе што сте постојали и што постојите, да се још једном обрадујемо снази и части униформе коју сте носили и који ће да носе они који ће, не сумњајте, бити подједнако храбри и вредни успомене.

- Пред вама хоћу да изговорим једну неуслишену молбу, једну жељу коју српски народ изговара већ вековима и упорно је понавља, несигуран да ће се икада испунити: све што молимо и сањамо је да се само једна једина генерација у историји овог народа, роди, да прохода, научи да пише и да се радује, да се ожени и да се уда, да да живот онима који ће ићи иза ње, да мирно умре и да нема ниједну ратну причу и ниједног ратног друга, и да не зна шта значи рат. Само је једна молба коју српски народ изговара и која никад није била услишена. На нама је да живимо тако као да ће бити. Када ће наша деце корачати у тишини мира. А ако нам се молба не испуни,  ако нам се жеља не оствари, нема тога што нећемо урадити за слободу - рекао је министар одбране Александар Вулин захваљујући ратним ветеранима што су нам дали пут и право да слободно живимо.

На свечаној академији прочитана је и честитка коју је председник Републике Србије Александар Вучић упутио војним ветеранима. У њој се, између осталог, наводи да су наши преци уложили храброст и одважност, као и своје животе за добробит Србије и потомака, урезавши своја имена у историју српског народа.

- Честитајући вам празник сећаћемо се ваших часних жртава, одајемо вам почаст и обавезујемо будућа покољења да следе ваш пут за добробит Србије.

За музички део програма на свечаности био је задужен Уметнички ансамбл Министарства одбране ,,Станислав Бинички", са солистима док је химну Републике Србије отпевао аматерски хор Министарства одбране и Војске Србије, који је у финалу свечаности интерпретирао песме видова оружаних снага.

Делегације Удружења војних пензионера Србије коју су сачињавали председник Љубомир Драгањац, председник Извршног одбора ГО Зоран Вучковић и члан Извршног одбора Остоја Поповић положила је букет цвећа на Споменик жртвама ратова и браниоцима отаџбине од 1990. до 1999. године на Савском тргу у Београду. у ратовима деведесетих година.

Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић приредили су у Великој ратној сали Старог Генералштаба пријем за представнике војних ветерана. Свечаном скупу су присуствовали државни секретари у Министарству одбране, чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије, војни ветерани.

Обраћајући се присутнима министар Вулин је рекао:

– Ево данас како трећи пут обележавамо Дан ветерана. Србија ратује више од 100 година, а ми трећи пут обележавмао дан наших ратника. Србија се за своју слободу, право да одлучује, бори стотину година и више, а ми трећи пут обележавамо дан када смо добили ветеране. Говори то о нама, говори то о народу који је жељан слободе, народу који је увек био на правој страни света, народу који баш никада није погрешио у избору, народу који за разлику од много већих и моћнијих и бројнијих, баш никада није стао на страну зла, чак ни када је изгледало да ће зло победити и заувек владати. Говори то о нама и о томе да када год слушамо друге, када сами не одлучујемо о себи, онда дочекамо да се од нас тражи да заборавимо. Онда дочекамо да се од нас тражи да се не сећамо ни своје историје, а ни људи који су стварали историју. Дочекамо да нам други пишу своју истину и да ми њихову лаж морамо да прихватимо као своју историју.

Министар Вулин је истакао да смо кад год су други одлучивали о нама и хтели да пишу нашу историју, у тој историји били мали, били злочинци.

– Када год су други писали нашу историју и када год су нам други говорили шта да памтимо и како да мислимо, онда су учили нашу децу да се стиде својих очева, својих дедова и онда су им говорили да је свака борба узалудна и заправо погрешна. И онда су нам децу учили да је свака српска борба за слободу уствари прескупа и да је свака жртва дата за слободу превелика жртва. И да све што  су њихови преци радили да би имали право да говоре својим језиком и да мисле на својој земљи баш тако како мисле, да је воле, чувају, да је све то било непотребно и сувише скупо – рекао је министар одбране и нагласио:

–Ми мислимо својом главом. Ова земља, ова држава, ово државно руководство, мисли својом главом и зато има храбрости да ствари назове правим именом. И зато има храбрости и има обавезу да се са поносом сећа свих оних који су ову земљу бранили, чували, који су за њу жртвовали и живот и здравље, свих оних који су због ње постојали и због којих ова земља постоји.

Вулин је захвалио, како је рекао, не само у име Министарства одбране, у име свих припадника Војске Србије, већ у име сваког грађанина Србије, у име сваког Србина, без обзира где он живи.

– Ја вам се данас захваљујем у име сваког људског бића које цени слободу зато што сте нам изборили право да сами одлучујемо о себи, о својој судбини, да сами бирамо пријатеље. Ја вам се данас захваљујем у име народа који има право да се сећа, који има право да се поноси. Ја вам се захваљујем у име народа којем сте изборили право да буде слободан и свој на своме. Како се  ова генерација буде сећала оне пре ње, и како се ова држава и  ова земља буде сећала оних који су јој слободу борили и изборили, тако ће се неке будуће генерације сећати нас. Однос према нашим ратницима је увек био и показатељ односа према нашој земљи, нашој држави и нашем народу. Хвала вам за жртву, хвала вам што сте умели да занемарите, склоните некако у страну када држава није била поштена и исправна према вама. Хвала  вам што сте разумели да је Србија нешто више од политике и много виша, вреднија, снажнија,  драгоценија него што су наређења која смо умели да слушамо када су нам  говорили да требамо да се стидимо оних који су ову земљу бранили и одбранили. Честитам вам празник. Желим да га дочекате још пуно пута, а изнад свега  да будете поносни на своју Србију, као што је она поносна на сваког од вас – рекао је на крају свог обраћања министар Александар Вулин.

Присутнима се обратио и пуковник Слађан Ристић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране. Он је подсетио да се 4. децембар обележава од 2015. године у знак сећања на потписано примирје у Првом балканском рату 1912. године, када су око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постали „стари ратници”  (савремени термин је „ветерани”).

– И ове године на 4. децембар, наш велики војни празник, посвећен војним ветеранима, чувајући од заборава окупљамо се у свим командама, јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије, постројавамо ратне јединице под ратним и војним заставама, у истом строју са ратним и мирнодопским командантима, командирима, војницима и војним ветеранима који су часно и одано служили својој отаџбини. Вршимо прозивке и читамо њихова имена,  имена оних најбољих који нису више са нама. Обилазимо спомен-обележја, полажемо венце заједно са нашим друговима војним ветеранима, и са њиховим потомцима и породицама организујемо пријеме, спортске сусрете и такмичења. Отварамо изложбе и спомен-собе, организујемо предавања и евоцирамо успомене на њихова јуначка дела, подвиге и догађаје, објављујемо књиге, монографије, записе, додељујемо признања најзаслужнијима, достојанствено испраћамо наше ратне другове и колеге у заслужену пензију, организујемо свечане академије – истакао је пуковник Слађан Ристић.

Поводом обележавања Дана војних ветерана, раније данас, делегација Министарства одбране и Војске Србије коју је предводио министар одбране Александар Вулин, а у којој је био и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, уз војне почасти, положила је венце крај Спомен-костурнице војника страдалих у српско – турским ратовима и Српско – бугарском рату и крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату, док је централна комеморација одржана поред Споменика ослободиоцима Београда у Другом светском рату, на Новом гробљу.