Поводом предстојећег протеста Удружење синдиката пензионисаних војних лица Србије, а који се односи на остваривање права на закинути део пензије од 11,06 одсто, најављеног за 15. март ове године, Удружење војних пензионера Србије неће се придружити организацији те манифестације. У складу са принципијелним ставом УВПС да ће се за сва оспорена права борити свим легалним и легитимним средствима, укључујући и протесте, али протесте само када сва правна средства буду исрпљена, Удружење сматра да још није наступио тај тренутак.

Очекује се да се поводом 4,21 одсто, које судови нису признали у оквиру ванредног усклађивања од 11,06 одсто, огласи Уставни суд Србије, а потом је могуће правду задовољити на Међународном суду за људска права у Стразбуру.

Удружење сматра да је организовање и учешће у протесту у време изборне кампање веома осетљиво питање и да би нанело штету угледу војних пензионера. Протест би могао да се тумачи као подршка позицији или опозицији, па би попримио карактеристике политичке борбе, а и сврставања у поједине таборе, што је у директоној супротности са чланом 1. Статута  по коме је Удружење војних пензионера Србије нестраначка организација.