Из штампе је 1. децембра изашао 154. број „Војног ветерана“ који на 36 страница доноси више занимљивих прилога.

 

У уводнику као носећем прилогу броја аутор се бави недавно завршеном уставном иницијативом која је поднета Народној скупштини Републике Србије. Под насловом „ВЕРА У ПРАВДУ“ наводи се „да се правна држава не може оглушити о оправдане захтеве пензионера да им месечне принадлежности буду враћене на ниво од пре две године. Све масовнији захтеви оштећених војних пензионера значајно су оснажени прикупљањем 33.898 потписа којима се покреће уставна иницијатива за усвајање два закона за враћање ранијих права.

 

 

У извештају са свечаности нишких војних пензионера поводом 23 године од формирања УВПС под насловом „ПОНОСНИ НА ДЕЛА У КОРИСТ ЧЛАНОВА“ крије се неколико актуелних одговора на горућа питања која тиште војне пензионере.

 

Колективни члан УВПС Клуб генерала и адмирала Србије представљен је текстом који је својеврстан рапорт са седнице Скупштине Клуба, на којој је анализиран рад током минулих дванаест месеци, а донет је и план рада за идућу годину. За новог председника Клуба изабран је генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, а за председника Извршног одбора генерал-мајор у пензији Лука Кастратовић.

 

Занимљиво казивање о пуковнику у пензији Звонимиру Јанковићу, који се више од две деценије бави научно-истраживачким радом обележено је насловом „КОНСТРУИСАО ,ЧУДО’ ОД ТЕХНИКЕ“. О чему је реч, сазнаћете ако будете прочитали текст.

 

О биолошкој регресији становништва Србије пише проф. др Слободан Мишовић, пуковник у пензији. У тексту насловљеном „ЗВОНА ЗВОНЕ НА УЗБУНУ“ он наводи: Ако се настави садашњи тренд опадања природног прираштаја, Срби би половином 21. века могли постати мањина у сопственој држави.

 

Негдашњи оперативац Управе безбедности ССНО генерал-потпуковник у пензији Александар Васиљевић у новом наставку казивања о хрватском пролећу 1991. године  под насловом „ПРОФЕСИОНАЛНО ПОСТУПАЊЕ СЛУЖБЕ БЕЗБЕДНОСТИ“ пише о томе како се обрео у осињак ,,зенговаца“ и разговарао са министром Шпегељом, којег је требало ухапсити.

 

Наш стални сарадник Влада Ристић, потпуковник у пензији и негдашњи уредник у листу „Војска“ уз 160 годишњицу рођења Николе Тесле у наслову саопштава велику истину о нашем научнику ,,ВЕЛИКИ ПРОТИВНИК РАТА“. Прилог садржи низ занимљивих чињеница о Тесли.

 

У оквиру рубрике ДРУГИ ПИШУ „Војни ветеран“ објављује текст новинара ,,Политике“ Александра Апостоловског под насловом „ПАД У СРЕМСКИ БЕРМУДСКИ ТРОУГАО“ о томе како је оборен авион Ф-117 а, на основу књиге пуковника Славише Голубовића, који је 1999. године био један од командира у Трећем ракетном дивизиону чувене 250. бригаде.

 

Такође преносимо и текст Мирослава Лазанског „НЕМА ТИТА, СМЕТА МИТА“.

 

,,Војни ветеран“ се бави и војном вежбом припадника руске, белоруске и српске војске ,,Словенско братство 2016“ која је маркирана насловом ,,УНАПРЕЂЕЊЕ ОПЕРАТИВНИХ СПОСОБНОСТИ“ и извештајем са војних полигона ,,РАТНЕ ИГРЕ НА БАЛКАНУ“.

 

У оквиру рубрике ТРАДИЦИЈЕ под насловом ,,РОДОЉУБЉЕ ОФИЦИРА И ВОЈНИКА“ објављујемо први одломак из књиге о народном хероју Милану Тепићу из пера мајора у пензији Новице Пешића.

 

Рубрика ИСТОРИЈА се под насловом ,,ОГЊЕМ И МАЧЕМ НА СРПСТВО“ бави веком погрома над Србима. Аутор текста је пуковник у пензији Радисав Ристић.

 

Нови број „Војног ветерана“,  доноси и обиље текстова из општинских-градских организација и месних одбора УВПС које су написали наши сарадници.

 

У току је претплата на ,,Војни ветеран“ за 2017. годину, која се може реализовати у општинским и градским одборима УВПС.

 

ВОЈНИ ВЕТЕРАН“ је једини лист у Србији који се превасходно бави правима војних пензионера. Проверите зашто га редовно читају ваше колеге.