Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 84 gostiju na mreži
Скуп војних пензионера на којем је обзнањено продужење рока за вансудско поравнање дуга за пензије
петак, 04 март 2016 13:04
У Свечаној сали Дома ВС у Београду 4. марта одржан је састанак представника Удружења војних пензионера Србије, којем су присуствовали министар за рад, запошљавање и борачка питања Александаер Вулин, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Негован Станковић, директор Републичког фонда за ПИО Драгана Калиновић и председник Управног одбора за Фонд ПИО Бранислав Митровић.

После уводног излагања председника УВПС Љубомира Драгањца, војним пензионерима се обратио министар за рад, запошљавање и борачка питања Александар Вулин.

Министар се обратио са господо генерали, господо официри и подофицири, наглашавајући да су војни пензионери војници овога народа, наводећи да се данас потврђује оно што се знало да држава држи своју реч. Што је обећано, то је и учињено. До сада је, како је напоменуо, решено 33.625 предмета.

,,На молбу вашег удружења, које стварно морам да похвалим, јер брине о вама, договорили смо се и изашли у сусрет вашој жељи да за отприлике 26.000 пензионера дамо могућност да се заврши на најбољи начин, по истој процедури као и у првом Закључку, све до 31. децембра 2016. године се поравнају са Фондонм ПИО и у току месец дана добију свој новац у једној јединој рати”, истакао је минситар Вулин.

Директор РФ ПИО Драгана Калиновић је рекла да је скоро 30.000 уговора о вансудском поравнању окончано у два месеца, уз велику подршку Удружења војних пензионера Србије. Предлог за продужење рока за вансудско поравнање које нам је уступио председник УВПС ЉубомирДрагањац  упутили смо министру Вулину, на основу чега је Влада републике Србије донела Закључак о продужењу рока. Она је навела да ће на адресе војних пензионера којисе нису вабнсудски поравнали са РФ ПИО ових дана упутити нови позив за поравнање.

Председник УВПС потом се детаљно осврнуо на активност коју је Удружење водило ради остваривања права на ванредно усклађивање пензија, анализирајући актуелну ситуацију.

Драгањац је, између исталог рекао:

,,За потпуно разрешење овог осмогодишњег проблема потребно је:

 • Да Министарство правде покрене инцијативу да се скрати време пресуђивања, јер се заиста ради о једноставним предметима, чије је пресуђивање у суштини административно техничког карактера. Исто тако потребно је размотрити могућност преусмеравања и прерасподелу предмета по судовима.
  • Надлежни судски органи треба да покрену питање уједначавања судске праксе нарочито по питању застарелости. Недопустиво је да у једном суду једне судије досуђују 2008 и 2009.госину, а друге одбијају. Исто тако по овом питању се треба отклонити и различито поступање Фонда ПИО (неке филијале се жале, а неке не).
  • Одређивање судских трошкова је веома различито. Неки судови и судије за прекинуте наплаћују само таксу у износу од 2.800 динара, а други наплаћују таксу за тужбу и таксу на пресуду, што код већих износа дуга износи до 30.000-70.000 динара. Исто тако неке судије одређују таксе на тужбу и пресуду на тужени износ, други то одређују на досуђени износ, што је знатно мање
  • Удружење сматра да је проблем дуга делимично решен и да је за потпуно разрешење овог проблема потребно што пре доношење одлуке Уставног суда по поднетим уставним жалбама. Ми смо дошли до податка да је Уставном суду подмето више од хиљаду жалби по донетим пресудама виших и апелационих судова који нису прихватили да се ванредно повећање од 11,06 одсто рачуна на вредност бода 9,40, колико је за КВП износио 1. 1.2008. године и на примену застарелости на период изван три године од подношења тужбе.

Ми ћемо се ускоро по овом питању обратити Уставном суду са захтевом да се одлука донесе што пре и молимо да то учини и Влада. Уколико би Уставни суд донео позитивну одлуку сматамо да то право КВП треба да остваре правичним одлуама надлежних органа и треба све учинити да КВП не буду принуђени да то право остварују преко суда!.

У припреми за овај састанак Удружење је предлагало да то буде трибина, на којој би се расправљало о остваривању права социјалног осигурања војних осигураника као што су:

 1. Када ће се вратити пензије на законски износ, односно када ће престати да важи Закон о привременом уређивању начина исплате пензија. Овим законом 96 одсто војних пензионера има умањене пензија.
 2. На којим начин обезбедити финансијска средства за стамбено обезбеђење војних пензионера. Око 3.200 војних пензионера нема стан, а око 5.000 нема потпуно решено стамбено питање.
 3. Како обезбедити функционисање војног здравства у недостатку новчаних средстава са трендом сталног смањења и њиховог наменског усмеравања.
 4. Законом о Војсци Србије и изменама Закона о ПИО са применом од 1. 1. 2008. године створене су недопустиве и велике разлике у висини пензија за професионалне припаднике итог чина и положаја и платне групе,
 5. Да се пензијско и инвалидско осигурање војних осигураника из Фонда ПИО варати у Фонд за СОВО и тиме створи, као и раније, јединствен систем социјалног осигурања.

Добили смо одговор да због избора новог министра одбране и предстојећих избора није могуће организовати трибину, али у наредном периоду то треба свакакако организовати. Ова и друга питања Удружење ће искључиво решавати преко институција система”.

Опширнији извештај доносимо у идућем броју ,,Војног ветерана”

 

Коментари  

 
#11 marko 10-03-2016 08:58
Vratiti penz.na nivo iz novembra 2014
 
 
#10 Nada 10-03-2016 08:57
Vratiti penzije na nivo novemra 2014.uzeto je vise od zak
Regul.koje sam stekla radom 40 g.dobila sam resenje za vss pa mi je i penz velika.pa je uzeyo vise od 25/:
 
 
#9 Janko 10-03-2016 08:52
Vratiti penzije pd decemra 2014
Nama je uzeto dobra rata kredita
 
 
#8 sakisa 09-03-2016 10:29
I pored svih dogovora i obećanja,osnovn i sud u ZR 03.12.2015.donosi presudu,prvi put ya moj predmet,za vrednost boda 6,47,sa zastarelošć od dve godine,a Fond PIO se žali i na takvu presudu.Dali je to"osveta" za nas koji nismo pristali na njihovo poravnanje da se što više odloži proces,ili ko zna šta. :sad: :cry:
 
 
#7 Djuza 06-03-2016 18:47
Stvarno bih zamolio nekoga iz UVPS da nam pruži realnu iformaciju o tome, koliko je naših kolega odustalo od tužbi tj. izvršilo vansudsko poravnanje. Ovo iz razloga informisanosti članstva, a, takođe i zbog toga što se u medijima mogu pročitati razne cifre koje su znatno veće ili manje, u zavisnosti ko pruža infromacije istima. Čemu sve ovo? Ljudi, dajmo budimo, jednom, zaista transparentni. Ne vidim, zaista, svrhu da se tu nešto skriva.
 
 
#6 Света 06-03-2016 14:08
Да се пензијско и инвалидско осигурање војних осигураника из фонда ПИО врати под МО у оквиру фонда за СОВО а и стечена права војних осигураника која су имали пре 2000 године. То исто важи и за стамбени фонд у који су војни пензионери читавог радног века улагали по 4,5% од бруто месечне плате а сада умиру као подстанари. Поставља се питање ко се обогатио гашењем и укидањем права на станове из тог фонда пензионерима и избеглим војним припадницима који су часно извршавали своју војничку дужност а сада са ратним ранама на телу и души умиру по подстанарским влажним собама и подрумима.
 
 
#5 Mitar Pejic 05-03-2016 20:37
Pitam - zasto i nakon uskladjivanja i povecanja,imam manju penziju nego prije. Zasto povecanje nije islo na iznos prije nego nam je "uzeto" za solidarnost i kada ce se vratiti nivo na predjasnji ?
 
 
#4 Mitar Pejic 05-03-2016 20:35
Zasto povecanje nije na iznos prije "uzimanja' za solidarnost ? Tako sada i nakon uskladjivanja i povecanja penzija mi je manja nego sto je bila.?
 
 
#3 Nikola 05-03-2016 11:30
Molim nekoga, ko se bavi ovom problematikom, da objasni koliko je smanjena u % penzija KVP. Premijer kaze oko 5 - 6 %, a ja izracunao preko 22%, pa sam u dilemi kome da (ne)verujem.
 
 
#2 Sava 04-03-2016 23:27
:oops: ista prava za one koji idu na vansudsko poravnjanje i one koji su usli u sudski postupak i imaju pozitivno resenje istig.Svako ima pravo da odluci nacin da ostvari ono sto mu zakonom nedvosmisleno pripada,te nema realnog razloga sto se "koci"isplata validnih sudskih resenja.
 

Додај коментар