Низом активности у Србији је 2. децембра обележен Дан војних ветерана. Свечаности су започеле у преподневним часовима, када су, у знак поштовања и сећања на оне који за отаџбину дали своји животе, представници војне делегације у сарадњи са локалним самоуправама и ветеранским удружењима положили венце на споменике палим борцима и жртвама ослободилачких ратова Србије.

Делегација Удружења војних пензионера Србије коју су сачињавали председник Љубомир Драгањац, Остоја Поповић и Добривоје Димитријевић положила је венац на Споменик жртвама ратова и браниоцима отаџбине од 1990 до 1999. године на Савском тргу у Београду.

 

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић поводом 4. децембра – Дана војних ветерана, приредио је пријем за представнике ветеранских удружења.

Скупу у Великој ратној сали Старог генералштаба присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, угледне званице, представници традиционалних и ветеранских удружења, као и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Преносећи војним ветеранима поздраве министра одбране, начелник Генералштаба је изразио задовољство што се Дан ветерана други пут у новијој историји обележава на посебно свечан начин.

– Министарство одбране, Војска Србије и влада брину о ветеранима. Можда то и није довољно, али чине све што могу да се наши ратници осећају часно и достојанствено, а онда и да им помогнемо у решавању свакодневних проблема, посебно породицама палих бораца, рекао је генерал Диковић додајући да му је посебно драго што су сви војни ветерани у функцији изградње способности наше војске.

У Дому гарде одржана је Свечана академија на којој је говорио државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић. Он је истакао да је заједничка обавеза свих надлежних државних органа и министарстава да радом и вољом истрају у очувању успомене на оне који су за данашњу слободу током минулих ратова дали своје животе.

‒Министарство одбрана и Војска Србије се са посебним пијететом односе према овом војном празнику. Са изузетном пажњом негујемо традиције историјских догађаја ослободилачких ратова Србије и остварујемо  веома добру сарадњу са удружењима које баштине војне традиције. На крају желим да одам почаст, признање и захвалност свим војним ветеранима, војницима и родољубима који су својим радом, личним залагањем и пожртвовањем допринели изградњи система одбране Републике Србије. Хвала вам у име Србије, поручио је, између осталог, Ненад Нерић.

Дан војних ветерана обележен је у свим командама, јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије.


Иначе, Дан војних ветерана се обележава 4. децембра у спомен на дан када је, 1912. године, потписано примирје у Првом балканском рату. Тада је око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање стари ратник, модерним језиком речено – ветеран.

 

--