Из штампе је изашао нови број ,,Војног ветерана“ у којем можете прочитати низ занимљивих прилога.

На колорним странама доносимо обиље података и занимљиве фотографије са вежбе ,,Челик 2017.“ Године.

Први прилог односи се на седницу редовне годишње скупштине. Под насловом ПОСЛЕ ВАЉАНЕ АНАЛИЗЕ ТРАСИРАНЕ ДАЉЕ АКТИВНОСТИ, између осталог, доноси обраћање државног секретара Ненада Нерића, који је обзнанио да ће ускоро бити подељено 130 станова који су враћени у стамбени фонд, одузимањем од оних који нису имали право на кров над главом. Занимљиво је да ће се станови делити у стању у којем се налазе и то по јединственој листи. Које је одлуке још донео највиши орган УВПС , можете сазнати ако прочитате извештај са седнице.

 

Председник УВПС Љубомир Драгањац поново се обратио  председнику Нсародне скупштине РС Маји Гојковић захтевајући да се покрене расправа у Скупштини о укидању Закона о привременом начину исплате пензија. Наслов тог прилога је ДА ЛИ СКУПШТИНА КРШИ УСТАВ.

О вежби ,,Челик 2017“ говоримо и из другог угла. Под насловом ЧИНОВНИЧКИ ОТКЛОН пишемо о томе да у Никинце нису позвани ветерани, који су деценијама градили наш одбрамбени систем.Да ли је у питању недостатак столица или нешто треће, сазнаћете када прочитате наш коментар о вежби.

Више прилога односи се на седнице годишњих скупштина и друге активности градских, односно општинских одбора УВПС. Ко је све добио социјалну и хуманитарну помоћ и у ком износу, такође можете сазнати из објављеног текста.

У интервјуу објављеним под насловом ,,КОРАК ИСПРЕД НАТО-а“ генерал-потпуковник у пензији Јован Милановић говори како је сазнавао податке из осињака НАТО-а које ће објекте 1999. године бомбардовати западна војна алијанса. У интервјуу се, поред осталог, наводи:

Обавештајне службе владају политичким и економским системима мање развијених земаља, усмеравају унутрашњу и спољну политику, дестабилизију државе, владају умним процесима човека. Значајно је рећи да, ипак, са свим тим технолошким достигнућима управља човек. А човек је рањив. Ко „напипа″ тачку његове рањивости, имаће обавештајни успех.

У рубрици ,,Србија и свет“ под насловом РЕЖИРАЊЕ СУРОВЕ СТВАРНОСТИ, пуковник у пензији Драган Р Ђукић пише: Директни сукоби између суседних земаља постају све ређи, док су сукоби у оквиру једне државе све чешћи, као и напади тзв. међународне заједнице на поједине државе (као да оне не припадају тој заједници) како би им помогла да свргну ,,диктаторске режиме“ и да изграде демократију и тиме загосподаре њиховим природним богатствима.

Занимљив је прилог у оквиру рубрике ,,Истраживањаа“  који доноси шта је писала ,,Српска војска“ од 1908. до 1912. Године. Пуковник у пензији Велимир Иветић у тексту чији је наслов БЕЗ ТАБУ ТЕМА наводи: Уредници и сарадници уочавали су и прогнозирали опасност за своју државу, ангажованим писањем учествовали у артикулисању и популаризовању основног државног циља – ослобођење, уједињење и напредак свог народа, истицали су савезништва, али више војску као главно или једно од најглавнијих средстава за остварење тог циља.

Недавно је обележена годишњица битке за караулу Кошаре. Под насловом ЗАДЊА ПОШТА СРПСКИХ ЈУНАКА“ можете да прочитате шта је све видео Србин који је први после 1999. Године крочио у круг порушене Карауле. Реч је о веома узбудљивој репортажи.

Мирјана Бобић у тексту насловљеном ,,СРЦЕ ПОД ПРИТИСКОМ“ пише о актуелним збивањима на Балкану.

О 75 година Друге пролетерске бригаде пише Јован Радовановић, пуковник у пензији, историчар и књижевник, иначе борац те прослављене јединице, који је недавно обележио свој 95 рођендан.

У рубрици ,,Историја“ можете сазнати како је настала најлепша и најтужнија грчка љубавна песма ,,Не љути са на мене око моје“. Песма је настала као последица велике љубави између српског војника и Гркиње на Крфу.

Доктор Часлав Антић пише о честој нашој недоумици ‒ да ли је у питању прехлада или алергија, а читаоцима представља шта све може сајбер нож.

Нови број ,,Војног ветерана“ можете набавити у градском или општинском одбору УВПС или у стручној служби Удружења војних пензионера Србије, Београд, Браће Југовић број 19 (Дом Војске Србије)