Поводом бројних уставних жалби војних пензионера у вези са усклађивањем пензија за 11,06 одсто, председник Удружења ВПС Љубомир Драгањац поново се обратио Уставном суду Србије захтевајући податке ради инфрормисања чланова. Писмо доносимо у целости:

,,Уставни суд је, по уставним жалбама корисника војних пензија, донео прву Одлуку Уж- 2666/2011  од 23. маја 2012. године којом је признато право на ванредно усклађивање пензија, од 1. 1.2008. године, у износу од 11,06% и војним осигураницима у истом износу и истом проценту као и цивилним осигураницима.

 

На основу Одлуке Уставног суда, а касније и више одлука тог суда, корисници војних пензија покренули су парничне поступке пред основним судом за накнаду штете. Основни судови су у почетку различито поступали, а у последње време доносе пресуде са вредношћу бода 9,02 или повећањем пензије за 6,85%. На тако донете пресуде, корисници војних пензија, улажу жалбу вишем односно Апелационом суду. Виши, односно Апелациони суд потврђује пресуде основних судова са вредношћу бода 9,02 односно повећањем од 6,85% и три године од подношења тужбе и оне постају правоснажне. На тако донете правоснажне пресуде корисници војних пензија подносе уставне жалбе Уставном суду и траже да им се призна право на ванредно усклађивање пензија са вредношћу бода од 9,40 односно повећањем за 11,06 одсто, како је одлукама тога суда и признато.

Молимо да нам, на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Службени гласник РС“, бр. 120/04, 54/07, 104/09 и 36/10), доставите информацију:

 

- Колко је корисника војних пензија, до сада, поднело уставне жалбе Уставном суду на правоснажне пресуде виших судова односно Апелационог суда а који уставним жалбама траже да им се призна право на ванредно усклађивање пензија са вредношжу бода од 9,40 односно повећање за 11,06% од 1. 1. 2008. године како је одлукама тога суда и признато.

Напред наведена информација нам је потребна ради информисања чланства.”

 

& & & & &

Из Уставног суда Србије стигао је следећи одговор:

,,Поводом Вашег захтева за слободан приступ инфромацијама од јавног значаја од 15. Октобра 2015. gодине, обавештавамо Вас да нисмо у могућности да удовољимо Вашем захтеву, јер се у Уставном суду не води посебна евиденција о поднетим уставним жалбама према природи повређеног права. Наиме, вођење овакве евиденције подразумевало би несразмерно велико ангажовање кадровских ресурса Суда и у техничком смислу преоптеретило би електронску базу података.”