Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 111 gostiju na mreži
Обраћање Министарству спољних послова поводом виза за улазак у Канаду
уторак, 29 децембар 2015 11:07
Председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је писмо Министарству спољних послова, којим захтева да се учине конкретни кораци како би и војним пензионерима било омогућено издавање виза за улазак у Канаду. Писмо доносимо у целости:

 

,,У последње време све више војних пензионера обраћа се нашем удружењу са молбом да им помогнемо у остваривању права  на посетилачку визу за улазак у Канаду. Наиме, реч је о одбијању Амбасаде Канаде да им изда визу зато што су током 1999. године били у активној војној служби. Амбасада се при томе позива на на правила и смернице канадског имиграционог визног режима.

 

 

Сличну праксу према нашим држављанима увеле су Сједињене Америчке Државе одмах после агресије 1999. године, али су је, колико нам је познато, после извесног времена укинули.

 

Војни пензионери одбијањем канадских власти да им се изда посетилачка виза постају грађани другог реда, па сматрамо да треба предузети одговарајуће кораке дипломатским каналима да се овај горући проблем превазиђе.

 

Војни пензионери који нису кршили међународно ратно право, нити се налазе на било каквим листама оних које правосуђе страних земаља потражује, већ су само обављали дужности у складу са војним прописима ни у ком слућају не би требало да буду дискриминисани приликом издавања виза. Због тога би било добро да се уложи труд како би и они могли нометано да посете своје блиске рођаке у Канади.

 

Познато нам је да свака суверена држава, па и Канада, има право да особама које представљају опасност за националну безбедност те државе забрани улазак у земљу, али у овом случају једна цела друштвена група од више десетина хиљада особа се нашла у неравноправном правном положају када је реч о елементарним људским правима.

 

Молимо вас да, у складу са развијеним дипломатским односима Републике Србије и Канаде, предузмете конкрет  не мере како би се променила садашња пракса да се забрањује улазак у Канаду свих оних грађана Србије који су као професионални војници учествовали у одбрани земље”.

 

 

Коментари  

 
#5 mira 08-01-2016 13:47
Mnogi su pozvani 5 i 6.januara da danas dođu potpisati dokumenat, a kada su došli ostali su šokirani. Rečeno im je da su njihovi sporazumi poništeni i da će 15. januara biti isplaćeni samo oni koji su po obavesti došli 5 ili 6.1., nisam sigurna , u vremenu od 12 do 14 časova, da ga potpišu. Tih je jako malo, rekao mi je u nastupu iskrenosti jedan neugodni, naduvani činovnik, jer imaju malo radnika i nisu mogli sve obavestiti.Znači ovako, pozvana sam 5.1. da dođem potpisati sporazum u petak i to ne važi, jer nisam došla po novoj obavesti koju nisam dobila. I sada čekaj do druge a kada će to biti, niko ne zna. Ko je tu lud, ko pokvaren, ko se pravi Bogom svemogućim,ko može biti tako nemilosrdan........Ljudi su krvarili za svoju zemlju, a kako im se ona odužuje...
 
 
#4 jovica 05-01-2016 11:20
neka prime populaciju crne rase da im poboljsaju krvnu sliku oni su puni dolara a i nafte a i ne ratuju sa njima
 
 
#3 Petar 04-01-2016 20:56
Kanadjani to rade jer im se moze. To su one zemlje sa "Izuztnom demokratijom uz veliko postivanje ljudskih prava". Inace nam o tome stalno drze predavanja i pridike. Mislim da Kanadjani i nisu to sami smislili oni izvrsavaju nalog a zna se ciji.
 
 
#2 Света 02-01-2016 10:17
Војни пензионери који нису кршили међународно ратно право, нити се налазе на било каквим листама оних које правосуђе страних земаља потражује, већ су само обављали дужности у складу са војним прописима ни у ком слућају не би требало да буду дискриминисани приликом издавања виза. Али они који ускраћују визе су учествовали у кршењу међународног ратног права и требају одговарати пред нашим судовима за злочиначке акције које су изводили бомбардовањем Србије. И не само 1999. већ од почетка деведесетих година прошлог века па све до сада. Дали би они визе но се боје да ће процурити неки подаци о њиховој субверзивној активностима током протеклих 25 година (као например: трговина органима, атентати на војнике, итд)
 
 
#1 Анонимус021 29-12-2015 13:10
Onda bi velikom broju amera trebalo zabraniti dolazak kod nas,a o kanadjinima da i ne pričam,jer rade po nalogu amera,zato i jes u tako hladni prema ljudima,jer gledaju samo u novčanice .
 

Додај коментар