Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 103 gostiju na mreži
Широм Србије обележен Дан војних ветерана
субота, 03 децембар 2016 15:41
Низом активности у Србији је 2. децембра обележен Дан војних ветерана. Свечаности су започеле у преподневним часовима, када су, у знак поштовања и сећања на оне који за отаџбину дали своји животе, представници војне делегације у сарадњи са локалним самоуправама и ветеранским удружењима положили венце на споменике палим борцима и жртвама ослободилачких ратова Србије.

Делегација Удружења војних пензионера Србије коју су сачињавали председник Љубомир Драгањац, Остоја Поповић и Добривоје Димитријевић положила је венац на Споменик жртвама ратова и браниоцима отаџбине од 1990 до 1999. године на Савском тргу у Београду.

 

Начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић поводом 4. децембра – Дана војних ветерана, приредио је пријем за представнике ветеранских удружења.

Скупу у Великој ратној сали Старог генералштаба присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, угледне званице, представници традиционалних и ветеранских удружења, као и припадници Министарства одбране и Војске Србије.

Преносећи војним ветеранима поздраве министра одбране, начелник Генералштаба је изразио задовољство што се Дан ветерана други пут у новијој историји обележава на посебно свечан начин.

– Министарство одбране, Војска Србије и влада брину о ветеранима. Можда то и није довољно, али чине све што могу да се наши ратници осећају часно и достојанствено, а онда и да им помогнемо у решавању свакодневних проблема, посебно породицама палих бораца, рекао је генерал Диковић додајући да му је посебно драго што су сви војни ветерани у функцији изградње способности наше војске.

У Дому гарде одржана је Свечана академија на којој је говорио државни секретар у Министарству одбране Ненад Нерић. Он је истакао да је заједничка обавеза свих надлежних државних органа и министарстава да радом и вољом истрају у очувању успомене на оне који су за данашњу слободу током минулих ратова дали своје животе.

‒Министарство одбрана и Војска Србије се са посебним пијететом односе према овом војном празнику. Са изузетном пажњом негујемо традиције историјских догађаја ослободилачких ратова Србије и остварујемо  веома добру сарадњу са удружењима које баштине војне традиције. На крају желим да одам почаст, признање и захвалност свим војним ветеранима, војницима и родољубима који су својим радом, личним залагањем и пожртвовањем допринели изградњи система одбране Републике Србије. Хвала вам у име Србије, поручио је, између осталог, Ненад Нерић.

Дан војних ветерана обележен је у свим командама, јединицама и установама Министарства одбране и Војске Србије.


Иначе, Дан војних ветерана се обележава 4. децембра у спомен на дан када је, 1912. године, потписано примирје у Првом балканском рату. Тада је око 400.000 бораца Војске Краљевине Србије добило звање стари ратник, модерним језиком речено – ветеран.

 

-- 

 

Коментари  

 
#1 Momir 05-12-2016 14:37
Molim redakciju "Vojnog veterana" da napiše tekst o velikoj grešci naše države što je penzionisala pukovnika Tamburića, velikog stratega i intelektualca, nezamenljivog i najomiljenijeg oficira u zadnje tri decenije na Balkanu, velikog ratnika i raskošnog vojnog talenta i da se podrži inicijativa da se imenovani vrati u aktivnu službu, unapredi u čin generala armije i postavi za NGŠ. Jer, šta ako počne štrajk glađu? Bruka!
 

Додај коментар