Ivo Andric

Ivo Andric

Intesa senior kes
Status Stil

Важни линкови

Ministarstvo Odbrane
Vojska Srbije


Тренутно на мрежи

Imamo 127 gostiju na mreži
Настављено укидање права
петак, 22 јул 2011 16:54

Захтев Удружења ВПС министру одбране

ВРАТИТИ НАКНАДУ ЗА ИСХРАНУ

Накнада за исхрану приликом  одласка на преглед ван места боравка исплаћивана је из доприноса за здравствену заштиту, па је несхватљиво да се о њеном укидању није уопште расправљало у органима Фонда СОВО

Министарство одбране Републике Србије не престаје да повлачи потезе против војних пензионера. После свих ранијих укидања стечених права, крајем априла укинуло је право војним пензионерима на накнаду трошкова исхране приликом одласка на лекарски преглед ван места боравка!?

Овим поводом председник Удружења ВПС упутио је допис министру одбране у коме се, између осталог, каже:

„Господине министре,

Одлуком о изменама одлуке о висини накаде путних трошкова у вези са остваривањем права из здравственог осигурања („Службени војни лист“, бр. 10 од 28. априла 2011. године), коју сте донели 26. априла 2011. године укинуто је право војних осигураника на накнаду трошкова исхране у случају одласка на преглед ван места боравка. Таква одлука представља, флагрантно кршење одредбе чл. 225. став 1. тачка 2. Закона о Војсци Југославије, којом је изричито  прописано и право на накнаду трошкова исхране. С тога је потребно да неодложно донесете нову Одлуку, којом би право на накнаду трошкова исхране било поново успостављено, са ретроактивним важењем од 5. маја 2011. године. У противном, бићемо принуђени иницирати поступак оцене законитости пред Уставним судом.

Оваква Одлука је изазвала веома велике негативне реакције код војних осигураника јер им прегледи и лечење ван места боравка изазивају увећане трошкове.

Накнада за трошкове исхране постоји од када функционише здравствено осигурање у Војсци и за овакву измену није постојао законски основ нити су се било у чему промениле околности у којима се то право остварује.

Иако се ти трошкови искључиво плаћају из средстава која се обезбеђују из доприноса за здравствену заштиту, веома је изненађујуће да се о томе у органима Фонда СОВО уопште није расправљало.

Очекујемо Ваш став и одговор по напред наведеном.“

 

Коментари  

 
#2 Vasić Dejan 24-02-2013 18:17
Сејдо, Министар забране Шутановац жели да види у градском превозу и међуградском када КВП извади "сирење, сланиницу, бели лук...." да зна да је то оболели КВП коме он не исплаћује тј. не жели да плати да једе док долази на преглед и проводи читав дан у доласку, одласку и чекању на ред. Те паре он штеди свесно, плански и организовано да би мого да себи и саборцима подигне плату. Деца нису битна, а онај ко долази у Београд биће привилегован јер ће сада Србија да буде мања-пашалук, па ћемо сви бити испод једне шљиве и имаћемо мармаљаду, па мажи брате. Требају му паре за дневнице када долази да нас обиђе а и он не узима хранарину, јер све добија по протоколу-бесплатно и колико хоће, чак има и за пртљажник. За време Другог светског рата у Србији су долазиле избеглице и из Словенбије и других крајева и имало је барем да се подели, а у овој демократији крати нам се СВЕ, ама баш СВЕ.
 
 
#1 sejdo 16-08-2011 10:32
Ovim ovakvim stavom narocito su pogodjeni i jedino penzioneri koji ne zive u Beogradu i Novom Sadu bolje receno na "periferiji"ali na periferiji u sirem smislu,pored ovoga naplatu putnih troskova dobiju samo oni koji donesu autobusku ili voznu kartu a oni koji ne mogu da se prevoze autobusom zbog bolesti,nepokre tnosti,ili jednostavno ih neko doveze autom nemaju nista.U sluzbenom listu pise s"tvarni troskovi"pa jesu li stvarni troskovi i kada donesem racun od taksiste.Molim vas nalog lekara i overa ustanove VMA ili VMC nista ne znace za isplatu putnih troskova nekom finansisti,zna se kоlko je karta naprimer od Subotice do Beograda pa zasto tom bolesnoom jadniku ne dati bar to,a ne nista,pa nemoze nista i ovde cemo morati tuziti i sudom traziti pravo na ZALOST!!!!!Pita m se samo kako isplacuju putne troskove naprimer poslanicima koji samo donesu fiskalni racun pumpe a nama ni sa nalogom ni sa overom nema a to sve isplate za 3 meseca ako nije sezona god,odmora
 

Додај коментар