Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 113 gostiju na mreži
Колико се дуго чека на поједине прегледе на кабинетима ВМА
петак, 29 јануар 2016 04:42
После обраћања председника УВПС ЉубомираДрагањца надлежним институцијама у систему одбране поводом стања и проблема у војном здравству, из Војномедицинске академије је стигао одговор на питање колико се на појединим кабинетима чека на преглед. Већи део тог дописа доносимо у изворном облику:

,,Са пресеком стања 20. 01. 2016. године у кабинетима Специјалистичке поликлинике, осим на реуматолошком, неуролошком, кардиолошком и кабинету за пластичну хирургију, нема чекања. Прегледи се заказују данас за сутра или данас за прекосутра за војне осигуранике. Такође, ради ефикаснијег прегледа активних војних лица и њиховог бржег враћања у јединицу, у свим кабинетима су пре подне у времену од 9 до 9,20 часова остављена два слободна термина. У то време без заказивања активна војна лица могу доћи са упутом изабраног лекара и да буду одмах прегледани (у прилогу акта достављамо и листу заказивањатермина).

Што се тиче функционалних дијагностика, листа чекања је:

-          КАРДИОЛОГИЈА: Холтер ЕКГ+ТА: АВЛ од 10-20 дана, војни пензионери и чланови породица 2 до 3 месеца; Ергометрија: АВЛ до 10 дана, војни пензионери и чланови  породица до 3 месеца; УЗ срца: АВЛ до 10 дана, војни пензионери и чланови породица 2 до 3 месеца; Стрес ЕХО: војни пензионери и чланови породица (септембар-октобар 2016).

-          ПУЛМОЛОГИЈА: нема листа чекања за бронхоскопију и спирометрију.

-          ЕНДОКРИНОЛОГИЈА: за војне осигуранике за ехо преглед и специјалистички преглед нема чекања.

-          НЕФРОЛОГИЈА: за војне осигуранике нема листи чекања. Прегледи се заказују у зависности од приспећа лабораторијских анализа или других захтеваних консултативних прегледа.

-          ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЈА: Колоноскопија 5-6 месеци; Ректоскопија 1 месец, Гастроскопија 2 месеца; Ехо абдомена 15 дана, ЕУС 15 дана, ЕРЦП 15 дана. Пацијенти који имају симптоме и знакове ,,аларма“ прегледају се у року од 7 дана.

-          ОФТАЛМОЛОГИЈА: Ласерфотокоагулација ратине за војне осигуранике заказује се у оквиру месец дана. Преглед за рефрактивну хирургију за војне осигуранике заказује се за крај марта 2016. године; Операција Excimer Laserom ( PRL i LASIK) заказана је за 23 војна осигураника, а заказивање се врши по датуму прегледа. Остала офталмолошка дијагностика (КВП, ОЦТ, ФА, УЗ, ОРТОПИКА, НАГЕЛ и ПАНЕЛ) за војне осигуранике се врши одмах у оквиру 1 до 2 дана, тако да не постоји листа заказивања.

-          ОТОРИНОЛАРИНГОЛОГИЈА: Ендоскопске интервфенције, војни осигураници заказани су до 26. 02. 2016. године. Аудиовестибулометрија - војни осигураници заказани су до 22.02.2016. године.

-          НЕУРОЛОГИЈА: ЕЕГ преглед, АВЛ војни пензионери и чланови породица – 1 дан; ЕМНГ преглед, за АВЛ први слободан термин је 03. 03. 2016. године, а за војне пензионере и чланове породица први слободан термин је 26. 4. 2016. године.

-          РАДИОЛОГИЈА:

Магнетна резонанца – прегледи:

• за неурорадиолошке процедуре: за АВЛ попуњени су термини до 07. 11. 2016. године године; за војне пензионере и чланове породица попуњени су термини до краја 2016. године.

• прегледи коштано-зглобног система: за АВЛ попуњени су термини од 08. 06. 2016. године; за војне пензионере и чланове породица попуњени су термини до 06. 06. 2016. године.

•Преглед абдомена, мале карлице, ентерографија: за АВЛ попуњени су термини до 31. 03. 2016. године; за војне пензионере и чланове породица, попуњени су термини до 19. 05. 2016. године.

МСЦТ прегледи – скенер: за све прсте прегледа војни осигураници чекају до месец дана од дана јављања.

ЕХОТОМОГРАФСКИ прегледи:  АВЛ се заказују по приоритету, а за војне осигуранике и чланове породица термини су попуњени до почетка маја 2016. године.

ДОПЛЕРСОНОГРАФСКИ прегледи: за АВЛ се заказују по приоритету, а за војне осгуранике и чланове породица термини су до почетка маја 2016. године.

НАПОМЕНА: презентовани подаци су само за амбулантне прегледе, с тим да се на истим апаратима прегледају и хоспитализовани пацијенти, у зависности од индикација и редова хитности, односно стања угрожености здравља. Листа чекања на преглед магнетне резоннце је дуга и због чињенице да МР апарат у току 2015. године није радио у три наврата у укупном трајању од скоро четири месеца.

Војномедицинска академија је установа која пружа терцијарни ниво здравствене заштите, па пацијенти који не захтевају хитну  медицинску помоћ, прегледе заказују према налазу и упуту лекара из примарне или секундарне здравствене заштите. Приоритет у прегледу војних осигураника дат је на свим кабинетима и функцијским дијагностикама тако што се дневно заказује 70 одсто војних, а само 30 одсто осигураника РФЗО. Хитни случајеви се збрињавају 24 часа у Цнетру хитне помоћи ВМА и војни осигураници не чекају на прегледе. Хоспитално лечење је исто приоритет и свакога дана на свим клиникама ВМА има довољан број постеља, а пацијети се примају у зависности од медицинских индикација.

Основни проблем због дугог чекања на поједине дијагностичке процедуре је недостатак апарата и уређаја, као и мањих кварова, нарочито средњег.

Војномедицинска академија стално указује на старост и недостатак апарата и уређаја, као и на чињеницу да је све мање кадрова на клиникама, што због одласка у пензију, тако и због чињенице да припадници ВМА учествују у мировним мисијама под окриљем Уједињених нација и Европске уније“.

Војномедицинска академија предлаже хитну попуну упражњених фромацијких места, нарочито у Сектору за лечење, а посебно наглашава потребу набавке нових уређаја и апарата.

Удружење војних пензионера Србије очекује од својих чланова да путем писама и имејлова, општинским и градским организацијама УВПС, или директно Извршном одбору УВПС (Београд, Браће Југовића 19),  доставе опис конкертних случајева и податке о прегледима и лечењу, а и предлоге у вези са ефикаснијом здравственом заштитом војних осигураника.

 

 

 

 

 

 

Коментари  

 
#19 Cekanje 01-03-2016 08:19
8 Sanja u pravu ste. Treba 2 meseca da uradis RTG zuba. U proslom veku je bio snimak RTG zuba odmah i sa istim ides na stomatologiju ili protetiku.
 
 
#18 M. Jovic 28-02-2016 12:40
Bio sam na kardiologiji 25.01.2016. Utekstu nalaza napisano je kontrola za 3 meseca, a pregled je zakazan za 10.08.2016.g. Dali esec na VMA ima vise od 60 dana izracunajte sami.
 
 
#17 Moma 17-02-2016 18:54
Na kliniici gastroenterolog ije stanje je takodje lose,sestre na salteru su totalno neljubazne,ne zele da diskutuju sa pacijentom,ne interesuje ih nista. A veze rade na sve strane, vecina pacijenata ima svog vodica koji ih uvede u ordinaciju bez zakazivanja,cek anja. Radi se o VMA.
 
 
#16 mornar 17-02-2016 17:21
Ja se lečim na toj istoj urologiji koju prozivate.Te sestre pored poslova na šalteru obavljaju i poslove u ambulanti.Ukoliko nemogu da zakažem ultrazvuk na VMA ja ga obavim u civilnoj ustanovi o trošku SOVO.Mnoge od Vas lekari dovode na snimanje ultrazvukom istog dana kad ste došli na pregled.Gužvu pravite sami.Ja dolazim pola sata pre zakazanog pregleda za ove tri godine uvek sam prozvan skoro tačno u minut kada mi je pregled zakazan.
 
 
#15 Miki 15-02-2016 20:52
Ne mogu da verujem da je ovakav odgovor stigao sa VMA.Treba ih pitati zasto nas obmanjuju i da li oni znaju kakva im je situacija na poliklinici.Sve sto su kolege penzioneri komentarisali je tacno, a posebno je alarmantna situacija na salteru urologije,jer je ponasanje sestara prema pacijentima sramotno i nedopustivo.
 
 
#14 Valjevac 09-02-2016 14:45
Za #13 TrajceSr:
Kolega Trajce, NE PLJUJ u bunar iz koga pijes vodu!
NIJE TACNO, da je medicinsko osoblje na Kabinetu Urologije neljubazno, i da izmedju sebe ne govore!?!? Pokusaj ti da pokazes ljubaznost, pa ce ti se istom merom vratiti...
Za stanje u cekaonici Urologije si u potpunom pravu!
 
 
#13 TrajceSr 08-02-2016 15:16
Ne vidim da je naveden UZ na urologiji. Tamo sam u zadnjih 10 meseci bio dva puta i pregled se zakazuje u periodu 4 - 6 meseci. Svim pacijentima se zakazuje pregled "oko 10.00 č". Čekaonica je sa malim brojem sedišta a pacijenti uglavnom stariji ljudi. Koja je onda svrha zakazivanja ako pregled ne može da se uradi u zakazano vreme ili bar u neko normalno vreme čekanja. Na kabinetu urologije je posebna priča. U prostoriji gde rade med. sestre borave tri sestre i prema ponašanju svih ni jedna sa jednom ne govori, nervozne su i veoma se drsko ponašaju sa pacijentima. Primetio sam da i lekari tu ne mogu ništa da poboljšaju. Valjda će ovo neko da pročita.
 
 
#12 Moma 03-02-2016 16:10
Komentar na poruku "DASA 54" Nisu u pitanju privilegije civilnih penzionera u vojnim zdr.ustanovaama, razlog je placanje usluga, fond PIO odmah placa usluge vojnom fon du,, vojni penzioneri imaju prednost u civilnim zdr.ustanovam iz istog razloga, ovo pisem na osnovu licnog iskustva. Ko je vise upucen u ovo moze da me demantuje ili potvrdi.
 
 
#11 Brane 02-02-2016 18:21
Stvarno ne znam sta ste ocekivali! Kao da vrh UVPS ne zna da je trebalo usvajanjem Zakona o vojsci i donosenjem podzakonskih akata (koji nisu doneti) planirano je da se u VZU lece samo oni koji su u uniformama. Znaci, vojni penzioneri, clanovi porodica AVL - svi u civilne zdravstvene ustanove! Zato su u svim br KoV formirana jaka SnO, a VMC svedeni na minimum (to je bila prva verzija). Medjutim, onda su shvatili da nemaju "bazu" (odredjen broj potencijalnih korisnika usluga)za VMA i da ce istu izgubiti. Zato se mi jos uvek lecimo u VZU i zato imamo (drugorazredan) status na VMA, a ne zato sto nas neko voli!!!
 
 
#10 AJSTON 02-02-2016 14:06
Shta reci posle ovakvog saopshtenja sa VMA,I komentara ljudi odnosno pacijenata odnosno voj.penzionera koji su na svojoj kozi osetili josh jedan vid diskriminacije mozda najteze vrste,i to od strane svoje kuce u kojoj se svi mi kunemo i ponosimo se istom?Mozda ce i ti koji odluchuju o takvom nehumanom poetupku prema voj.penz.biti nekad voj.penzioneri?Pa neka im se vrati prema zasluzi.
 

Додај коментар