ПОДРЖИМО И ПОТПИШИМО НАРОДНУ ИНИЦИЈАТИВУ

ЗА ВРАЋАЊЕ УМАЊЕНИХ ПЕНЗИЈА

 

Ускоро ће две године од како су, уз помоћ параграфа једног од најкраћих закона икада донетих на овим просторима (Закон о привременом уређивању начина исплате пензија), умањене пензије, осим онима чија су месечна примања била до 25.000 динара. Та мера довела је у веома тежак економски положај огромну већину грађана који су деценијама улаћивали у одговарајући фонд, како би били збринути у трећем добу. Овим законом просечна војна пензија смањена је за око 15,6 одсто, а обухваћено је 96 одсто корисника војне пензије.

 

Као што је познато, Удружење војних пензионера Србије је од прве најаве могућности да пензије буду мање, реаговало тако што се супроставило тој мери, уз навођење више аргумената. Када је Закон донет, поднета је уставна иницијатива за његово укидање, али је Уставни суд одбацио наш поднесак као неоснован. Да смо били у праву својеврсна потврда је и то што је од 12 судија, њих четворо издвојило своје мишљење. У међувремену Удружење је поднело другу уставну иницијативу, наводећи да Закон не омогућава вођење управног поступка и да, осим у наслову, нигде није одређено докле ће да траје. Очекујемо да се тим поводом огласи Уставни суд.

Пензионери су доношењем споменутог закона доведени у неравноправни положај у односу на оне који раде у државним службама. Запосленима у јавном сектору плате су смањене за 10 одсто, док су неким категоријама пензионера примања смањена чак за 25 одсто. Указивање да је онима који најмање имају, узето највише није дало резултате, па је народна иницијатива правно легална могућност да се поврате ранија права која су новим законом умањена.

Народном иницијативом могуће је вратити пуни износ закинутих пензија. Потребно је да обезбедимо 30.000 потписа, како би документ био валидан. Право на потпис имају и чланови породица војних пензионера са правом гласа, али и сви други грађани који подржавају враћање пензија на пуни износ.

Tај одговоран, обиман и важан посао урадиће општински и градски одбори УВПС. Верујемо да ће се корисници војне пензије на време обавестити о месту и времену прикупљања потписа. Потребно је само да ступите у везу са општинским-градским одбором и да од њих добијете потребне инфромације. Према законској регулативи, прикупљање потписа за народну иницијативу траје само седам дана. Дакле, предстоји много посла за мало времена. Само добром организацијом овај задатак се може одрадити успешно. Прикупљањем најмање 30.000 потписа показаћемо јединство, одлучност, снагу, организованост и углед наше организације. Учинимо све да нам окрњене пензије буду враћене.

Потписивање народне иницијативе биће организовано на целокупној територији Републике Србије у организацији општинских-градских одбора УВПС до 26. октобра 2016. године.

УДРУЖЕЊЕ ВОЈНИХ ПЕНЗИОНЕРА СРБИЈЕ