Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 136 gostiju na mreži
Нови текст о војним пензиjама објављен у листу „Политика“
четвртак, 24 август 2017 18:27

У данашњем броју дневног листа ,,Политика“ објављен је текст о жалби које је Удружење војних пензионера Србије упутило Врховном касационом суду поводом непоступања Народне скупштине Републике Србије поводом поднете народне иницијативе о укидању спорног закона о смањењу пензија. С обзиром на велики број заинтересованих и значаја ове теме, текст доносимо у целости:

 

ВОЈНЕ ПЕНЗИЈЕ СТИГЛЕ ДО ВРХОВНОГ СУДА

Удружење војних пензионера ни после годину дана није дочекало да се у Народној скупштини расправља о укидању Закона о привременом умањењу пензија

 

Удружење војних пензионера Србије упутило је жалбу Врховном касационом суду, јер Народна скупштина ни после скоро годину дана није узела у разматрање иницијативу за укидање Закона о привременом умањењу пензија који је на снази од новембра 2014, када су све пензије веће од 25.000 динара умањене.

Иницијативу за укидање потписало је 33.898 грађана Србије, каже председник Удружења војних пензионера Љубомир Драгањац, објашњавајући да је суд ову жалбу уважио и наложио председнику Народне скупштине да предлоге закона уврсти у дневни ред за прву наредну седницу.

- У новембру прошле године поднели смо скупштини предлоге закона, и то да престане да важи Закон о привременом уређивању начина исплате пензија, као и Закон о пензијском и инвалидском осигурању - наводи Драгањац и додаје да је, по пословнику, председник био дужан да ове предлоге одмах по пријему достави посланицима, одборима и влади, али то није учињено ни до данас.

Скупштина није одлучивала ни на једној у међувремену одржаној седници, нити су ти предлози изношени на разматрање како би били увршћени на дневни ред, иако је предложено да се о овој теми разматра по хитном поступку, каже Драгањац.

Удружење војних пензионера се, пошто није добијало никакав одговор, обратило и непосредно председнику скупштине, али је, уместо конкретног одговора, објашњено да су потписи за укидање привремено умањених пензија морали да буду достављени на компакт диску, што није тачно, јер то није прописано Законом о народној иницијативи, већ је обавезно само доставити листе потписника.

Такође, није тачно, како тврде у удружењу, да се по основу листе потписника не може проверити да ли имају бирачко право. За сваког потписника наведен је, поред осталог, и јединствени матични број из кога се јасно види старост потписника и на основу ког се може извршити провера у бирачком списку. Једини проблем је што то захтева известан рад, на који бирократе у одговарајућим службама Народне скупштине, изгледа, нису спремне, наводи се у тужби суду.

Такође, не стоји да је знатно прекорачен рок од седам дана од започињања прикупљања потписа до њиховог окончања, па сходно свему закључује се да је прекршен Устав, Закон о референдуму и народној иницијативи и пословник, а председник Народне скупштине и скупштински чиновници су узурпирали права посланика Народне скупштине, наводи се у жалби суду.

Овакво игнорисање предлога и кршење Устава не искључује ни могућност организовања јавних протеста пензионера, који губе стрпљење. Осим војних пензионера предлог за укидање Закона о привременом умањењу пензија упутили су у више наврата и представници Удружења синдиката пензионера Србије, али ни они нису добили било какав одговор. Зато не чуди што се, како се сазнаје, припрема масовно покретање судсских поступака за исплату заосталих умањених пензија. Уколико до тога дође, држави би се могао поновити сценарио какав је био с војним пензионера којима пензије 2008. године нису биле увећане као и цивилним. Када су поднели тужбе суду, држава је прерачунала да ће из буџета за ове трошкове морати да плати око 20 милијарди динара, па је понудила пензионерима да повуку тужбе и исплати им део неисплаћених пензија.

 

 

Коментари  

 
#12 buba 27-10-2017 15:32
:sad: Da nam vrate oteto I protiv ustavno ODMAH!!!Ako ima viška u budžetu kao što kažu,a verujem da ima šta se čeka? Da nas bude što manje što je očigledno već sada.Treba im za razno razna putovanja,podrš ku fudbalerima. I još mnogo njih koji troše naše teško zarađene pare.Nije ih stid I greh,šta nam rade.
 
 
#11 pravedna 28-09-2017 16:53
Dragi moji,kada treba da se gine,onda nas do nebesa dizu! Kada treba da nam vrate oteto, koje i dalje trpaju u svoje duboke dzepove, onda se prave ludi.Civilnih 1.770.000,naspram 38000 Vojnih penzionera.Vojne penzionere gledaju da sto pre sahrane.
 
 
#10 Kalimero 27-09-2017 20:17
Krajne je vreme da UVPS uzme stvar u svoje ruke i stane ne strani odbrane prava vojnih pentionera u suprotnom rad u interesu vlasti.
 
 
#9 VALTER 12-09-2017 22:27
predsednik vučić svaki dan govori o povećanju plata i penzija, a ne kaže kad će vratiti ta primanja na nivo oktobra 2014. Plus manja povećanja od tada. Treba još tražiti prijem kod ministra vulina, ima on iskustva u tome, da nam pomogne. Ako nema pomaka sledi nam tužakanje, što ne valja ni za nas ni za državu-
 
 
#8 VALTER 08-09-2017 13:26
Dobro je radilo rukovodstvo uvps. Još treba , tražiti prijem kod ministra Vulina- on je dobro koordinirao oko duga 11%. Treba i može da se što pre ukine propis o smanjenju penzija, kao što se već izborio za povećanje plata aktivnom sastavu Vojske u skoroj budućnosti.
 
 
#7 Ђорђе 07-09-2017 18:47
Шта се чека, зашто, са осталим организацијама пензионера (синдикатима војних пензионера) не организујете јавне протесте. Изађимо и ми на уливе, видите и сами да нема повраћаја пензија на стање пре новембра 2014 и ако тада престаје да важи постојећа Уредба.
 
 
#6 Ђорђе Новаковић 07-09-2017 18:13
Шта су по овом питању урадили,наши преста-вници,посланици у Скупштини, зашто не услове ове захтеве са напуштањем скупштине и враћањем мандата бирачима, односно Удружењу.
 
 
#5 pavle 29-08-2017 10:17
vrati mi moje pareeeee
 
 
#4 jadranka 26-08-2017 16:00
da UVPS nije sve pokrenuo-nista od prava niko pojedinacno ne bi ostvario.A da je sve sporo,mojih 158.000 -za 11,06% jos nisam dobila.Sudska presuda pravosnazna 08/2016,izvrsna 09/2016.Dobih samo poravnanje u PIO(69.000)I opet trebam tuziti moju drzavu?!!!
 
 
#3 Dragan 25-08-2017 18:19
Možemo li se mi vratiti odnosno formirati naš nekadašnji FONDO SOVO i nastaviti kao i uvek da se borimo za svoja prava. Ova vlast nema veterane i patriote osim nas koji će opet na branik otadžbine. Oni su i nama i patriotama okrenuli leđa. Zbog čega - samo radi svbojih interesa, ništa drugo. Jedino se nadam da istorija ima točak i da se sve vraća. Sretan sam što mirno spavam i što imama zdravu porodicu. Ljudi, opametite se, sve se vraća i plaća.
 

Додај коментар