Председник Удружења војних пензионера Србије Љубомир Драгањац обратио се институцијама из система одбране, надлежним за бригу о здрављу и лечење војних пензионера – Фонду за СОВО, Управи за војно здравство МО, Војномедицинској академији, Генералштабу ВС и другима – питањима постављеним на последњој седници Главног одбора Скупштине РС или искрслим после тог скупа, уз молбу да одговоре на постављена питања из свог делокруга деловања. Питања доносимо у целости:

1. Листа индикација за коришћење медицинске рехабилитације донета је 2006. године и веома је рестриктивна. Када ће она бити иновирана и усклађена са листом у РФЗО која је 2008. године проширена и који су разлози да се уместо предвиђених 21 или 30 дана, у већини случајева за рехабилитацију одобрава само 14 дана?

2. Када ће и војним осигураницима оболелим од дијабетеса бити омогућено да о трошку Фонда СОВО проведу 10 дана у хотелу „Меркур“ у Врњачкој Бањи? За осигуранике РФЗО то право се примењује од 2008. години.

3. Ко је надлежан за доношење Правилника о накнади трошкова исхране у случају одласка на преглед ван места боравка, као и Правилника за побољшање материјалног положаја пензионисаних војних осигураника? Чланство захтева да се неодложно донесу законите одлуке којима би се поново успоставила наведена права.

4. Ко је надлежан за израду територијалне шеме ослањања за исплату путних трошкова код предаје налога за путовање? Услед непрецизно дефинисане шеме, исплата путних налога касни два, три, па и више месеци.

5. Постављено је питање превоза посмртних остатака од ВМА или Војне болнице Ниш до неког места у унутрашњости, где родбина жели да сахрани покојника. Ко сноси трошкове превоза?

6. Војним осигураницима који живе у Суботици, а имају изабраног лекара у војној амбуланти у Бачкој Тополи, где остварују примарни ниво здравствене заштите, ускраћено је право на наплату путних трошкова од Суботице до Бачке Тополе и обратно (удаљеност око 35 км). Ко је донео одлуку о укидању наплате трошкова и да ли ће се тај проблем решити?

7. Да ли је планирано повећање формације санитетских оделења? Поред примерног рада ових оделења у многим местима, корисници војних пензија касно дођу на медицинско збрињавање или не буду прегледани у заказаном дану.

8. Исплата путних трошкова касни 2 – 3, па и више месеци због постојеће шеме ослањања. (пример: места у Поморављу предају налог у месту где живе, тај путни налог иде на Пасуљанске ливаде, па у Крушевац, преко КоВ у Нишу за Београд, из Београда у Пожаревац, где се налог обрађује и доставља Фонду СОВО за наплату). Предлог везати ова места за прву групу Фонда СОВО у Крагујевцу. Слична је ситуација на целој територији републике Србије.

Питање: Ко је надлежан за израду шеме ослањања и да ли ће се стање по овом питању побољшати?

9. Готовинско плаћање прегледа на МР, УЗ, скенеру или неком другом апарату и заказивање прегледа у жељеном дану је узрок да војни осигураници те прегледе чекају и по годину дана. Да ли је могуће да се сваког дана за ове прегледе део капацитета стави на располагање војним осигураницима?

10. Има података да се лекови намењени за војне осигуранике, купљени од доприноса за здравствено осигурање троше за лечење осигураника РФЗО.

Питање: Да ли је то тачно и да ли РФЗО та средства рефундира и шта повратно добија ВМА?