Поводом неравноправне поделе станова председник УВПС Љубомир Драгањац упутио је представку министру одбране Братиславу Гашићу. Садржај тог акта објављујемо у целости:

 

,,Велики број војних пензионера, укупно 8884, без коначног је решења стамбеног питања а од тог броја око 3200 корисника војне пензије је без икаквог стана. Са просечним старосним добом изнад 65 година живота, они  на стан  чекају већ 20 и више година.Већина њих никада неће ни решити стамбено питање, јер су многи већ  окончали свој  животни век, нажалост у напуштеним касарнама, војним  хотелима и мемљивим собама напуштених војних објеката.

 

Већ дуже време врши се  неравноправна  расподела станова  по групама, на основу  предлога Одлуке о расподели станова Управе за традицију, стандард и ветеране,  коју одобрава помоћник министра МО за људске ресурсе.

Уприлог нашој тврдњи  је чињеница да је у овој години, до 10.октобра, подељено укупно 132 стана, од чега је 94 стамбених  јединица или 71% припало лицима у активној служби, а 38 станова или 29%  војним пензионерима. Само у првој половини октобра. подељен је 51 стан, од чега  је 45 станова или 89% припало  активном саставу, док је само 6 станова или 11% додељено  војним пензионерима.

У последњој подели из октобра ове године трособан стан додељен је официру у активној служби са 273 бода, док првом на ранг-листи у групи пензионисаних официра није додељен стан ономе који је имао 752 бода. У овој стамбеној групи 28 пензионисаних официра има већи број бодова од активног официра који је добио стан.

Бодовна разлика у групи подофицира је још већа, тако да подофицир у активној служби добија двособан стан са 625 бодова, иако  по броју бодова заузима  70  места иза  пензионисаног  подофицира  који је први на листи  са  724 бода.  Практично, да би правди било удовољено у наредним поделама, на пример, 70 станова би требало доделити пензионисаним подофицира, а онда првом на листи активном подофициру.

Код доделе станова цивилним лицима такође се уочава велика разлика у броју бодова. Тако је  трособан стан додељен лицу које је у активнојслужби са 696 бодова а пензионисано ЦЛ са 747 бодова остављено је да и даље на ранг-листи чека боље дане.

Поред и неравноправне поделе станова војним пензионерима уочљиве су велике разлике у локацијама и спратности  станова који се додељују активним припадницима система одбране у односу на пензионисане припаднике. Корисницима војне пензије станови се  претежно додељују у поткровљима зграда или у ниским приземљима, са мањом квадратуром или у оронулим зградама.

Господине министре, Удружење војних пензионера Србије се залаже за правичнији приступ додели станова,  да основ за доделу станова по групама буде стање на бодовним листама.

 

Неопходно је у наредне две до три године одлукама о додели станова елиминисати наведене разлике“.