Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 187 gostiju na mreži
Реаговање на прилог објављен у ,,Вечерњим новостима”
петак, 24 јул 2015 10:57
У специјалном додатку ,,Вечерњих новости” од  22. јула ове године објављен је текст под насловом: ,,Око 180 милиона евра чека 30.000 вертерана“. Ради потпуније обавештености читалаца и нajширe јавности,  Удружење војних пензионера Србије које окупља близу 30.000 чланова наводи следеће:

Несхватљиво је да се предлог закона о јавном дугу од јавности скрива као да је у питању каква тајна. Посебно зачуђује да о садржају тог документ а нису обавештени војни пензионери. У демократском друштву, какво је наше, у стварању законских решења логично је да буду консултовани и они на које се легислатива односи. Разумно је да у стварању текста закона, непосредно или посредно, буду укључени и представници војнопензионерске популације.

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања треба јавности да пружи информацију зашто пензије нису повећане онако како је обећао на састанку са представницима Удружења војних пензионера Србије  13. марта ове године.

Несхватљива је чињеница која се путем ,,Вечерњих новости“ пласира јавности да би остваривање права на ванредно усклађивање војних епнзија државу доволо до банкротства, па је сугерисано да се тај проблем реши по принципу старе девизне штедње. С тим у вези подвлачимо да су дугови проистекли на основу права на пензију једно, а да је штедња нешто сасвим друго, па те две области ни у ком случају не треба доводити у везу.

Пажљиво читајући текст у ,,Вечерњим новостима“ наметнуло се још једно питање: Коме су потребне нетачности попут оне да је Министарство одбране задржало исти буџет, а исплату пензија пренело на Фонд ПИО, када се зна да је Законом о Војсци Србије који је струпио на снагу 1.1. 2008. године само промењен начин усклађивања војних пензија и да су оне до 1.1. 2012. године исплаћицване преко Фонда СОВО.

Проблем у вези са исплатом војних пензија створили су државни органи. Војни пензионери нису криви што су се надлежни оглушавали о законе, одлуке Уставног и пресуде Управног суда. Због неблаговременог поступања државних органа, војни пензионери су крајем 2012. године били принуђени да масовно поднесу тужбе, јер је то био једини начин да се проблем реши. Од тада се стварају беспотребни судски трошкови. Да су државни органи поступили како су наложили судови, трошкови би били неупоредиво мањи.  У актуелно време на један динара дуга, држава ће бити принуђена да извоји још један динар на име свих других трошкова.

За тај дуг се ни у ком случају не могу окривити војни пензионери. Корисници војне пензије се не могу други пут кажњавати тако што ће им се закинути део месечних принадлежности исплаћивати у ратама.

Враћање закинутог дела војних пензија путем јавног дуга неправедно је према свима онима који чекају наплату већ седам и по година. Неколико хиљада војних пензионера је ускраћени дeo пензије (до времена које су обрадили судски вештаци) већ наплатио, па би неправедно било да остали пензионери, међу којима је велики број оних у дубокој страрости, на то право чекају још неколико година. Војни пензионери захтевају само оно што им по закону припада и ништа више. Да су у праву, потврдили су надлежни судови.

Први потез који би у садашњој ситуацији требало да се повуче је да Републички фионд ПИО повећа војне пензије за 11,06 одсто, чиме би се пресекло даље нарастање дугова на основу камата, трошкова вештачења и судских трошкова.

Прошло је више од четири године како је Уставни суд донео прву одлуку да војним пензионерима припада право на ванредно усклађивање пензија за 11,06 одсто. Уместо да постуипи по одлуци највише судске инстанце која је општеобавезујућа и коначна, сталним нарастањем камата институције државе саме себе увлаче у својеврсну дужничку спиралу.  Несхватљиво је да надлежни чиновници упорно а противно закону раде супротно од општег интереса оличеног у држави.

Главни одбор Удружења војних пензионера Србије сматра да судске спорове за исплату дуга треба окончати судским путем, то јест управо онако како је регулисано законом.

Обештећење за корисника војне пензије који  нису покренули парнице за наплату дуга решити вансудским поравнањем.

У односу на бројне пресуде о вредности бода 9,02 динара, а не 9,40 динара, колико припада корсницима војне пензије и непризнавање дуга преко три године од дана подношења тужбе, поднете су бројне уставне жалбе, па се очеукује да се о томе одлуком огласи Уставни суд Србије.

Удружење војних пензионера Србије решено је да се, уколико се не испоштују законом утврђена права војних пензионера, обрати и Међународном суду за људска права у Стразбуру.

 

 

 

Коментари  

 
#20 Света 15-08-2015 17:29
Понашање појединих војних пензионера је ппонашање и њихових синова који су дошли путем партија до власт. Не видим разлику у попнашању знаних и незнаних наших колега деведесетих година и данас. Онда су лупали шерпе сада заједно са одраслим синовима лупају по тастатурама.... Много је примера. Због тога сам морао да поставим питање једном мом класићу коме сам помогао да положи испите у војној школи добије чин и као слабији по успеху оде у велики град јер није писало да је оспособљен за самостално вршење дужности: шта си ти бољи од мене па имаш стан, кућу, викендицу, ауто..... Оговорио ми је: Борио сам се на правом месту у право време а и сад се борим за још више, а ти си отишао у страну државу и њих градио па те најурили. Сада си мигрант у сопствени завичај.
 
 
#19 Dojčilo 07-08-2015 10:25
Ne znam ko je autor ovog članka al svejedno kažem jedno veliko BRAVO.
Ljudi, naše interese niko drugi neće braniri no mi sami.
U vezi vrednosti boda i zastarevanja potraživanja već postoje pozetivne odluke Ustavnog suda.
Prijatelji, Ustavni sud je na našoj strani i nemojmo dopustiti da razni priučeni političari manipulišu sa našim novcem i egzistencijom.
Da, slažem se štednja je luksuz i višak novca a penzija je zaradjena i služi,nažalost, za puko preživljavanje.
Ljudi, poštovani prijatelji mi moramo što pre na ulicu, masovno, organizovano i dostojanstveno, to je jače i od Strazbura.
Do vidjenja u Nemanjinoj ispred broja 11.
 
 
#18 Božidar 30-07-2015 09:49
Ima mnogo paetnih komentara, sadržjnih i poučnih. Ovde je u pitanju čista samovolja vlasti. Prvo su Dinkić i stariji Krkobabić odlučili da oduzmu penzionerima ono što im pripada. Od aprila čekam na izvršno rešenje a danas je kraj jula. Očigledna je sprema vlasti i sudstva, tako je radjeno u vreme Staljina a i nekog našeg voljenog:"sudije ne držite se zakona koo pijan plota J.B.Tito. Problem je što na kraju shvatimo kojii profil su naši političari.
 
 
#17 Miodrag 28-07-2015 17:25
Jos mnogo vode ce proteci a da mi necemo ostvariti pravo na povisicu, tj. necemo je dobiti. Sve su ovo igre bez granica. Sramota, najblaze receno. Ali sve to ce se vratiti drzavi kao bumerang, nazalost ne toliko i onima koji se prave gluvim na sve nase zahteve. Vidite da se ne zele udostojiti ni da nam dadnu valjani odgovor, vec se odnose ignorantski. Sta dozivesmo...
 
 
#16 Stojan 26-07-2015 23:19
radovane u mesto takvih neumesnih-negativnih komentara radovane mogao bi da podrzish ili da dash neki predlog kako bi se shto pre doshli do onoga shto su nam oteli.
pozz.
 
 
#15 vlado 26-07-2015 16:04
Ovu lakrdiju sa Srpskim sudovima koji po istom predmetu dosudjuju razlicite pa i dijametralno suproptne presude treba prekinuti i preko nasih ovlascenih predstsvnika obratiti se argumentovano Medjunarodnom sudu u Strazburu.
 
 
#14 Jevto 26-07-2015 09:56
Sud u Cacku smatra zastarelim potrazivanja iz 2008 i 2009 godine i naredjuje vestacima da obracun rade sa vrednoscu boda iz 2007.god, za razliku od suda u susednoj Pozegi koji to radi sasvim korektno,Dalje, ne smatra se zastarelim takozvani mali dug koji je takodje nastao neprimenom zakona, a vremenski je stariji od 11,06. Dalje, danas u elektronskim medijima saopstenja od nadleznih da ce drzava obestetiti zakinute turiste sa egzoticnih destinacija od lopovskih agencija koje je ona osnovala i u obavezi je da njihov rad kontrolise, verovatno ce to urediti od umanjene isplate najmanjih penzija na Balkanu a Evropu je uvreda navesti. Dalje,Citavi sudski procesi se rade da se tale advokati i sudski vestaci i to moze u ovoj zemlji, dugovanje se moze izracunati sa programom jednog pripravnika informaticara za manje od jednog minuta, Dalje MOLIM uDRUZENJE DA NAPIZE INFORMACIJU MINISTRU VULINU O VELIKOM DUGU.
 
 
#13 Васић 26-07-2015 09:47
Моћ партократије и Министра одбране јача од Правде, Права, Устава и закона Државе!

Може да постоји и држава и Устав и оштећени, али када Серија Министара одбране од 2000.г. до данас прође ту функцију-екукације, и НЕ ПРЕДУЗМЕ НИШТА, ТО ЗНАЧИ - АПСОЛУТИЗАМ, ТОТАЛИТАРИЗАМ, ПОЛИТИЧКА АНАРХИЈА И ДРЖАВНИ ТЕРОРИЗАМ, да према свом народу, браниоцима, инвалидима и Ветеранима! :-x
 
 
#12 pravedna 25-07-2015 12:05
Podrzavam sve komentare,jer su istiniti,a Vojsku i Vojne penzionere zele da omalovaze,jer je za razliku od civilnog sektora,Vojska obrazovana i njeno znanje je proverljivo,za razliku od civila,gde je preko 50% kupljenih diploma,zato nam ovako i ide,bitno je da civili imaju posao,koji neznaju da rade!
 
 
#11 mimic marko 25-07-2015 11:57
imam pravosna\nu presudu sta dalje
 

Додај коментар