Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 84 gostiju na mreži
Шта доноси јануарски број ,,Војног ветерана“
понедељак, 06 фебруар 2017 08:42

Из штампе је 31. јнуара изашао 155. број „Војног ветерана“ који на 32 странице доноси више занимљивих прилога.

 

,,Војни ветеран“ детаљно извештава о посети министра одбране Зорана Ђорђевића пензионисаним старешинама који већ 25 година, у својству ,,привременог смештаја“ станују у новосадским касарнама. Подаци који се наводе у тексту чији је наслов СВЕОБУХВАТНО РЕШАВАЊЕ СТАМБЕНИХ (НЕ)ПРИЛИКА охрабрују јер ће ускоро доћи до прве велике поделе станова у том граду.

 

У уводнику под насловом ,,ОТОПЉАВАЊЕ“ ПЕНЗИЈА пише  да се с

нестрпљењем очекује да се посланици Народне скупштине изјасне поводом народне иницијативе око 34.000 потписника у организацији Удружења војних пензионера Србије да се пензије врате на ранији ниво. По поднетој уставној жалби Удружења, Уставни суд треба да утврди јесу ли повређена права у односу на недефинисани рок умањења пензија и у погледу изостанка управног спора.

 

 

У рубрици ,,Поводи“ наш лист се бави случајем ,,Тузланска капија“

Шта је показала анализа тузланског случаја „Кaпија“ можете прочитати у чланку чији је наслов НАУКОМ ДО ИСТИНЕ. У том тексту се наводи да се

током ратова на простору СФРЈ из деведесетих година догодило више режираних случајева како би се ЈНА, ВРС и ВЈ оптужили за злочине над цивилним становништвом, а заправо те акције предузимала је супротна страна. По свему судећи долази време суочавања са истином и одвијања обимног клупка тешких лажи са великим ефектима.

 

Зашто опада природни прираштај становништва у Србији тема је рубрике ,,Друштво“. Познати стручњак у тексту чији је наслов ВИШЕ УЗРОКА СУМОРНЕ СИТУАЦИЈЕ наводи да су основни фактори сталног опадања становништва у Србији: измењени друштвено-политички услови живљења, смањен раст животног стандарда становништва, пад запошљавања становништва у привредним и ванпривредним  делатностима, ниво превентивне заштите становништва, ниво хигијенско-медицинских мера заштите и збрињавања становништва и други.

 

Пензионисани официри, подофицири и грађанска лица на служби у ЈНА, актери драматичних збивања из друге половине 1991. године обележили су 25-годишњицу успешне одбране, изласка из блокаде и премештања ЦВТШ КоВ ЈНА „Генерал армије Иван Гошњак“ из Загреба у Србију. На који начин су то учинили и како са дистанце гледају на тај догађај, сазнаћете ако прочитате текст под насловом  ЈУНАЦИ ЗАГРЕБАЧКОГ ЦРНОМЕРЦА.

Осматрачница

 

УНИФОРМА НИЈЕ ОДЕЛО наслов је занимљивог текста о злоупотреби свечане униформе у режији пензионисаног официра. У поднаслову тескта се наводи: ,,Док је, у неку руку, оправдано и разумљиво да се пензионисани официри и подофицири у униформи појаве приликом обележавања државних и војних празника, укључујући и дан неке јединице, дочек бизнисмена у униформи представља ружну слику, недостатак слуха за протокол и избегавање реалности уређених система у правној држaви“

 

Рубрика ,,Други пишу“ доноси три текста о томе да ли ће бити враћено служење војног рока. Тако се у тексту нааловљеног са ВОЈСКА ИЗМЕЂУ ЧАСТИ И СОЦИЈАЛЕ наглашава да ,,осим Русије, у Европи обавезан војни рок имају Аустрија, Швајцарска, Грчка, Финска, Данска, Норвешка, Украјина и Молдавија. Други текст чији је наслов САЗРЕВАЊЕ ГУШТЕРА казује:

,,Војничке приче и носталгично запомагање о прошлим временима, када смо, као дечаци, одлазили у касарне широм старе Југе, од Кичева до Випаве“.

 

Мајор Милан Тепић херој међу херојима је наднаслов серијала чији нслов

ХРАБРО У ЛЕГЕНДУ И ВОЈНИЧКИ ЧАСНО  најречитије говори о јунаштву које превазилази све границе. У том тескту се наводи: ,,Бојовници су наваљивали као бесни пси, мајор Тепић је то и чекао. Желео је да им што скупље преда складиште. Када је видео једног који је покушао да упадне у магацин и усмрти га, потпалио је штапин, ватрена змија је као муња зафијукала. Грмнула је страховита експлозија! Синула је светлост као у по бела дана“.

Наш лист доноси и занимљиву репортажу о официру у пензији Велибору Милојевићу који је храбро спасио војника приликом бацања бомбе. Наиме у тексту чији је наслов ЈАЧИ ОД БОМБЕ говори се о човеку који би и данас као тешки инвалид исто поступио као што је то учинио у чину потпоручника. Његова хуманост и одговорност су набоља илустрација какву смо војску имали, упркос бројним нападима оних који су хтели да је по сваку цену дерогирају и смање јој углед у народу.

 

Наш лекар Часлав Антић, доајен војне медицинр пише од здравственим проблемима који опседају многе људе. Под насловом МУТИРАНИ ВИРУС ГРИПА НАПАДА  он наводи да је у борби против те сезонске болести најважнија благовремена вакцинација. Иако не постоји специфична вакцина за мутирани вирус, вакцинисани против сезонског грипа по правилу прележе ту болест са знатно блажом клиничком сликом и мањим ризиком од смртног исхода. Многи избегавају вакцинацију, не схватајући да се од грипа много више умире него од свих несрећа које се догоде у свету.

 

 

Коментари  

 
#1 Vasić R. Dejan 14-02-2017 15:53
PITAM_Da li vraćanje penzija na nivo novembar 2014.g. znači da iskorišćenost naših sredstava i imovine, neće podlegati i obavezi Države za isplatom i kamata po zakonu!

Da li će ta isplata biti odjednom ili u ratama, ili kako drugačije.
 

Додај коментар