Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 192 gostiju na mreži
Текст из ,,Вечерњих новости“ о војним пензионерима
среда, 29 јул 2015 11:03

Удружењу војних пензионера Србије обратило се више чланова захтевом да објавимо текст из ,,Вечерњих новости“ од 22. јула који третира актуелну ситуацију везану за остваривање порава на ванредно усклађивање пензија за 11,06 одсто. Прилог доносимо у целости:

 

 

Ни после седам година надлежни још не знају како ће обештетити војне пензионере

ОКО 180 МИЛИОНА ЕВРАЧЕКА 30.000 ВЕТЕРАНА

Влада Србије, како сазнајемо, припрема закон о јавном дугу да би решила проблем

Вулин: ,,Нећемо државу да одведемо у банкрот или да продамо ,,Телеком“ да бисмо подмирили неисплаћено из 2008. године

Бивши војници најављују жесток отпор идеји да се њихова потраживања претворе у јавна дуговања.

 

Ни после четири месеца Министарство финансија није испунило обећање и донело одлуку како ће се решити проблем дуга према војним пензионерима, настао погрешним усклађивањем пензија 2008. године. Држава дугује око 180 милиона евра пуних седам година, а решење чека око 30.000 ветерана.

Како ,,Новости“ сазнају, Влада Србије припрема закон о јавном дугу на основу којег ће  бити решен овај вишегодишњи проблем, али нико од званичника не жели да потврди ову информацију. Представници удружења војних пензионера разочарани су односом државе према њима и сматрају да је после седмогодишњег завлачења  и обећања најгоре могуће решење дасе ,,њихов новац“ прогласи за јавни дуг. Нацрт закона је завршен и вероватно ће на јесен бити пред посланицима републичког парламента.

Тај  дуг је направљен 2008. године и свака влада је пребацивала његово решење на неку следећу – каже за ,,Новости“, Александар Вулин, министар за рад. – Ми ћемо поштовати одлуку Уставног суда. Председник Владе је наложио да то мора да се заврши, а министар финансија је за ту област задужен и то ће бити решено. Проблем је што нам стално искачу стари дугови са којима морамо да се изборимо.

Тадашње Министарство одбране, према његовим речима, задржало је исти буџет а пензионере пребацило на терет другог министарства, односно ПИО фонда.

Ако неко мисли да можемо да искеширамо 100 милиона евра и тиме задовољимо војне пензионере или било кога другог, то се неће десити. Нећемо сами себе да одведемо у банкрот или да продамо ,,Телеком“ да бисмо исплатили дугове из 2008. године. То не долази у обзир. Ни старе девизне штедише нису биле задовољне, али су сви на крају намирени. Волели бисмо да им исплатимо одједном, али ми немамо ту количину новца. Поступићемо у складу са законом и  реалним економским могућностима наше земље.

Миле Бјеловук, војни пензионер и један од организатора протеста окупљених око групе ,,Војни пензионери Србије“, сматра да је све одраз стања у држави.

Такво законско решење не може бити добро и ми ћемо се жестоко борити против тога – каже Бјеловук. – Власт се нашла у зачараном кругу и не поштује чак ни одлуке Уставног и Управног суда. Најављени закон је неповољан по нас, јер нам вероватно неће урачунати камате, нејасан је статус оних који су већ наплатили, или су у завршној фази, односно чекају на наплату.

И ПИО фонд је у више наврата реаговао и тражио од ресорног Министарства финансија дасе овај проблем што пре реши и дасе определе потребна средства која би се месечно исплаћивала на адресе војних пензионера. Нико, међутим, још није потврдио да ли ће се кроз ове месечне исплате обрачунати и камате на основни дуг или не, као и шта ће бити с оним пензионерима који су при крају судских спорова и ко ће им исплатити судске трошкове.

 

КАКО СУ ВОЈНИ ПОСТАЛИ ЦИВИЛНИ

 

Војни пензионери, јер су пребачени у статус цивилних што није законом регулисано. Законом о Војсци Србије, који је тада ступио на снагу, војни пензионери измештени су из Министарства одбране и војних прописа и, по њима, на незаконит начин преведени у надлежност Фонда ПИО.

Према њиховој тврдњи, они су због тога остали ускраћени за повећање пензија од 11,06 одсто који је требало спровести по прописима републике Србије од 25. Јануара 2008. Године.

У периоду од 1. Јануара 2008. године до 31. децембра 2011. године Фонд за социјално осигурање војних осигураника био у саставу Министарства одбране. Новчана средства за војне пензије у том периоду била су издвајана посебном ставком у буџету паралелно са средствима Фонда ПИО.

 

ГРЕШКА БЕЗ КАЗНЕ

 

За ову грешку у обрачуну усклађивања пензија 2008. године, по свему судећи, нико неће одговарати. За овај пропуст је одговорно министарство одбране, под чијом капом је радио тадашњи Фонд социјалнпог осигурања војних осигураника (СОВО), који је преласком војних пензионера у цивилни фонд, првог дана 2102. године, престао да постоји. Тадашњи министар одбране Првослав Давинић кривицу је пребацио на Министарство финансија, које је, наводно, обило да одобри новац за повећање војних пензија.

 

Коментари  

 
#24 Spremo 13-08-2015 14:01
Gospodo oficiri bolje bi
nam bilo da smo trenirali vaterpolo nego ucili vojne skole ,jer bi ubrzo bili isplaceni a ovako ko zna kada cemo doci na red.
 
 
#23 Miroslav 11-08-2015 18:34
Ово добро упамтите и не заборављајте а поготово на следећим изборима јер је ово тотално понижавање КВП срамота и ко нам се свети.
 
 
#22 Kalimero 09-08-2015 20:38
Pored Strazbura obavezno upoznati i nadlezne organe Evropske unije i to sto pre i pre otpocinjanja pregovora o prjemu u EU, pa ako im treba drzava koja ne postuje Ustav i ustavna prava svojih gradjana neka je odmah prime u clanstvo. Ocito je da nas ovi zamejavaju, pa dosta je strpljenja i tolerancje, nego objedinimo se preduzmimo energicne mere konacno krenimo u organizovzne i istrajne prpteste do konac
nog ostvarenja ustavnih prava. Nece drzava babkrotirati zbog toga, vec na protiv ojacati i steci ugled kod svojih gradjana.
 
 
#21 Dragan 09-08-2015 17:31
Trebalo bi poraditi na novom Statutu KVP i formirati udruženje koje će sigurno ući u sastav sledeće skupštine. Izabrati ljude koji nisu zaista vezani za fotelje i koji će štititi naše interese. Nemoguće je da su svi pametniji od nas KVP, pa oni pokazuju svoja znanja i svoj interes samim prisustvom skupštinskim zasedanjima. Svi znaju ko je krivac za ovaku situaciju kod KVP i u Srbiji, ali niko za to ne odgovara i neće odgovarati, naravno osim na izborima, a za to ih baš briga, da ne kažem nešto teže. Neće biti poslanici u narednom mandatu, ali će primati platu narednih 6 meseci. Zašto se javno ne pokaže imovinska karta svakog poslanika, pa da se pokrene pitanje da li im je to obezbedio tata i mama? POŠTENO, a penzioneri neka idu do kontejnera, možda se nešto i nađe.
Sramota šta nam sve rade i šta nam sve obećavaju. Uskoro će usvajanje budžeta za 2016-tu godinu, i naravno nova obećanja da će se to rešiti do januara (opet bez reći kojeg), sledeća floskula: ne meša se ova Vlada u rad i odluke Ustavnog suda, ali ih i ne poštuje, kada će Ustavni sud da raspravlja o umanjenju penzija je posebno pitanje. Vlada donese protiv ustavne odluke, a Ustavni sud će o tome raspravljati kad budu svi prisutni.
Sve je to razlog da je krajnje vreme da i mi KVP imamo svoje predstavnike u skupštini!
 
 
#20 pravedna 09-08-2015 12:28
O Vojnim penzionerima odlucuju razmazena deca,bogatih roditelja,koja se nisu bila ni rodila,dok smo mi selili iz jedne u drugu Republiku bivse SFRJ i krvarili gace na ratistima.Vazno je ,da postuju 1.500.ooo civilnih penzionera,dok su za zivota sahranili 40.000 Vojnih penzionera.Ciljano idu na GENOCID VOJNIH PENZIONERA!Bitn o je da postuju LGBT populaciju i sve sto je protiv normalnih ljudi,samo da bi se uvukli u peto slovo satanistima sa Zapada!Mnogo lete u nebo,plasim se da ce brzo tresnuti o zemlju,ostavsi bez stolice i sa Zapada i sa Istoka!
 
 
#19 Gojko 07-08-2015 16:36
Ama dokle vise ce nas vuci za nos
 
 
#18 JA 07-08-2015 14:22
ИМА ЛИ НЕШТО ШТО ЈЕ ИНТЕРЕСАНТНИЈЕ, нпр.порез на оружје што сте најавили да нећемо морати плаћати,па неки ћата је то и написао а од тога ништа.ДОНЕСИ ПОТВРДУ ДА СИ ДОБИО НА ПОКЛОН-па ћемо те ослободити пореза,ТУ ПОТВРДУ нико нема,јер смо некад давно сами то купили,сад плаћај.Ем што ти НЕНАРОДНА ВЛАДА СКИДА ПЕНЗИЈЕ 10-15.000,00 месечно,па још порез 3.500,00 годишње.Па ко воли нека изволи,боље бежати из ове беде негде у иностранство.Своје здравље смо оставили за СФРЈ СРЈ и РС,ШТА НАМ ВРАЋАЈУ
 
 
#17 Dojčilo 06-08-2015 19:12
Komentar na No 2 #
Gospodine Vladimire, očito niste u toku, pišete neistine. Kakve veze ima 11,o6% i Davinić.
Pisac ovog članka je polu pismen što se tiče suštine problema. Ovo je čista opstrokcila i nemojte u njoj učestvovati ako nemate neki drugi interes gospodine Vladimire.
 
 
#16 Jevto 06-08-2015 11:58
Danas su elektronski mediji javili Vucicevu racunicu za povecanje plata i penzija. Vise je nego sramna i odmah treba postaviti pitanje, dali moze biti ikakvog povecanja plata i penzija uopste pre vracanja umanjenih plata i penzija na pocetni nivo. Dali je to premijer odlucio da mimo ustava i zakona po svojim nekim arsinima kroji kapu gradjanima Srbije. Dali u skupstini srbije postoji neki poslanik koji stiti ionterese penzionerske populacije. Kada ce ustavni sud odlucivati o ustavnosti zakona o privremenoj isplati umanjenih penzija.Dali premijer povecava plate za 5 do 6 posto i penzije svima za 2 posto kako najnavljuju iz nezakonito umanjenih penzija za cca 600 000 penzionera. Koji je nacin da se samovolja premijera dovede u ustavne okvire.
 
 
#15 Spremo 04-08-2015 11:44
Uticaj Vlasti na sudstvo je vise nego ocigledan Kada uzmete u obzir da tuzbe za 11,06 traju i po nekoliko godina i to samo za neki period te da se podnose nove tuzbe za ostatak duga koje ce isto trajati nekoliko godina a osnovna penzija se ne uvecava za dosudjeni postotak sta je to drugo nego kako Vlast kaze javni dug
 

Додај коментар