Дневни лист ,,Политика“ у броју од 30. септембра под насловом ,,Војни пензионери не пристају на мању повишицу“  објавио је прилог о томе како ће бити разрешен проблем у вези са усклађивањем војних пензија од 1.1.2008. године за 11,06 одсто. Прилог дионосимо у целости, уз напомену да председник УВПС Љубомир Драгањац није изјавипо да је већина војних пензија наплатила дуг, већ је новинарки рекао да је до сада ,,дук наплатило више хиљада корисника војне пензије“:

ВОЈНИ ПЕНЗИОНЕРИ НЕ ПРИСТАЈУ НА МАЊУ ПОВИШИЦУ

Оштећени траже пензије веће за 11,06 одсто, колико им припада од 2008, а не 6,85 процената, како је, наводно, одредио Уставни суд

У јануару 2016. године војни пензионери примиће увећане пензије за 6,85 одсто, како је одредио Уставни суд Србије, а начин исплате пензија биће сличан моделу старе девизне штедње, рекао је јуче министар рада и запошљавања Александар Вулин.

– До краја ове године пензионери ће добити решења која почињу да се исплаћују у јануару, што значи да ће војним пензионерима бити увећане (децембарске) пензије, а почеће и дуг да им се исплаћује, прецизирао је он.

На тај начин би, додао је, војни пензионери требало да се изједначе у правима са цивилним пензионерима. Пре тога је потребно донети нови закон, али и буџет који ће регулисати ово ванредно усклађивање и предвидети паре у државној каси за ту намену.

Вулин је јуче за овај немар оптужио Драгана Шутановца, бившег министра одбране и власт ДС, истакавши „да смо ми влада која ће исплатити дугове и испунити одлуку Уставног суда”.

У разговорима са ММФ-ом постављено је питање војних пензионера. Захваљујући добрим билансима и ММФ се сложио са нашим решењем и с потребом да се закон мора поштовати и да војни пензионери морају да имају иста права као и било ко други, објаснио је Вулин.

Упитан шта ће бити с исплатом заосталих пензија оних војних пензионера чији се спорови још воде у суду, да ли ће они бити аутоматски прекинути и сви претворени у дуг државе, Вулин каже, да ће се и то питање прецизирати законом.

Иначе за исплату ових дугова за пензије потребно је више десетина милиона евра, рекао је министар.

Оштећени војни пензионери нису, међутим, јуче били задовољни оваквом најавом министра Вулина и питање је да ли ће, како кажу, прихватити да од нове године примају чек увећан за 6,8 одсто.

– Инсистирамо да нам се пензије увећају за 11,06 одсто за колико су требало да нам буду усклађене пре седам година. Повећање од 6,8 одсто опет нас ставља у подређен положај у односу на цивилне пензионере и ми на то не пристајемо. Уосталом није Уставни суд донео никакву одлуку да се пензије ускладе за 6,8 одсто, јер се он о томе није ни изјашњавао, те није јасно зашто се министар Вулин позива на њихову одлуку, каже председник Удружења војних пензионера Љубомир Драгањац.

Упитан како је дошло до тога да се пензије увећају за 6,8 а не за 11,06 процената, он каже, да је то због чињенице да су војним пензионерима у марту 2008. године увећане пензије за раст плата професионалних војних лица од 4,21 одсто. Када се то одузме од 11,06 добије се 6,8 одсто повећања о ком министар говори, али, то не може да се прихвати, нити да се изједначавају редовна и ванредна усклађивања пензија.

На овај начин је оштећено више од 40.000 војних пензионера. Већина је успела да наплати део дуга код ПИО фонда.

– Сви војни пензионери којима су одлуком суда пензије увећане за мање од 11,06 одсто поново су се жалили и добили пресуду, каже Драгањац и додаје да се неће одрећи пензија које им припадају.

Иначе, овај дуг застарева после три године.

Ј. Петровић-Стојановић