У Дому ВС 28. септембра одржана је 17. седница Главног одбора Скупштине УВПС, којом је радно обележена 24-годишњица Удружења.  Реферат поводом годишњице удружења поднео је председник Љубомир Драгањац. На седници је донета одлука о додели признања УВПС, а формиран је и Организациони одбор за обележавање 25 година од оснивања репрезентативне војнопензионерске организације.

На седници је поново разматрана ситуација у војном здравству кроз призму кирисника услуга, са посебним освртом на несташицу лекова и компликовану процедуру у остваривању здравствене заштите у унутрашњости Србије. Донета је и одлука о измени Плана финансирања за 2017. годину, а разматрана су и друга питања.

О току и одлукама седнице биће донет опширнији извештај у идућем броју ,,Војног ветерана“ а овога пута, због актуелности, објављујемо излагање председника УВПС Љубомира Драгањца:

 

,,Пре 24 године, односно 16. септембра 1993. године, основано је Удружење војних пензионера Југославије (СРЈ), као изразита потреба пензионисаних подофицира и официра у враћању закинутих статусних и других права. На бурној друштвеној сцени, у којој су припадници војске у сложеним условима поднели значајан терет, избили су многобројни проблеми. Тих месеци и година појединци су остајали без породице, без огњишта, без имовине и многих тековина свога рада. Ускраћена су им и нека права и слободе. Десила се и она чувена хиперинфлација, што је код војних пензионера створило револт и одлучност да се организују и тако уједињени боре се за своја права.

 

Савезни министар одбране Павле Булатовић примио је делегацију војних пензионера 2. августа 1993. године. Разговарано је о тешком положају пензионера, о узроцима и последицама таквог стања. Министар је обавештен о припреми за оснивање Удружења војних пензионера, о разлозима који су до тога довели о активностима које су у току. Министар је подржао формирање Удружења војних пензионера Југославије и обећао да ће Министарство уступити просторије и опрему за рад при војним клубовима и касарнама. Захтевао је да се Кабинету министра одбране достави статут и прецизан захтев за просторије. После тога почеле су конкретне припреме за оснивање Удружења.

Иницијативни одбор за оснивање Удружења образован је на састанку у Дому ваздухопловства у Земуну 26. августа 1993. године. У то време већ је деловало Удружење пензионисаних војних летача и падобранаца Југославије, које је практично и основало Удружење војних пензионера Југославије.

Оснивачка скупштина Удружења војних пензионера Југославије (УВПЈ) одржана је 16. септембра 1993. године у Универзалној сали Централног дома Војске Југославије у Београду. Савезно министарство правде је 6. октобра 1993. донело решење о упису Удружења у Регистар.

Чином оснивања Удружење је за делокруг деловања одредило: заштиту основних права и слобода војних пензионера, пензијско и инвалидско осигурање, социјалну и  здравствену заштиту, стамбено обезбеђење, стваралаштво, традиције, информисање, културне и рекреативно-спортске активности и сарадњу са сродним организацијама.

После пређеног пута од 24 године, савлађивања свих дечјих болести до пунолетства и зрелих година, гледано из данашњег угла, може се рећи да није основана војнопензионерска организација, требало би је измислити. Због тога изражавамо захвалност свим оснивачима, онима који су носили рад свих ових година и свима који су веровали у институцију тог профила. Удружење је добровољна, невладина, недобитна, интересна, социјално-хуматинарна, патриотска и нестраначка организација, са снажном базом и људима опредељеним и кадрим да остваре циљеве и задатке Удружења.

Уз испољену стручност, упорност и одлучност да се разрешавање проблема остварује посредством надлежних државних и законодавних и међународних организација постигнути су резултати који се све чешће спомињу као охрабрење за истрајавање на путу правде за све друштвене групе којима су вишедеценијска права окрњена или укинута.

Обележавајући ову годишњицу неопходно је истаћи најважнија остварења Удружења по питању заштите и унапређења статусних и егзистенцијалних интереса и права војних пензионера и чланова њихових породица.

-       Иницирањем и доношењем одлуке да се из доприноса за пензијско инвалидско и здраветвено осигутање издваја 3% обезбеђено је прибављање више од 400 станова који су додељени избеглим војним пензионерима и из бивших република СФРЈ. Од ових средстава додељено је око 1200 неповратних кредита у динарској противвредности од 20.000 €. Исто тако у периоду од 2003. до 2011.године додељено је око 13000 једнократне новчане помоћи.

-       Преножењем ПИО војних осигураника у надлежност Републичког фонда ПИО прекинуто је издвајање ових средстава чиме је положај најугроженијих војних пензионера знатно погоршан. Да би се та ситуација ублажила донели смо Одлуку о формирању фонда солидарности и од тих средстава у периоду од 01.08.2012.године до 31.08.2017.године додељено је 1.435 ЈНП у износу од 44,5 милиона динара.

-       Удружење је упорним закагањем успело да издејствује промену прописа чиме је војним пензионерима који су дошли из бивших република омогућено да добијене станове могу откупит.

-       Издејствовали смо да се ускладе пензије за војне пензионере који су пензионисани пре 01.08.2004.године и пружили максималну помоћ да се неисплаћени дуг за период од 01.08.2014.године до 30.11.2007.године наплаћује преко суда. Уз велико разумевање Фонда за СОВО и Фонда за ПИО обезбеђеноје да лица која тај дуг нису наплатили могу да остваре иако је наступила апсолутна застарелост.

-       Великим залагањем Удружења обезбеђено је делимично остварење права на ванредно повећање пензија за 11,06% за период од 01.01.2008.године.  Захваљујући  нашем ангажовањем већ две годинесе продужава рок за вансудско поравнање.

-       Предузели смо све законске мере да се укине Закон о привременом начину исплате пензија али још увек нисмо добили одговоре од судских органа по поднетим инцијативама.

-       Свакодневно се предузимају мере да се проблеми у здравственом и стамбеном обезбеђењу брже решавају.

Удружење у наредном периоду приоритетно треба да се ангажује на:

-       Предузимање мера да се укине Закон о привременом уређивању начина исплате пензија и Закона о изменама Закона о ПИО.

-       Престанку незаконито и ненаменског трошења (плаћање боловања до 30 дана за професионална лица) новчаних средстава од доприноса за здравствено осигурање војних осигураника. Тражићемо да се Фонду СОВО врате средства која су по том основу дата Министарсву одбране.

-       Враћању ПИО војних осигураника у надлежност Фонда за СОВО и проналажењу начина да се отклоне настале разлике у пензијама за лица  истог чина и положаја.

-       Доношењеу Закона о здравственом осигурању војних осигураника и  решавању текућих проблема које војни пензионери имају у здравственом збрињавању.

-       Инсистирању да се најављена изградња 30.000 станова финансира из буџета.

Удружење ће учинити све оно што је у његовој моћи како би нагомилани проблеми били превазиђени. У тој упорној борби  употребити ћемо сва правна и административна средства, а на непоштовање закона реаговаће, као и до сада, укључујући и радикалне мере.

 

Честитам свим члановима двадесетчетверо годишњицу са жељом да јубиларну двадесетпетогодишницу достојанствено обележимо.