У Свечаној сали Дома Војске Србије у Београду данас је одржано информисање чланова Удружења војних пензионера Србије о одлуци Владе Србије да се од 1. новембра 2015. године ускладе војне пензије. Представницима војних пензионера из свих крајева Србије обратили су се министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, министар одбране Братислав Гашић, директор РФ ПИО Драгана Калиновић. Скупу су присуствовали и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Нергован Станковић и председник Управног одбора Републичког фонда ПИО Бранислав Митровић.

 

Министар Вулин је рекао да ће новембарске пензије војних пензионера бити увећане за од 11,06 одсто по вредности бода од 9,02 динара. Током јануара једнократно ће бити исплаћена разлика у војним пензијама од 1. јануара 2008. године за све оне који се сагласе са исплатом основног дуга, увећаног за раст трошкова живота. Практично, просечно ће војни пензионер примити око 300.000 динара на име увећања пензија од 1.1. 2008. до 1. новембра 2015. године. За те потребе Влада Србије је обезбедила 24 милијарде динара, без додатног задуживања и без потребе за ребалансом буџета.

Миниастар Гашић је војним пензионерима пренео да је држава смогла снаге да исправи грешке оних који су тај дуг направили и да ће све обавезе према војним пензионерима у складу са законом бити намирене.

Директорка РФ ПИО Драгана Калиновић обавестила је присутне да ће сваком војном пензионеру наредних дана стићи упитник за изјашњавање на који начин желе да реше закинути део војних пензија.

Председник Удружења војних пензионера Србије Љубомир Драгањац рекао је да је увећање пензија од 1. новембра 2015. године и почетак исплате од 6. децембра 2015. прихватљиво. Такође је истакао да је прихватљив и обрачун и исплата целокупног дуга у једној рати, за све оне који нису покренули судски спор. Могућност да се судски спор прекине или настави по одлуци сваког појединца је реална и остварљива. Повољно је то што ће се исплатити дуг и за период који су судови одбацили због застарелости.

-Корисници војне пензије који нису поднели тужбе и поред изнетих повољности су ипак оштећени ускраћивањем затезне камате. Неповољно је и то што се пензије увећавају на вредност децембарског бода од 9,02 динара, чиме ће уместо 11,06 одсто повећање износити 6,85 одсто, или 38 одсто мање, истакао је Драгањац.

Председник УВПС је обавестио присутне да је Уставном суду упућено више стотина уставних жалби које још увек нису решене. Измена закона о усклађивању пензија ступила је на снагу 1. јануара 2008. године и вредност општег бода је тада износила 9,40 динара и по мишљењу Удружења на тај износ бода требало је извршити ванредно повећање пензија за 11,06 одсто као за све остале пензионере.

-Сматрамо да је непримерено искоришћена и злоупотреба службеног положаја бившег минситра одбране и директора Фонда за СОВО, када су одбили да изврше усклађивање пензија од 1. септембра 2007. године, јер је укупно повећање плата професионалних лица у 2007. години било веће од пет одсто (7,4 одсто). Удружење ће ове и друге проблеме наставити да решава преко институција система легитимним путем и достојанствено, рекао је Драгањац.

Министрима и осталим званичницима захвалио је члан Главног одбора Скупштине УВПС генерал-потпуковник у пензији Марко Неговановић.