Председник Удеружења војних пензионера Србије генерал-потпуковник у пензији Љубомир Драгањац поднео је Првом основном јавном тужилаштву у Београду кривичну пријаву против вршиоца функције Управног суда у Београду Слађане Бојовић.

С обзиром на важност овог документа и на чињеницу да расплет у вези са ванредним повећањем месечних принадлежности  већ пет година очекује више од 40.000 корисника војних пензија, кривичну пријаву доносимо у целини:

 

 

,,На основу чл. 280. и 281. Законика о кривичном поступку, Удружење војних пензионера Србије, Београд ул. Браће Југовића бр. 19, подоси

 

К р и в и ч н у  п р и ј а в у

 

Против:

 

Слађане Бојовић, ВФ председника Управног суда у Београду,

 

Да је:

 

Као службено лице –ВФ председника Управног суда у Београду, у периоду од августа  2012. године на овамо, у намери да спречи да војни пензионери остваре право на ванредно усклађивање – повећање пензија за 11,06% од 01.01.208. године, искористила свој службени положај и прекорачила своја службена овлашћења, тако што је судијама Управног суда против чијих пресуда је Уставни суд уважио уставне жалбе војних пензионера и наложио да у року од 60 дана понове поступак по тужби и донесу нову пресуду, дала писане налоге да се не држе рока од 60 дана који је одређен одлуком Уставног суда за доношење пресуде у поновљеном поступку, већ „да не журе са новим суђењима“, а потом спречила да нове пресуде које су поједина судска већа ипак донела у поновљеном поступку буду експедоване из суда и достављене странкама, игноришући при томе више ургенција овог Удружења и бројних појединаца, услед чега Управни суд до сада није поступио по преко 150 одлука Уставног суда, чиме је војним пензионерима нанета и и даље се наноси штета у висини разлике између припадајуће пензије и износа који им се исплаћује, а њихова права из пензијског осигурања су теже повређена,

 

-          чиме је учинила кривично дело злоупотребе службеног положаја из чл. 359. став 1. КЗ.

 

Образложење

 

Законом о Војсци Србије (члан 193. став 1.) прописано је да се пензије војних осигураника од 1. јануара 2008. године усклађују по динамици и на начин утврђен Законом којим се уређује пензијско и инвалидско осигурање.

Републички фонд ПИО запослених је дана 25. јануара 2008. године донео Решење 01бр.181-431/08 о ванредном усклађивању – повећању пензија за 11,06% почев од 01. јануара 2008. године („Службени гласник РС“, бр. 20/08).

Сагласно цитираној одредби Закона о Војсци Србије, а на основу наведеног решења Републичког фонда ПИО, Фонд за социјално осигурање војних осигураника је био дужан да по службеној дужности ванредно усклади – повећа пензије војних осигураника за 11,06%  од 1. јануара 2008. године, али то није учинио, нити је то учинио Републички фонд ПИО након преузимања пензијског осигурања војних осигураника, па се војним пензионерима од 1. јануара 2008. године исплаћују пензије у износу мањем од припадајућег. Тако оштећених војних пензионера је преко 40.000, а просечан дуг сваком од њих је око 300.000,00 динара.

Пошто им пензије нису ванредно повећане по службеној дужности, оштећени војни пензионери су поднели захтеве да им се то право утврди у управном поступку. Управни органи Фонда СОВО и Републичког фонда ПИО су те захтеве одбили, па су оштећени против тих одлука покренули управне спорове пред Управним судом у Београду.

Управни суд у Београду је у почетку, релативно ажурно, одлучивао по тим тужбама, тако што је све тужбе одбијао из формалних разлога, који нису на закону фундирани. Против тих пресуда Управног суда оштећени војни пензионери су већ поднели на стотине уставних жалби Уставном суду Србије.

Уставни суд Србије у свим до сада решеним предметима уважио уставне жалбе и наложио Управном суду да у року од 60 дана од дана пријема одлуке Уставног суда, понови поступак по тужби и донесе нову пресуду. Из образложења одлука Уставног суда јасно произилази да Уставни суд сматра да војним пензионерима припада право на предметно ванредно повећање пензија. За доказ предњих навода прилажемо фотокопију одлуке Уставног суда Уж-2666/2011 од 22.06. 2012. године и списак још преко 150 одлука, које су идентичне тој Одлуци.

Управни суд у Београду до сада није поступио ни по једној од одлука Уставног суда. Ово Удружење је у више наврата ургирало да Управни суд поступи по одлукама Уставног суда, али без успеха. Као доказ прилажемо фотокопије ургенција и одговора пријављене на те ургенције.

Основно предпостављамо да је за опструирање одлука Уставног суда одговорна пријављена. То је евидентно из писаног налога судијама да одуговлаче поступање у тим предметима, а нарочито из чињенице да је спречила експедовање већ донетих одлука појединих већа иако је рок за достављање донетих одлука најдуже 15 дана.

Таквим поступањем пријављене, оштећени војни пензионери су се нашли у зачараном кругу судске опструкције својих на Уставу и закону заснованих права, из чега је, изгледа, једини излаз међународни суд у Стразбуру. Наиме, део оштећених је поднео парничне тужбе за наплату закинутог дела пензије, али парнични судови одбијају своју надлежност док о постојању права не одлучи Управни суд, који ту своју обавезу опструише.

Са напред изнетих разлога, сматрамо да постоји основана сумња да је пријављена учинила кривично дело које јој се ставља на терет“.