Normal 0 false false false EN-US X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

 

 

Дневни лист ,,Вечерње новости“ данас (3. априла) је под насловом ,,ЈУРЕ КОВЕРТУ ПО СВЕТУ“ објавио текст својих новинара у којем се износе најважнији подаци о поступку, надама и предузетим мерама војних пензионера да остваре право на ванредно повећање месечних принадлежности. Текст објављујемо у целини:

,,Војни пензионери туже Србију у Стразбуру

Око 40.000 војних пензионера најављују тужбе против Србије пред судом у Стразбуру.

Бившим војницима држава дугује разлику у пензијама насталу још 2008.

БРОЈ тужби пред Европским судом за људска права у Стразбуру драстично ће бити повећан ове године ако се испуне најаве војних пензионера да ће тужити државу. Србија се од 31. јануара ове године и без тога попела на неславно пето место по броју представки, са 10.500 тужби.

 

 

 

Војни пензионери незадовољни су, јер им држава, упркос томе што је прошло скоро девет месеци откад је Уставни суд донео одлуку у њихову корист, још није исплатила заостале разлике у пензијама. Реч је о повећању месечних примања за 11,06 одсто, које је од 2008. следовало свим пензионерима, а које војници никада нису наплатили.

У Удружењу војних пензионера рачунају да је око 40.000 људи имало право на ово повећање, а дуг државе просечно износи око 300.000 динара по особи. Кад се бројке помноже, испада да од Србије потражују најмање 12 милијарди динара!

Зато су појединци поднели жалбе Управном суду, који их је редом одбио, док су други покренули парнице пред основним судовима. Случај је стигао и до Уставног суда.

- УСС је још прошлог маја усвојио уставне жалбе у вези са ванредним усклађивањем пензија, и наложио Управном суду да у року од 60 дана понови поступак по тужбама - каже Љубомир Драгањац, генерал-потпуковник у пензији, председник Удружења војних пензионера. - Тај рок је истекао пре пола године. Због блокаде и непоштовања одлуке УСС и нашег права на суђење у разумном року, обратићемо се Суду у Стразбуру.

СУДИЈЕ НИСУ САГЛАСНЕ ОКО ПОСТУПАЊА У УПРАВНОМ суду кажу да је судским пословником прописано да се, ако има више предмета са истом правном и чињеничном основом, не могу донети одлуке док се судије не усагласе око једнаког поступања. А судије Управног суда још се о овој теми нису усагласиле.

Ово, међутим, нису једине паре због којих некадашња војна лица ”јуре” државу. У току је још 6.600 парница зато што је Министарство одбране у периоду 2004-2007. престало да исплаћује принадлежности својим пензионерима. Основни дуг је тада достигао 4,5 милијарди динара за 47.652 људи. У судским поступцима је њих 28.389 наплатило око 2,4 милијарде основног дуга и још невероватних 4,6 милијарди на име камата и судских трошкова!

Дуг за преосталих 6.600 тужитеља је око три милијарде динара, а није искључено да ће се суду обратити и 12.069 људи који до сад нису поднели тужбе. Држава је ове обавезе лане покушала да претвори у јавни дуг, али безуспешно.

- Што време одмиче, камате и дугови према војним пензионерима биће све већи - каже Ђуро Перић, потпредседник ПУПС и бивши председник УО Фонда ПИО. - Зато би најбоље било да удружења пензионера, представници ПИО фонда и надлежних министарстава седну и што пре се договоре.

У ОКВИРУ

- 12 милијарди динара дуг за разлику у пензијама

- 7 милијарди динара држава већ исплатила

- 3 милијарде динара за још 6.600 пензионера“

-

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0in 5.4pt 0in 5.4pt; mso-para-margin:0in; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Arial","sans-serif";}