Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 133 gostiju na mreži
Састанак министра одбране с представницима Удружења војних пензионера Србије
понедељак, 30 октобар 2017 14:41

Министар одбране Александар Вулин састао се 30. октобра са представницима Удружења војних пензионера Србије, са којима је разговарао о даљем развоју сарадње Министарства одбране и Удружења.

Министар Вулин рекао је да Министарство одбране и Војска Србије чине све, и да ће и у наредном периоду наставити да раде на томе да се подигне стандард не само активних припадника Војске Србије, већ и оних који су у пензији, како би сви могли да осете да ту и припадају, да ће држава увек бити на њиховој страни и да ће им се наћи у помоћи.

Председник Удружења војних пензионера Србије Љубомир Драгањац захвалио је министру Вулину на разумевању и помоћи у решавању проблема са којима се популација пензионисаних војних лица сусреће у остваривању својих права.

На састанку је било речи о унапређењу Закона о здравственој заштити и здравственом осигурању војних осигураника, стамбеном обезбеђењу, покретању предлога иницијативе за враћање ПИО војних осигураника у Фонд за социјално осигурање војних осигураника. Разматрале су се и могућности за доношење прописа којима би се уклониле разлике у пензијама за лица истог чина и положаја, а која су пензионисана у различито време, у складу са различитим прописима.

Tеме разговора биле су и продужење рока за једнократну исплату разлике у пензијама војним пензионерима и у 2018. години, Закон о привременом уређивању начина исплате пензија, те начини за омогућавање општинским организацијама Удружења војних пензионера Србије да привремено користе неискориштени простор којим располаже Министарство одбране.

Састанку су присуствовали и заступник начелника Управе за војно здравство пуковник Угљеша Јовичић, начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Слађан Ристић и директор Фонда за социјално осигурање војних осигураника потпуковник Радан Костић.

 

Коментари  

 
#7 Vasić R. Dejan 09-11-2017 21:35
Da, Radoslave Babiću sve si u pravu! A ja bih pitao: Ako mi u Rešenju o penziji od 20.6.2006.g piše da imam pravo na 82% a to nije od visine poslednje plate, već na Bruto bodove i da mi je penzija NE 82% do 85% već je 50,43%, zašto mi svake naredne godine ne pripada 0,5% do punih 85%!
 
 
#6 jevto 03-11-2017 17:59
Slazem se sa svim zapazanjima, tj. komentarima iznetih od strane kolega penzionera. Ima i te kako jos puno pitanja i molim rukovodstvo Udruzenja vojnih penzionera dostavi kabinetu ministra odbrane, recimo sta je to uradjeno za ratne veterane imajuci u vidu kako je to uradjeno u susednim republikama, verovatno je nasa borba bila manje vazna a i sada je jedina uzdanica za Kosovo Rezolucija UN a nju je prvenstvano izdejstvovalo sto hiljada vojnika sto aktivnih sto mobilisanih na teritoriji Kosova i Metohije za vreme agresivnog bombardovanja ne samo dela Srbije koji se zove Kosovo i Metohija vec i ostalog dela Srbije od strane NATO agresora. Sta je sa otkupom stanova poslije dvadeset godina podstanarstva i nepriznavanja oduzimanja , eksproprijacije , stanova sa stanarskim pravom u otcepljenim republikama i nepriznavanja umanjenja otkupne cene stana po vazecem Zakonu o stanovanju Republike Srbije tako da se danas za prosecan stan sa 50 kvadrata placa otkupna cena od strane penzionera u sedamdesetim godinama zivota oko 25 do 30 i vise hiljada eura, a da se mnoge kolege ne ljute ,oni su to uradili za manje od dve stotine maraka neke 93,94,95 godine. Tacno je da su se tada i vile na Dedinju otkupljivale za te pare. Danasz se krse od strane Vojogradjevinsk og centra stoprocentno prava otkupa po clanu 21 stav drugi Zakona o stanovanju. Neka o ovome meritorno tumacenje da Ministarstvo odbrane a ne Vojnogradjevins ki centar.
 
 
#5 Dusanz 31-10-2017 16:39
Zbog cega na sastanku nije trazen odgovor odMinistra zasto su vojni penzionera Srbije dovedeni u ponizavajuci polozaj Jer ubedljivo imaju najmanja primanja u regionu. 2005 Sam otisao u penziju is C. Gore ,kada Sam mogao da biram za koju cu see penziju opredeliti jer smo Jos bill zajednicka drzava.Moj "klasic" istog cina I podjdnaki h bodova ,Koji see opredelio za penziju is C. Gore tada 2005 godine imao je penziju Za 50 evra manju nego ja,da bi 2016 godine on imao penziju za 250 evra vecu of mene. Mislim da je ovaj primer dovoljno ilustrativan da pobije sva " demagoska" objasnjenja nase vlasti. 2. Ukazao bi Jos na jednu anomaliju koja postoji samo u nasem drustvu a posledica je nakaradnog sistema vrednovanja Jos od "Miosevica" kada je policija postavljena iznad vojske sto je imalo Za posledicu velike zloupotrebe na terenu I proizvelo ogromne stete xa drustvo u celini.Ostaci toga vrednovanja prisutni sure I Dana's I ogledaju see primanju penzija pukovnika u policij I pukovnika u vojsci.Policiski pukovnik I'ma 20 000 vecu penziju nego ukovnik u vojsci sto je apsurd ako see uprede ekvivalenti obrazovanja I odgovornosti.
 
 
#4 valter 31-10-2017 00:18
da li ste ga pitali kada će skupština ukinuti zakon o smanjenju penzija?
 
 
#3 Miljan 30-10-2017 22:39
Postovanje
Zanima me sta nam je to pomogao ministar
 
 
#2 radoslav babic 30-10-2017 18:46
Neophodno je da strucni ljudi u UVPS prouce i donesu zakljucak o tome da li Ustav SR Srbije stiti stecena prava ilisvaki novi Zakon brise sve prethodne.U mom resenju o penzionisanju pise da se rast moje penzije vezuje za rast plata profesionalnih pripadnika Vojske ,a u skladu sa tadasnjim Zakonom o Vojsci.Sada je to promenjeno.Da li Ustav to dozvoljava?Odnosno,da li prava stecena po jednom zakonu mogu biti umanjena novim zakonom?Hvala!
 
 
#1 nn 30-10-2017 17:35
U Petrovaradinu se obnavlja i renovira s uloženim ogromnim sredstvima gradjana Srbije čitava ulica sa fasadama zgrada bana jelačića, a pedesetak vojnih penzionera u komšiluku životare već 25 godina, sa katastrofalnim uslovima života, pa gde je tu MO i to treba da se rešava pod hitno.
 

Додај коментар