Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 133 gostiju na mreži
Шта доноси нови број ,,Војног етерана"
петак, 28 април 2017 10:53
У другим нашим сталним рубрикама такође ћете пронаћи за сваког понешто.
Из пера 95-годишњака пуковника у пензији Јована Радовановића, књижевника и историчара под насловом ОД ИЛОКА ПА ДО ШИДА, ТУ СЕ БОРБА НЕ ПРЕКИДА можете прочитати о пробоју Сремског фронта пре 72 године.
Шта се догодило вицеадмиралу у пензији Душану Ракићу дознаћете ако прочитате текст под насловом НИСАМ ПСЕТО ДА МЕ ВУКУ ПО УЛИЦИ. Наиме, адмиралу, тешком инвалиду без једне ноге, полицајци су ставили лисице и одвезли у полицијску станицу јер није хтео да им покаже личну карту јер су га легитимисали на његову интервенцију што је полицијско возило паркирано на тротоару, па туда са штакама није могао да прође.
У оквиру рубрике ТРАДИЦИЈЕ под насловом ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ, бавећи се феноменом косовског завета потпуковник у пензији Вукота Вртикапа пише: ,,Идеја царства небеског идеја је вечне слободе, слободер која се не поклања, већ се до ње стиже борбом непрестаном, мучеништвом и жртвом. Срби се нису предавали након пораза у Косовској бици, већ су битку пренели на виши духовни план”.
Анализирајући недељник ,,Српска војска“ од 1908. до 1912. Године под насловом ЈАЧАЊЕ МОРАЛНЕСНАГЕ ВОЈСКЕ пуковник у пензији Велимир Иветић наводи: Принципи на којима опстаје и развија се свака војска и даље су се афирмисали, али су обогаћивани хуманијим садржајима. Основна карактеристика прилога о моралној снази је интегративно разматрање, а посебно у вези са применом знања у пракси - рату. Основни захтев, који се често истицао, био је да се морална снага изграђује и јача стално: у свакој ситуацији, у свакој активности и од свих”.
Настављамо са објављивањем чињеница о погубном дејству муниције са осиромашеним ураном којом нас је гађао НАТО 1999. Године под насловом СРЕБРНИ МЕТАК ТИХО УБИЈА“. Аутор текста генерал-мајор у пензији Слободан Петковић између осталог наводи: ,, Проблеме здравственог стања становништва у појединим рејонима на територији Србије нико на нивоу државе плански и организовано не прати и не анализира, иако је у драстичном порасту број оболелих од одређених болести које могу бити у узрочно-последичној вези са употребом муниције са ОУ.“
У оквиру рубрике ДРУШТВО под насловом ,,СВЕТИОНИК ИСТИНЕ О НАШЕМ ВРЕМЕНУ“ доносимо занимљив прилог о Удружењу ,,Милутин Миланковић“ у којем се, између осталог, каже Како време пролази, све жешће на површину светског океана испливава истина о научнику светског формата, који нас је планети представио у најбољем светлу, а ми, изгледа, још увек нисмо пронашли начина како да валоризујемо те непроцењиве вредности“.
То удружење је касније иницирало формирање Удружења војних пензионера Србије.
,,Уз присуство високих званица, бројних гостију и чланова удружења, 19. априла обележена је 25. годишњица УПВЛПС. Свечана конференција одржана је у Великој сали Дома ваздухопловства Земун. Том догађају присуствовали су командант РВ и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, пуковник Драган Лазаревић и мајор Никола Ковачић, из Команде РВ и ПВО пензионисани генерали и команданти РВ и ПВО; у име УВПС председник Љубомир Драгањац, генерал потпуковник у пензији и председник Извршног одбора ГО Зоран Вучковић; оснивачи и ранији председници УПВЛПС“...
Са свечаног скупа поводом 25 година од оснивања Удружења пензионисаних војних летача и падобранаца под насловом ,,ВЕЛИКА СПОМЕН-ДИПЛОМА НАШЕМ УДРУЖЕЊУ“ доносимо извештај у коме између осталог стоји:
У рубрици АКТУЕЛНО  под насловом ,,Порез на симбол војничке части“  бавимо се порезом на пиштоље. У јавности је недовољно познато да је Србија једна од ретких, а по неким изворима и једина држава на свету, која је увела порез на лично наоружање. Та мера погодила је понајвише војне пензионере, али не и пензионере МУП-а. У васцелој пракси као да се заборавља да је пиштољ  деценијама својеврстан симбол и статус војничке професије. Да ли je уобичајено да се порез плаћа на симболе? Изгледа смо ми, вазда, нешто посебно. Можда би занимљиво било да сазнамо ко је родоначелник идеје да се уведе порез на лично оружје. Увели су га „досовски” моћници, а одржао се све до данашњих дана.

Уколико се настави са досадашњом праксом, то јест са годишњим увећањем пензија за 1,25 или 1,5 одсто, примања пензионера чије су месечне принадлежности веће од 25.000 динара биће тек за 15 до 20 година враћена на ранији ниво. При томе, по свему судећи, неће бити надокнађена инфлација. А неумољива статистика показује да су јесенас и зимус цене пољопривредних производа увећане за око 10 одсто. Претпоставља се да ће плате бити увећаване бржим темпом, па се лако може догодити да део пензионера прима пензију која ће, можда, бити умањена и за 60 одсто у односу да су у радном односу. Да је ситуација у Србији повољнија, можда би спас за део млађих пензионера био да се поново запосле. Са пензијом и платом би лакше преживели реформе“...

У уводном тексту под насловом МАЛО РАЗЛОГА ЗА ОПТИМИЗАМ пише: ,,Зар не би било праведније да се онима којима је највише одузето, сукцесивно највише враћа, како би постали равноправни у односу на друге грађане, па тек онда повећају плате државним службеницима. Да ли се заборавља чињеница да су пензије стечено право?
Из штампе је 28. априла изашао 159. број „Војног ветерана“ који на 32 странице доноси више занимљивих прилога.

 

 

Коментари  

 
#10 Саво 24-05-2017 07:37
Господине Рале, ја нисам правник али сам научио ишчитавати и правилно тумачипи законе и подзаконске акте.
По питању 20% на увећани стаж осигурања, ја сам редовним путем то право у складу са законом решио;
а)добио сам решење Фонда ПИО којим се ставља ван правног дејства решење Фонда СОВО,
б)новим решењем остварио сам наведено право ( утврђен нови износ пензије, број бодова и вредност бода).
Моје решење несебично сам доставио Удружењу војних пензионера, па се можете упознати са садржајем истог.
 
 
#9 Admiralov prijatelj 11-05-2017 20:51
Osim sto je viceadmiral Dušan Rakić,hapsen policija je protiv njega podigla krivičnu prijavu. U prijavi koju je dobio na kućnu adresu,nema čitkog potpisa odgovornog lica,kao ni pečata ustanove,koja ga šalje.Rakić je osim što nema nogu,imao i moždani udar,koji je ostavio određene posledice. Do sada smo se obratili mnogim ustanovama,ali niko nema sluha za njegov slučaj. Ako neko na bilo koji način ima mogućnosti da pomogne admiralu,koji je žrtvovao sve za svoju zemlju(imate njegovu biografiju na internetu,a i u ovom izdanju Veterana),molim Vas da ga komunicirate na e-mail dusanrakic222@o utlook.com
Hvala
 
 
#8 jevto 11-05-2017 13:55
Danas je na skupstinskom zasedanju narodni poslanik Balsa Bozovic predlozio da se ukine protivustavan i sraman zakon o umanjenju konkretno penzija jer je to steceno zagarantovano pravo. Kako kaze poslanik Bozovic za slicnim zakonom su posegle i zemlje kao sto je Italija, Grcka, Portugalija, ali su nezavisni ustavni sudovi tih zemalja odmah te zakone proglasili neustavnim. Jasno je bilo bi neverovatno da to uradi i nas Ustavni sud jer je i maloj deci jasno pod kakvim pritiskom aktuelne vlasti radi. Da komedija bude veca ni jedan poslanik iz reda penzionerske populacije nije glasao za taj predlog poslanika Bozovica. Zakljucak je jasan sam po sebi, uzaLud je pokojni Toma Roksandic izveo konje pred skupstinu.
 
 
#7 celik 08-05-2017 17:47
u potpunosti se slazem sa predlogom da se pokrene pomenuta inicijativa.Mislim da bi se samim cinom dodele spomen medalje za ucesce u borbenim dejstvima koliko toliko odalo priznanje penzionisanim staresinama za njihov patriotizam i pozrtvovanje u tim dogadjajima.
 
 
#6 DRAGAN 07-05-2017 11:19
Kada ce UVPS ozbiljnije raditi po pitanju stambenog obezbedjenja vojnih penzionera.Ima nas koji cekamo resavanje ovog vaznog pitanja po 35 godina i da nikada nismo imali stan iz VSF.
 
 
#5 Krle 03-05-2017 18:07
Sveto,moji potčinjeni komandiri odelenja,tenkov a,vodova ičeta dobiše spomen medalje jel su u aktivnoj službi,a nas oterase u penziju--i zaboraviše nas ! To nam je najveće priznanje za odbranu otadžbine 199o-1999.Koja diskriminacija, a mi ćutimo.
 
 
#4 Rale 03-05-2017 10:25
Ima li pravnika koji bi nam rekli bilo šta o 20% na beneficirani staž preko 40 godina radnog staža i treba li ići na parnicu za 4,21%(što nam je ukradeno). Šta preduzima UVPS povodom zakona o "krađi dela penzije".
 
 
#3 Dragan 01-05-2017 10:03
Tražili smo - dobili smo. Da li ima neko ko može da objasni šta penzioneri hoće? Rukovodstvo tera svoje, članovi teraju svoje. Nikako da se dogovore. Svi uz partiju šaha komentarišu, ali kad treba, svi ćute, kažu: kako drugima tako i nama. Ili onu poznatu: Tako naređeno. Dokle? :zzz
 
 
#2 BMP 30-04-2017 19:00
Потпуно подржавам Светин предлог. Појединици су, високих чинова, и по одласку у пензију добили ове Спомен медаље, и нека су али шта је са свима осталима? Ако наша држава нема довољно финансијских средстава за израду медаља, па нека нам њихову израду и дистрибуирање и наплати. Не би било први пут. Акцију покренути што пре.
 
 
#1 Света 29-04-2017 17:44
Када ће УВПС покренути акцију доделе спомен медаље за учешће у борбеним дејствима за одбрану отаџбине 1990.-1999.? Та спомен медаља је дељена активним припадницима међу којима су је неки добили који нису ни омирисали барут а камо ли били у борби.Надам се да ће се овим мојим натписом покренути акција да и пензионисане војне старешине које су биле активне у наведеном пероду добију ту спомен медаљу за успомену пред новим нараштајем.
 

Додај коментар