Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 190 gostiju na mreži
Ново обраћање УВПС Уставном суду Србије и одговор Суда
уторак, 20 октобар 2015 10:45
Поводом бројних уставних жалби војних пензионера у вези са усклађивањем пензија за 11,06 одсто, председник Удружења ВПС Љубомир Драгањац поново се обратио Уставном суду Србије захтевајући податке ради инфрормисања чланова. Писмо доносимо у целости:

,,Уставни суд је, по уставним жалбама корисника војних пензија, донео прву Одлуку Уж- 2666/2011  од 23. маја 2012. године којом је признато право на ванредно усклађивање пензија, од 1. 1.2008. године, у износу од 11,06% и војним осигураницима у истом износу и истом проценту као и цивилним осигураницима.

 

На основу Одлуке Уставног суда, а касније и више одлука тог суда, корисници војних пензија покренули су парничне поступке пред основним судом за накнаду штете. Основни судови су у почетку различито поступали, а у последње време доносе пресуде са вредношћу бода 9,02 или повећањем пензије за 6,85%. На тако донете пресуде, корисници војних пензија, улажу жалбу вишем односно Апелационом суду. Виши, односно Апелациони суд потврђује пресуде основних судова са вредношћу бода 9,02 односно повећањем од 6,85% и три године од подношења тужбе и оне постају правоснажне. На тако донете правоснажне пресуде корисници војних пензија подносе уставне жалбе Уставном суду и траже да им се призна право на ванредно усклађивање пензија са вредношћу бода од 9,40 односно повећањем за 11,06 одсто, како је одлукама тога суда и признато.

Молимо да нам, на основу Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја („Службени гласник РС“, бр. 120/04, 54/07, 104/09 и 36/10), доставите информацију:

- Колко је корисника војних пензија, до сада, поднело уставне жалбе Уставном суду на правоснажне пресуде виших судова односно Апелационог суда а који уставним жалбама траже да им се призна право на ванредно усклађивање пензија са вредношжу бода од 9,40 односно повећање за 11,06% од 1. 1. 2008. године како је одлукама тога суда и признато.

Напред наведена информација нам је потребна ради информисања чланства.”

 

& & & & &

Из Уставног суда Србије стигао је следећи одговор:

,,Поводом Вашег захтева за слободан приступ инфромацијама од јавног значаја од 15. Октобра 2015. gодине, обавештавамо Вас да нисмо у могућности да удовољимо Вашем захтеву, јер се у Уставном суду не води посебна евиденција о поднетим уставним жалбама према природи повређеног права. Наиме, вођење овакве евиденције подразумевало би несразмерно велико ангажовање кадровских ресурса Суда и у техничком смислу преоптеретило би електронску базу података.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари  

 
#13 marko 14-11-2015 18:06
U stečeno pravo se ne dira.A pravo na penziju je prevashodno lično pravo, a tek zatim materijalno pravo.To što su bivši vlastodršci iz DOS-a sveli penzionere da bude socijalna kategorija, je nešto sasvim drugo.Na žalost još u Dušanovom zakoniku je bilo jasno podvojena sudska od političke vlasti
 
 
#12 Света 03-11-2015 08:59
Ванредно повећање пензоја за 11,06% на вредност бода од 9,40 динара почев од 01.01.2008.године је дуг који је настао административно м грешком кривицом државе, односно овлаштених наредбодаваца из државног апарата.
Већ седам година се отеже овај Процес доказивања учињене дискриминаторск е неправде према војним пензионерима који ни криви ни дужни су избачени из Законом прописаног повећања и ускраћен им је тај новчани износ који је могао многима да допринесе куповину одговарајућих лекова за продужење живота или би спречио свађу у кући или чак и раставу и разлаз породице....

Судски процес и обијање врата разних установа Правде за доказивање исправности Захтева се отегао толико да је за таоце узео комплетне породице и пријатеље војних пензионера. Сам процес доказивања, суђења и одласка код адвоката и на парницу је, на неки начин, избило из главе сећање на правду и правичност.
Ми војни пензионери, породице, комшије и пријатељи седам година само причамо о процесу, о рочиштима, пресудама, жалбама, а не о здравом и креативном животу нас самих и наших породица.Шта ми као старији имамо да причамо када нас и унучићи питају: деда кад ће то повећање пензија па да идемо по чоколаду? Нама не треба то психолошко преживљавање неправде у нама самима а и пред породицом и околином.
Ипак, ми то морамо да причамо, из немоћи и из жеље да покажемо да постоји проблем и да смо оштећени и понижени после свих напора и напрезања током захтевне војне службе.....
 
 
#11 Dragan 29-10-2015 16:31
Да ли ће УВПС подржати ставове КВП, а они су следећи:
- Стриктно поштовање уставности и законитости.
- Јавни дуг одбацити, а судске спорове не прекидати.
- Исплату пензија вршити на законит начин, односно мора се извршити превођење са непостојећих војних бодова на лични бод, на дан 01.01.2008. године. Превођење се мора урадити на вредност војног бода од 9.40 динара.
- Повишица од 4.21 % односи се на 2007. годину што је потврдио и Уставни суд остављајући одлуку МО у правном систему Р. Србије.
- Након тога свим војним пензионерима и КВП извршити усклађивање пензија „под истим условима, у истој висини као и осталим осигураницима РФ ПИО из реда запослених“.
- Исплату тако усклађених пензија почети ОДМАХ.

Тражити од Владе да поступи у складу са уставом и законом.
 
 
#10 Dojčilo 27-10-2015 13:17
Radi dokaza i odbrane prava na vanredno povećanje penzija za 11.06 % a na vrednost boda 9.40 dinara od 1.1.2008 godine potrebno je da Iz.Od. UVPS, uz pomoć pravne i finajsiske struke, HITNO sačini neku vrstu pravno/finasijskog elaborata u koji hronološki ugraditi:
- Sve odredbe iz zakona o VJ, VS, PIO, USS i o zateznoj kamati kao i Ustava SR koji podržavaju naše pravo,
- Sve raspoložive pozetivne odluke i presude sudova,
- Sva druga dokumenta koja potvrđuju naše pravo i preduzete mere za njegovo ostvarivanje.
Ovim elaboratom DOKAZATI:
- Da je 4.21 % deo redovne povišice penzija za 2007 godinu.
- Da DUG zbog manje isplaćenih penzija nemože zastareti, to je penziono i socijalno davanje a ne neka ŠTETA, jer je dužnik (Vlada i PIO) priznao dug.
- Da dug treba uvećati za procentualni iznos redovnih povišica penzija posle 1.1.2008 godine (oko 44 %).
- Da dug treba obeštetiti ZATEZNOM kamatom posebno do 27.7.2012 god a posebno posle tj pre i posle odluke USS o kamati na kamatu.
Potrebno je angažovati i članstvo UVPS za pomoć oko prikupljanja relevantnih dokumenata i sugestija.

Elaborat dostaviti nadležnima za pravne i finasijske poslove u Narodnoj Skupštini, Vladi RS i apelacionom sudu sa jasnim zahtevom:
Vanredno povećanje penzija za 11.06 % na vrednost boda od 9.40 dinara počev od 1.1.2008 godine uz stav da ovaj DUG nije bankovna štednja već je dug koji je nastao krivicom države.
 
 
#9 lazar rilak 25-10-2015 20:03
Svi mi treba da se vratimo na nasa stara radna mesta i radimo do punih 65.godina zivota.
 
 
#8 vlajo 23-10-2015 22:30
"opteretilo bi elektronsku bazu podataka"? Pitajte inžinjera informatike da to nije nikakvo posebno opterećenje. Nije potrebna posebna evidencija, "elektronska baza podataka" automatski daje broj evidentiranih ustavnih žalbi kojim se traži priznanje prava na vanredno usklađivanje penzija.
 
 
#7 Milan 22-10-2015 20:25
Zar cemo mi ovo da tolerisemo? Nase je nase ovde ili u Strazburu. Ja necu prihvatiti i platicu advokata koji bude zdruzeno isao u Strazbur. Molim sve penzionere da ne nasedaju na ovakve milostinje i javni dug. Onome kome je presuda donesena, ne moze neki athok doneti zakon da to pobije, mozda ovde moze alu u Strazburu cemo naplatiti kamatu na kamatu. Zamolio bih ovom prilikom Draganjca da se javi penzionerima i stane uz njih i osudi ovaj pokusaj drzave da otme nesto sto nije njeno.
 
 
#6 Zuca 20-10-2015 16:42
Ovo je "pravi odgovor" najvise sudske instance u dravi.
Hvala sudu sto nam pruza ovakvu pravnu zastitu????
 
 
#5 CVETANA 20-10-2015 14:41
postovani,
moje pitanje do uvps- dali je neko dobio pozitivan odgovor na zalbu kod ustavnog suda??
pozdrav
 
 
#4 knez 20-10-2015 14:40
Ko se plaši odluka tog suda? Niko u državi. Čista forma kao suza, operacionalizuj e stavove vlasti, pakuje u neke forme, obrazlaže nesudskom terminologijom.Za to su dobro nagrađeni, uživaju sve vrste lagodnog života.
Pazite bezsmislice: Ne mogu da opterete baze podataka? Kakva opterečenja kao da njihovi računari prate i koriguju rad nuklearnog reaktora u kontinuelnom vremenu. Da razvrstaju podneske fizičkih lica može polupismena osoba završiti za jedan čas i čak da na kraju sve prebroji. Pazite bezobrazluka: bila bi preopterečena njihova baza podataka, kao da stiže 5 milijardi informacija u sekundi. Pa nakon "5.oktobra" ta institucija ni formalno nije postojala 3 godine, baš u jeku najvećih pljački i otimanja društvene imovine, uništavanja domaćih banaka i brendiranih firmi. Da li je nekome nešto falilo zbog ovoga?Naravno da nije. Lično se nikada neću obratiti ovoj firmi, mogu slobodno da zatvore kapiju.
 

Додај коментар