Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 104 gostiju na mreži
Порез на оружје
петак, 22 јул 2011 17:05

Молба   министру  за издавање  потврда  ради ослобађања  пореза на оружје

УКИНУТИ НАМЕТ НА ВИЛАЈЕТ

Крајем јуна Удружење војних пензионера Србије упутило је допис  министру одбране у вези са издавањем  потврда  за ослобађање пореза на регистровано оружје.

 

На почетку дописа Удружење је подсетило министра одбране  да је „Одредбом члана 25. став 1. тачка 4. Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара прописано да се не плаћа порез на регистровано оружје које је обвезник добио као награду или приликом одласка у пензију од Војске Југославије или Министарства унутрашњих послова, а највише на једно од добијених регистрованих оружја за које је прописана најнижа висина пореза“.

По основу те одредбе, како се истиче у допису, „сви пензионисани припадници МУП-а су ослобођени пореза на регистровано оружје. Од војних пензионера, пореза на регистровано оружје ослобођен је само релативно мали број оних који су пиштоље (револвере) добили као награду или поклон при одласку  у пензију. Пореза нису ослобођени војни пензионери који регистровано оружје нису стекли ни као награду, ни као поклон већ под следећим специфичним околностима.

Поступајући по одлуци савезног секретара за народну одбрану, (пов. бр. 2325 од 16.8.1990. године)  мотивисаној жељом да се помогне „Црвеној застави“, активна војна лица (официри и подофицири) тадашње ЈНА су купили пиштоље (револвере) произведене у „Црвеној застави“, Крагујевац. Куповина је извршена преко надлежних војних органа под условима набавке за потребе војске, а уз обавезу да купљене пиштоље (револвере) користе као службене до пензионисања, за шта су добили и одговарајућу војну дозволу.

До пензионисања овим пиштољима (револверима) нису могли слободно располагати (продавати их, поклањати и слично).

Тако прибављене пиштоље (револвере) активна војна лица су задржала после пензионисања као своје власништво, и уредно их регистровала, тј. војну дозволу за њихово поседовање заменила цивилном. Другим речима, они су те пиштоље добили од војске тек приликом одласка  у пензију. Околност да су их при томе још и отплатили је сматрамо разлогом више за ослобађање од пореза на регистровано оружје.

Полазећи од напред изнетог, мишљења смо да су екстензивним тумачењем цитиране одредбе и власници регистрованог оружја прибављеног на описани начин, сада пензионисани официри и подофицири, ослобођени пореза. Ово с  тога што су то оружје набавили у служби, користили до пензионисања као службено, а тек након пензионисања стекли право да њиме располажу као власници, без икаквих ограничења у складу са законом.

Без обзира на номинални износ, који се сваке године повећава, плаћање овог пореза значајно оптерећује војне пензионере: на порез одлази око 8% просечне пензије, односно око 10% просечне пензије подофицира.

Предметно регистровано оружје има за војне пензионере  велику (и само) афекциону вредност, као једина преостала веза са војском у којој су провели читав радни век, а пореским обавезама за које су уверени да су неправичне и незаконите већина не може да удовољи, што је генератор негативних политичких тензија међу овом популацијом.

Све до половине 2004. године војне јединице – установе су својим пензионисаним припадницима издавале потврде да је пиштољ (револвер), набављен по цитираном наређењу, коришћен као службени и приликом пензионисања дат на трајно коришћење. На основу таквих потврда порески органи су имаоце тог  оружја ослобађали од плаћања пореза.

У периоду од 2004. до почетка 2007. године наведене потврде нису издаване, пошто је то забрањено актом Техничке управе Генералштаба пов. бр. 460-8 од 19.07.2004. године, а наша обраћања Министарству одбране и Генералштабу нису уважена.

Од почетка 2007. године поједине јединице – установе су такве потврде, ипак, издавале својим припадницима приликом пензионисања, што је резултирало негативним тензијама међу члановима УВПС због неједнаког третмана власника тако прибављеног оружја.

На основу свега напред наведеног, поново предлажемо да уредите да војне јединице – установе издају пензионисаним војним лицима, која за то испуњавају услове, потврде аналогне приложеној фотокопији, коју су као валидну прихватили органи.

Потврда би се издавала на основу захтева имаоца пиштоља, документованог  његовом изјавом о чињеницама наведеним у  потврди. Таква изјава би искључила било какву одговорност издаваоца потврде.

Уколико ову нашу иницијативу прихватите спремни смо детаље поступка издавања и садржаја потврде усагласити са надлежним органом министарства, односно Војске, као и преузети послове око прикупљања захтева и уручивања потврда.

Будући да је у току достављање решења о разрезивању наведеног пореза за 2011. годину, а да уз жалбе на та решења треба приложити и наведене потврде, молимо за што хитнију Вашу одлуку“,  истиче на крају дописа председник УВПС Љубомир Драгањац.

Види: Друго обраћање министру

 

Коментари  

 
#9 živorad đorđevićispa 23-09-2017 10:25
‚poispada da je bilo bolje ne registrovati oružje‚porez je ogroman na nešto što mora biti u fijoci i ne stvara dobra‚‚
 
 
#8 Stanimir 08-11-2015 21:01
Od poreske uprave Vozdovac dobio sam opomenu da platim neizmirenu poresku obavezu za registrovano oruzje pistolj C.Zastava M 70 7.65.Ukupan iznos sa kamatama iznosi 33,000 din.Navedeni pistolj sam kupio 90-tih godina kao i ostala AVL.Do penzionisanja pistolj sam koristio kao sluzbeni pistolj i u miru i ratu.Kako sada da budem oslobodjen poreske obaveze koju smatram neprimerenom i otimacinom od nas vojnih penzionera.Unapred hvala na odgovoru i savetu,
 
 
#7 Jerotije 12-05-2014 11:29
Oruzje, kao sto je pistolj, draga je uspomena na vreme provedeno u ORUZANIM SNAGAMA. Penzionisani oficiri i podoficiri su prisiljeni bili da kupe licno naoruzanje, jer je "Zastava" navodno bila u krizi, pa su nam prodavali trofejne puske a svki je morao, kao sluzbeni, da kupi pistolj. Uz to nudili su pod povoljnim uslovima i revolvere, lovacke karabine. Sada smo dosli u situaciju da ponovo otplacujemo to oruzje u vidu taksi.Retko, skoro niko to oruzje nije upotrebio, dok na ulicama nelegalci svakodnevno nekoga upucaju. U ovoj jadnoj drzavi uskoro cemo itaksu na cist vazduh da placama.
 
 
#6 ljubisa 10-03-2014 17:42
poz zamolio bi da mi neko ko zna da mi odgovori kako da odjavim revolver koji posedujem jer sam poljoprivrednik i nemam nikaka primanja nisam u mogućnosti da platom taksu koja je dostigla do sad već 78 000 dinara nemam odakle da platim kako da to uraqdim i da mi se ta taksa otpiše nacisto poz
 
 
#5 CRNI 01-10-2013 18:13
sta treba da rade oni kvp koji su otisli pre rata u penziju, a sluzbovali su u drugim republikam. njima su kasarne okupirane(zaple njene) sa celokupnom dokumentacijom, koce njim da izda potvrde, oni moraju da placaju porez kao ja i placam ga redovnmo svake godine. meni nema ko da izda nikakvu potvrdu, nego u mup-u su mi predlozili da im ga predam uz izjavu da ne trzim nikakvu nadoknadu.
 
 
#4 Vasić Dejan 24-02-2013 18:10
Обављајући професионалну војну службу пуних 4о година, дежурство, гађања и остало, МОРАО САМ ДА КУПИМ ПИШТОЉ по тадашњим важећим прописима. За тај пиштољ добио сам службену дозволу и право за набавком муниције-службеним путем. Држава је чинила све да дође до ванредних прихода наплатом пореза. Тражили смо да се то питање више од 2о година реши и КВП ослободе плаћања пореза. НЕКИ су добили потврде о ослобађању а НЕКИ нису ни знали нити имају те дозволе. Неки су плаћали порезе.
Шта и како се размишља у МО и међу КВП видећемо када то оружје после нас дође у руке млађих и на улице у обрачунима. У сваком случају КРИВЧНА ОДГОВОРНОСТ НАМ НЕ ГИНЕ ЗБОГ ПОСЕДОВАЊА НЕЛЕГАЛНОГ-оружја. Питање је доказивост трофејног.
 
 
#3 ИМРЕ 16-11-2011 11:41
Ми војни пензионери нешто не схватамо,МИ СМО "КРИВИ" ЗА РАСПАД СФРЈ,СРЈ, И РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ.ЗАТО НЕМАМО НИКАКВА ПРАВА :zzz
 
 
#2 Dragan 31-10-2011 20:06
Moze li da se na sajtu postavi izgled potvrde za oslobadjanje od poreza?
 
 
#1 Novica 27-09-2011 13:02
Neophodno je rešiti se ovih nameta. Penzioneri Mupa oslobođeni su poreza a vojni ne i ako smo pod istim uslovima nabavljali oružje.
 

Додај коментар