У Клубу пензионера Ужицу је 22. децембра одржана је годишња скупштина Општинског градске организације УВП тог града. Свечани скуп који је био посвећен и обележавању Дана ЈНА отворио је председник ГрОд Ратко Ђорђевић. У председниковом извештају о раду у последњих годину дана на првом месту се нашла неповољна стамбена ситуација и набрајање шта је Удружење с тим у вези предузело. Наиме, град се, на основу уступљених војних објеката, обавезао да ће систему одбране испоручити седам до десет станова, али се рокови стално пролонгирају. Према чврстим обећањима, до краја године ће у Ужице стићи представници Дирекције за имовину Владе Републике Србије, који би требало да са локалним властима потпишу одговарајући документ, па се очекује напредак у блиском наредном периоду.

Здравствено обезбеђење оцењено је повољном оценом, али је изнето неколико примедби на рад Војномедицинске академије. Прошле године, у просторијама Градског одбора УВП Ужица, организован је мини систематски преглед, којем се одазвало више од тридесет корисника војне пензије. Реч је о некој врсти превентивног прегледа који је прихваћен као могућност да се на време предупреди ширење болести или спречи оболевање. С обзиром на одјек коју је имала та активност, договорено је да то убудуће постане редовна пракса.

 

На састанку је замерено активистима да нису посетили све болесне и времешне колеге, па је договорено да се то учини у наредном периоду. Изнет је и податак да са војним пензионерима којима је потребна помоћ није установљена одговарајућа комуникација, тако да ће чланови Градског одбора предузети одговарајуће организацијске мере.

Председник УВПС Љубомир Драгањац је ужичкој организацији одао признање што је прикупила петоструко више потписа од броја чланова као подршку за народну иницијативу којом се захтева враћање пензија на ранији ниво. По резултатима, како су показале анализе, ужичка организација је најуспешнија у УВПС. Он је обавестио кориснике војне пензије шта ће све донети реформа војног здравства, говорио је о стамбеним (не)приликама и мерама које је покренуло Министарство одбране. Такође је обавестио присутне да се ускоро очекује да Влада Републике Србије продужи рок за вансудско поравнање. Та могућност, по свему судећи, важиће све до 31. 12. 2017. године. Председник Удружења пружио је присутнима и друге текуће информације.

Адвокат Милисав Курмазовић говорио је војним пензионерима о томе којом динамиком судови доносе пресуде на основу тужби за ванредно усклађивање пензија за 11,06 одсто по вредности бода од 9,02 динара и да се с пажњом прати какву ће одлуку донети Међународни суд за људска права у Стразбуру, како би се остварило право на вредност бода од 9,40, јер је редовно повећање пензија уврштено у ванредно. Присутне је обавестио да ће иницирати процедуру оцењивања уставности Правилника о решавању стамбених питања у Министарству одбране. Заложио се да већина у УО Републичког Фонда ПИО буде из редова пензионерске популације и напоменуо да би за пензионере било боље да бање и рехабилитациони центри у Србији и даље остану под окриљем РФ ПИО.

На скупу се чуло и то да је Градска организација локалној самоуправи понудила ангажовање у реализацији обележавања 75-годишњице Ужичке Републике, али је стигао одговор да је уговор о томе склопљен са једном београдском фирмом.

Чланови Скупштине једногласно су усвојили поднете извештаје и планове за рад у наредном периоду.

У наставку је организовано дружење уз богат културно-уметнички програм и добре музичке нумере. Да се негдашњи празник армије не заборави.