Уставни суд је 31. јануара ове године донео још једну одлуку везану за ванредно усклађивање војних пензија за 11,06 одсто. У тој одлуци Уставног суда (бр. Уж 4262/2012 од 31. 1 2013. године) се наводи ,,да је решењем Првог основног суда у Београду (П 19844/11, од 27.1.2012.) и решењем Вишег суда у Београду (Гж 2263/12 од 28. марта 2012.) повређено право подноситељке уставне жалбе на правично суђење, зајамчено чланом 32. став 1. Устава Републике Србије. Налаже се Вишем суду у Београду да, у року од 60 дана од дана достављања Одлуке Уставног суда, понови поступак по жалби подноситељке уставне жалбе изјављеној против решења Првог основног суда у Београду (П 19844/11 од 27. јануара 2012)“.

 

У образложењу Одлуке Уставног суда, поред осталог, стоји:

,,Уставни суд сматра уставноправно неприхватљивим став редовних судова да се у парничном поступку не може одлучивати о захтеву подноситељке за накнаду штете због несиплаћене разлике пензије. У конкретном случају, основ тужбеног захтева подноситељке уставне жалбе је накнада штете, која је имовинскоправни захтев о коме одлучује суд у парничном поступку, у складу са одредбом члана 1. Закона о парничном поступку. Имајући у виду наведено, у ситуацији када се првостепени суд огласио апсолутно ненадлежним за поступање и одбацио као недозвољену тужбу подноситељке, како је о њој требало мериторно да одлучује, а другостепени суд одбио жалбу подноситељке  и потврдио првостепено решење, суштински је дошло до повреде права подноситељке уставне жалбе на приступ суду, као елемента права на правично суђење. Полазећи од изложеног, Уставни суд је утврдио да је оспореним решењима повређено право подноситељке уставне жалбе на правично суђење, зајамчено одредбом члана 32, став 1. Устава, те је, на основу одредбе члана 89. Став 1. Закона о  Уставном суду усвојио уставну жалбу, одлучујући каоп у тачки 1. изреке.“

У  одлуци се Уставни суд позива и на своју ранију одлуку (Уж-5287/2011) којом је прецизирано ,,да се не може прихватити становиште Вишег суда у Нишу о непостојању правног основа по коме подносилац може тражити ванредно повећање пензије од 1, јануара 2008. године. Ово стога што се пензије војних осигураника од 1. јануара 2008. године усклађују по динамици и на начин утврђен законом којим се уређује пензијско и инвалидско осигурање, како је то прописано чланом 193. Закона о Војсци Србије“.

У закључку одлуке се још наводи:

,,Пензије и друга примања војних осигураника су морали бити усклађени по истој динамици, и то по службеној дужности, а појединачна решења о усклађивању пензија и других примања морају бити донета само уколико војни осигураник то захтева“.