У броју од суботе 16. марта лист ,,Данас“ доноси текст из пера новинара Б. Карића о подношењу кривичне пријаве против вршиоца функције председника Управног суда у Београду Слађане Бојовић. Тај текст доносимо у целини:

Војни пензионери против Управног суда у Београду

Оштећено 40.000 пензионера

 

 

Београд - Председник Удружења војних пензионера Србије генерал-потпуковник у пензији Љубомир Драгањац поднео је Првом основном јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против вршиоца функције Управног суда у Београду Слађане Бојовић. Према наводима из кривичне пријаве, војним пензионерима се од 1. јануара 2008. исплаћују пензије у износу мањем од припадајућег, чиме је оштећено више од 40.000 војних пензионера, а просечан дуг сваком од њих је око 300.000 динара, те су због тога правду морали да потраже на суду.

„Фонд за социјално осигурање војних осигураника (СОВО) био је дужан да по службеној дужности ванредно усклади - повећа пензије војних осигураника за 11,06 одсто од 1. јануара 2008, али то није учинио, нити је то учинио Републички фонд ПИО након преузимања пензијског осигурања војних осигураника. Пошто им пензије нису ванредно повећане по службеној дужности, оштећени војни пензионери су поднели захтеве да им се то право утврди у управном поступку. Управни органи Фонда СОВО и Републичког фонда ПИО одбили су те захтеве, па су оштећени против тих одлука покренули управне спорове пред Управним судом у Београду“, наводи се у пријави.

Међутим, према Драгањчевим тврдњама, Бојовићева је „од августа прошле године, у намери да спречи да војни пензионери остваре право на ванредно усклађивање - повећање пензија за 11,06 одсто, искористила свој службени положај и прекорачила службена овлашћења тако што је судијама Управног суда, против чијих пресуда је Уставни суд уважио уставне жалбе војних пензионера и наложио да у року од 60 дана понове поступак по тужби и донесу нову пресуду, дала писане налоге да се не држе тог рока, који је одређен одлуком Уставног суда за доношење пресуде у поновљеном поступку“.

Такође, Драгањац тврди да је Бојовићева судијама дала налог „да не журе са новим суђењима“, а потом спречила да нове пресуде, које су поједина судска већа ипак донела у поновљеном поступку, буду експедоване из суда и достављене странкама.

С друге стране, у Управном суду кажу за Данас да вршилац функције председника тог суда не може да коментарише кривичне пријаве које ће бити предмет оцене надлежних органа, али подвлаче да, када је прва одлука Уставног суда јуна 2012. достављена Управном суду, на предлог Одељења судске праксе, одржано је више седница свих судија ради уједначавања судске праксе у предметима усклађивања војних пензија у извршењу пресуда Уставног суда.

- Постојање евентуалног писменог налога да се не поступа по пресудама Уставног суда, као и наредбе да се не експедују одлуке у предметима усклађивања војних пензија, подносилац кривичне пријаве ће морати да докаже на адекватан начин. Ови наводи за сада представљају злонамеран притисак на Управни суд и тенденциозно су усмерени на рушење угледа овога суда - каже Милка Бабић, портпаролка Управног суда.